Zaštitimo ribe od prekomernog izlova!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Mnogo smo pričali i pisali predhodnih godina, ali nismo daleko odmakli sa delima, malim delom našom krivicom, većim delom što "oni na funkcijama" nemaju sluha za "tamo neke reke".

Svaki put kad odem na Jermu, Visočicu i Temšticu iznova vidim kakve prelepe reke imamo, a koliko ovde nema riba.

A rečice prepune hrane za pastrmke, od nimfi i gamarusa, do klenčića, krkušica, pliski... Kada ne bi bilo čoveka, ovde bi sve vrvelo od krupnih pastrmki. Slično važi za sve manje vode: reke sa klenovima, barice sa štukima...

Pa šta je sa ribama?

MI SMO IH POJELI!

Svako ko vam kaže da je uticaj sportskog ribolova zanemarljiv je u veeelikoj zabludi.

Evo koliko riba "po metru kvadratnom" reka može da da kada se čovek ne meša. Plitvička jezera, zabranjen ribolov:

IMG_4966.jpg

IMG_4989.jpg

15rgp3o.jpg

34dg75x.jpg

f1jfbc.jpg

Eto, toliko priroda može "da nahrani".

Sad dozvolite sportski ribolov ovde i stavite min meru za klena od 20 cm i max 10 komada dnevno. I predpostavite da niko nikada neće prekršiti pravila.

Da li će klenova i dalje biti u ovom broju?  ::) Ili 20-30 PUTA manje. I to u roku od MESAC dana!

Kako da i kod nas bude ovoliko riba?

Teško, ali prvi korak je: zabraniti prekomeran izlov riba iz manjih voda!

To znači: da Uhvati i Pusti delovi salmonidnih rečica budu što duži (ne tričavih par kilometara), ali i da bude što više Uhvati i Pusti revira i na sred Nišave, Zapadne Morave ili Tamiša, u dužini od par kilometara.

Mislite da je nemoguće? A kako su Ani i ekipa na sred srednjeg toka Une, gde je reka veća od naše Morave, napravili 2,5 km dug Uhvati i Pusti revir? Lepo, seli dogovorili se, sve to nabacili na papir i argumentovano obrazložili, podneli zahtev kod nadležnih i dobili dozvolu.

Može li biti ovakvih revira i kod nas? Revira punih klenova, bucova i štuka.

Može li na svakoj našoj pastrmskoj rečici da važi totalna zabrana upotrebe živih mamaca i zabrana svakog vida ribolova u vreme lovostaja na pastrmku?

Može li cela jedna reka od 40 km (recimo donji tok Jerme) da bude Uhvati i Pusti pastrmski revir ili da bar bude dozvoljeno poneti svega jednu ribu preko kilo?

Možemo li "manje da jedemo", a "više da hvatamo"?

sašaPI

Full member
Učlanjen(a)
25.03.2009.
Broj reagovanja
124
Kome uputiti sva ova pitanja a da stvarno hoće da pomogne, a ne samo onako iz čiste kurtoazije da sasluša i obeća nešto,čisto reda radi ????????? 

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
ovo o cemu ti pricas goci je daleka perpektiva  :doh: reviri i slicno sirom srbije ....jedino realno sto se moze uraditi kod nas a da ce dati rezultate je suzbijanje izlova ribe nedozvoljenim sredstvima.
postavicu jedno pitanje svim forumasima koji pecaju klena ....
koliko ste klenova ulovili ove i prosle sezone preko minimalnih 20 cm?? ili ste culi od varalicara i plovkarosa da su oni ulovili ??
znam unapred odgovor ... MALO
a gde su te ribe onda ako ih vi niste pohvatali ? ili neznate da pecate ili ih je neko pobio sa strujom  :'( a mozda im je bager u sred mresta raskopao sprud  :eek: ...ili su im pobile ikru otpadne vode nasih firmi i gradova u kojima zivimo  :-\

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
ovako ovih dana izgleda jedan od mojih omiljenih terena za musicarenje klena

p9110056v.jpg

i to se sve proteze skoro 1 km niz reku sve do drugog odlicnog terena koji je ujedno u prolece mrestiliste ove ribe...evo kako je to izgledalo na jednoj staroj fotografiji

20717650.jpg

a evo kako sada izgleda

p92601595555555555555.jpg

p9260161666666666666666.jpg

prva velika voda ce ovo poravnati ali nikada vise nece izgledati kao pre

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
To je poseban problem druže...

