Kulinarske majstorije

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Bato ja kada idem na te čevape ne nikakve dodatke ne trebam, ni kajmak ni ajvar ni ništa, samo: somun, čevapi i lukac...to je ukus koji mi je tako dobar da mi ostali dodaci samo kvare to  :yeswink: :yeswink:

Ne znam, nisam siguran da li recept za te Sarajevske čevape ide baš ovako ali navodno se to radi ovako:

Sastojci
1. 1,5 kg junetine od vrata (vratovine ili plećke)
2. 0,5 kg ovčetine od vrata ( ili plećke).
3. 3-4 režnja bijelog luka
4. soli

Meso izreži na kocke i posoli

Prokuhaj 3-4 zgnjecena cena bijelog luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostavi da se ohladi

Meso pusti da odstoji preko noći u frizideru a zatim ga zajedno sa bijelim lukom i ostatkom lukove vode samelji dva puta na srednju veličinu (broj 3) mašine za mljevenje. Dobro izmjesaj rukama ili masinom za tijesto ako imas. Ovu smjesu mozes drzati u frizideru 2 dana.

Prije samog pecenja dodaj po zelji malo sode bikarbone( ili malo kisele vode)u smjesu da bi cevapi bili vazdusasti i da odskacu kad se peku.

Ćevape oblikuj i peci na rostilju na jakoj vatri( po mogucnosti na drvenom uglju – charcoal).Stalno premazuj resetku rostilja sa ovcijim (govedjim) lojem dok rostiljas

Rasijeci samune na pola pa ih napari na rostilju preko cevapa.

Serviraj cevape sa crnim lukom isjeckanim na kockice i soljom hladnog jogurta

Posluživanje
U Bascarsijske cevape se ne stavlja crni luk ili loj. Loj ovciji (ili govedji) se koristi samo da se premazuje resetka rostilja. Za pravi sarajevski ćevap prvenstveno treba odabrati kvalitetno meso u pravom omjeru i od istog dijela.Vrat i plecka su najbolji jer su tvrdi a i malo masniji.Glavni fol je lukova voda kao i to da meso odstoji preko noci tako da mlijecna kiselina u mesu dovede do fermentacije ( varenja ili razgradnje) mesa, tako da se meso smeksa i dobije onu specificnu “Bascarsijsku” aromu i miris kad se jede i pece.

RECEPT JE ISKOPIRAN I NE SEČAM SE VIŠE ODAKLE, JEDNOSTAVNO GA VEČ DUGO IMAM NA KOMPU SHRANJENOG U WORDU  :) I NIKAKO DA PROBAM SAM TO DA RADIM...a pored onako dobrih čevapa u Kranju mi se ni neisplati ni ti se mi da  :hammer: :D

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Hvala Sebastiane na receptu  :tbumb: ovako ću da ih spremim !  :drool:

A i jagnje je jagnje ,slažem se Strelac  :tbumb: i to ono mlado zlatiborsko ispod sača !  :drool:

A jeste kada jeli vruće Uštipke sa mladim banjalučkim kajmakom ? e to je ljudi moji nešto fantastično ..ja sam toga toliko jeo zadnji put kada sam bio u BL da me je posle boleo stomak dva dana !!

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
[

Prije samog pecenja dodaj po zelji malo sode bikarbone( ili malo kisele vode)u smjesu da bi cevapi bili vazdusasti i da odskacu kad se peku.

Ovo se može dobiti i samim mešenjem mesa,kada se meso dobro izmesi da se razbiju bele grduvice masnoće onda je ok,i tada skakuću po rešetki,dešavalo mi se da spadne sa roštilja i odskoči kao da je od gume,takođe tada su puni soka,kad ga zagrizeš iz njega curi mast.
Gde sad nađpste o ovome da pišete ,sad meni curi mast :hammer:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Најбољи рецепт који сам видео - за више особа.
Пре спремања јела обавезан аперитив - нека домаћа, стомаклија, лоза.... све може.
Потребни састојци:
- парадајза,
- зелена салата
- свеж купус
Поврће је разно због различитих укуса
- неколико литара вина
- кисела вода - по жељи
- тањири и прибор

Скине се јагње са ражња и стави на сто (није обавезно - може да се усправи уз дрво).

Кад се ухвати парче ЦР није обавезан. Носи ко кол'ко може.

Упозорење:
Кад се стигне до бубрежњака чувајте прсте од ножа - клизав је - од вина.

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Uz dužno poštovanje g.Rančiću ali bubrežnjak valjda prvi strada,bar je tako kod mene :drool:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
zar nije prvi precnjak........oko njega je uvek rat.....
:hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Pa prečnjak nestane dok se nosi do onog drveta na koje se naslanja :smoke: :whistle:,

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
:hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:
a jooooooooj kad se sad nisam upiso od smeha.....

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
pera je napisao(la):
Uz dužno poštovanje g.Rančiću ali bubrežnjak valjda prvi strada,bar je tako kod mene :drool:

Ako stigneš prvi.
A prvo odu zaponjci - još dok se maže pivom. Mora da se proba. Nevalja da pregori. :D :D :whistle:

tihi

Newbie
Učlanjen(a)
06.03.2011.
Broj reagovanja
0
Kombinacija sa Bovanskog jezera:
- 7,8 krupnih babuski
- 5,6 smudjeva u meri
- par krupnih deverika
- po koja stuka
- kilce beovica
- sargarepa
- beli luk
- persun
- biber
- svinjska mast
- tucana ljuta leskovacka paprika

Lagani dorucak za veselo drustvo:

Sargarepu skuvamo i isecemo na kolutove,jedan cesanj belog luka (kineski) ocistimo i istucamo u avanu a moze i seckani ali sto sitnije.Ribu (mora da bude sto svezija,najbolje spremati na licu mesta ulova) ocistimo,isecemo glave i repove,isecemo na kruone komade i zarezemo popreko s obe strane.Podmaze se najveca tepsija,i oblozi kolutovima sargarepe.U rezove na parcicima ribe utrlja se beli luk,posoli,pobiberi i dodaj tucanu papriku.Riba se poslaze preko sargarepe.To se pece u rerni,na 200 stepeni oko 40 minuta.

Ovaj specijalitet je predvidjen za najmanje 8 od prethodne noci neispavanih drugara,ribolovaca.Dok se ujutru sprema preporucujem lagani aperitiv od domace ljute u casici od ljute papricice uz salatu od sremusa (Aleksinacki recept,ovim putem pozdravljam majstora iz kafane Trag).

Tokom dorucka pazite na prste da ne iznenadite stomak mesanim mesom

Svakako toplo preporucujem posle jela laganu setnju do obliznjeg sumarka,radi...svezeg vazduha ;) i naravno nastavak druzenja od sinoc...

Prilozi

• IMG_3898.JPG
    IMG_3898.JPG
    381 KB · Pregleda: 2.142

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Natakariti jedno usoljeno omanje prase na razanj,staviti na žar ,okretati ga ravnomerno i prelivati ga povremeno sa pivcem dok dobro  ne porumeni ..

14prasetina.jpg

Vrh Dno