Nisam ozbiljno testirao Shimano Biocraft čekrk. On meni izgleda kao veoma kvalitetan čekrk, sa prefektnim mehanizmom. Više puta sam ga drndao u prodavnici i kod svojih prijatelja Žakule i Profe, koji su ih kupili.
Poljo traži da ja uzmem Shimano proizvode i testiram ih. Puno puta sam dobijao od te firme nove proizvode na testiranje. To znači da ostaju kod mene, jer se u tu ozbiljnu trgovinu ne mogu čekrci ili štapovi vratiti u prodaju posle testiranja. Dakle, morali bi da mi poklone čekrk, a sad nisam u fazonu da tražim tako nešto, mada bi mi verovatno dali.
Testirao bih ga u slobodnom ribolovu, ali pre toga i na jedan veoma interesantan, a efikasan način. Imam psa u dvorištu koji voli da se igra. Na debeli predvez vežem smrdljivu, staru krpu. Zabacim je u drugi kraj dvorišta i povlačim je kao strimera. Pas odmah napadne krpu, stegne je čeljustima i više je ne ispušta. Nategnem štap i namotavam iz sve snage. Pas će praviti snažne begove, a povremeno će i skočiti uvis, poput tarpona. Čekrk pišti, jer snaga psa je mnogo veća od naših uobičajenih ulova. On ne pušta krpu sve dok ga ne privučem i sam mu je izvadim. Baš kao da je udicom zakačen.
Em se pas igra, em se vi igrate, em ubrzano eksploatišete čekrk (ili štap) i otkrivate eventualne nedostatke.
Ako čekrk preživi desetak ovakvih igranja sa psom, idem na reku i tamo ga normalno koristim mesec dana. Tu otkrivam prednosti i mane koje se za to vreme otkrivaju. Kakav je na "gutanje" vode, valjanje po pesku, kako slaže konac, da li ga ujeda, da li se urezuje...
Aha, evo Žakula ga testira. Poslušajmo njega, jer će ga on eksploatisati celo leto. Možda ga dovedem na mušičarenje u mom dvorištu, da vidimo kakav je sa ajkulama, to jest, m. psima.