Ove godine smo drugari i ja mnogo energije utrošli u "snimanje" bagera, raspitivanje gde smeju da kopaju a gde ne, ko je nadležan, kome ih prijaviti. Mnooogo smo znoja prolili.

Evo ukratko rezultata, mada to nije predmet ove teme. Možemo da otvorimo novu "Iskopavanje šljunka".

- Zabranjeno je kopanje šljunka direktno iz reke
- Nekoliko velikih firmi je dobilo specijalnu dozvolu da kopaju šljunak direktno iz Južne Morave u svrhe izgradnje Koridora 7 (ili kako li se već zove).

I za kraj, dobismo i zvanično upozorenje:
- Mnogo toga nije po propisama oko kopanja šljunka, ali deco - ne čačkajte mečku, veliki novac je u pitanju i raznorazne "sumljive" grupe ljudi. Možete sebi velike nevolje da nabacite na vrat.

--------------

Ja sam ovu temu više zamislio na to kako sprečiti prekomerni izlov sportskim putem. Veruj mi Sale da kada ne bi bilo zagađivača i kopača, da na našim rekama ne bi bilo mnooogo više ribe, već malo više ribe. Opet bi to pecaroši povadili. Problem je što čak i da svi, ali baš svi ribolovci poštuju propise, opet ne bi bilo mnogo više ribe na malim rekama. Kako da u pastrmskom potoku od 5 m širine plivaju kilašice kad je dozvoljeno da svakog dana svaki ribolovac ponese 3 ribe preko 250 g? Odgovor je: NIKAKO!

Budućnost su Uhvati i Pusti reviri. Mušičarski reviri poput Gradca i Moravice, revir Joca u Banatu i revir "Buk" na Uni to potvrđuju.

-----------------------------------------------------

A što drugi Sale pita, kome uputiti pitanja?

Ne znam druže, ali znam da je naša obaveza da iznova i iznova pokušavamo.

Saša Panić mi je pričao da je godinama slao predloge da se zabrane živi mamaci na vašim rečicama i nije urodilo plodom. I ja sam to pokušao prošle godine, moj predlog je stigao i do Srđe Popovića koji je to nadam se preneo i ministru Duliću, ali ništa od svega...

U igri su sada i Srbija Šume, što možda komplikuje, možda olakšava stvari, još ne znamo...

Od ove godine sa Vanja Grbić aktivno uključio u borbu za zaštitu ribljeg fonda Srbije, pa se nadam da može on nešto da izgura... Njemu su bar mnoga vrata otvorena.

Jedan od koraka nas "običnih smrtnika" može biti sledeći:
Veća grupa ribolovaca (neki klub, sekcija...) u pisanoj formi podnese predlog upravniku ribarskog područja. Lepo i jasno, recimo:

Zbog učestalog krivolova pastrmke na žive mamce pod parolom "lovim krkuše" predlažemo da se na reci Jermi uzvodno od Odorovačkog ždrela trajno zabrani upotreba živih mamaca.

Predlog podnose:
1.
2.
što više to bolje...

Ubediš prvo njih da je to dobar predlog. Onda ih 5x podsetiš da zatraže dozvolu od ministarstva. Kad jednom podnesu, velika je šansa i da dobiju. To je samo papirologija. Niko normalan iz ministarstva ne bi odbio takav predlog, samo treba da mu posveti 30 minuta svog života, razmotri i da zeleno svetlo.

Isto tako i za neki ciprinidnu reku: skupe se mušičari iz Beograda, njih recimo 20, plus se pojačaju sa 30 drugih ribolovaca koji praktiju Uhvati i Pusti, i potpišu predlog da se recimo na Tamišu u dužini od 1 km nizvodno od Opovačke brane napravi uhvati i pusti revir koji bi trebalo da čuva matične primerke svih vrsta riba od prekomernog izlova sportskim putem, i da se te ribe mreste i daju mnoooogo mlađi... I probaju. Ko zna, možda uspeju.

Mada je Tamišu mnogo manje potrebana zaštita od Jerme... Manje srazmeno veličini vode... Što je voda manja, to je uticaj sportskog ribolova veći.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Goci lepa tema i sve ostalo samo primer ti je los,pitas se zasto? Plitvicka jezera su cirkus tj turisticka aktrakcija,sa skoro iskorenjenom populacijom pastrmke.A sve to jer su u njih kao kederi ubacene crvenoperke,klencici...Zabranom sportskog ribolova je porastao krivolov,i nemanjem regulacije ribljih vrsta,klen i crvenoperka su se prenamnozili  a pastrmka je skoro nestala.
To se desilo iz politicko-ekonomskih razloga.Elem neko ko je na pozici da o tome odlucuje,je mislio da je isplativije poigrati se sa prirodom i prodavati karte za posetu parku.Umesto da je to postao prvoklasni uhvati i pusti revir sa jako skupim dnevnim dozvolama.ja sam siguran da bi na taj nacin bio veci profit drzave,a i bilo bi bolje po prirdu i eko sistem.

Sto se mene tice,ja ne nosim kuci ribu,vec godinama.Bio bi saglasan da se zabrani lov mladice na svim vodama na nekih 10 ili 15 godina.Povecati mere svih riba i smanjiti dozvoljenu kolicinu.Sad koliko je to efikasno i dobro je dobro pitanje.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Kad bi se se primenjivao zakon koji je donet prošle godine,za desetak godina bi se mnoge riblje vrste potpuno oporavile i zauzele bi nekadašnja staništa.Ali samo u slučaju kad bi država konačno počeka da sprovodi zakone koje usvaja.Ja sam ove godine video jednom ribočuvara,juče sam video gde lokalni privredni puštaju mreže,pošto je bila veoma mala voda otkrilo se da "gospoda" puštaju mreže u gradskoj marini na samom ulazu i izlazu,pa su se jadni juče razjurili da ih povade jer ih je veliki broj ljudi video.Video sam veliki broj nezakonitih količina ribe,video sam ribolov skobalja u mrestu,bucova u mrestu,odnošenje ulovljenih linjaka,minimalnih smuđeva.Sve to viđaju i ostali ribolovci.Svi sem onih koji su plaćeni da vide takve stvari.Ovaj zakon koji je donet je dosta dobar i mere sankcionisanja su rigorozne.Je li neko čuo da je primenom novog zakona neko drakonski kažnjen zbog izlova ribe?!

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Pritoke Drine su očišćene,okolne bare isto,a sada su prešli na tok.Redovno postavljaju strukove,mreže a konačno imaju i agregate.Sve plemenite ribe se vade svakodnevno.Svako ribolovačko poznato mjesto je napadnuto.I ta ekipa se sada pomjera uzvodno.
Prije njih je bio još jedan tim očistili su Radaljsko jezero,te ribnjak na Zvorničkom jezeru u Culinama.Gdje je riba sportski upecana u jezeru puštana,pa kada se posle par godina izmresti,puštala bi se nazad.

Pored velike količine krivolova drugi problem je ekologija,razni zagađivači,industrija i ko sve.Ta dva zla kada spojimo čudo uopšte ribe da ima!

Pa na kraju dolaze sportski ribolovci,koliko god vam izgledalo puno da lovite,to nije ništa za krivolov.

Neka država zaštiti svoje vode ili neka ih pokloni već jednom nekome ko će znati šta će sa njima.

pexony

Senior member
Učlanjen(a)
14.11.2008.
Broj reagovanja
0
Moje misljenje je da se nemoze od ljudi nista zastititi. danas kod frizera pricam sa nekim ribarom koji kaze:
"sta izlazim pet puta na reku i nista,kad izadjem sesti put i riba tad radi ja treba da upecam samo pet kila,pa znas kad."
Zalosno je da pre neki dan hodam od Sinjca do Crnoklista na Nisavi i upecam dva klenica od 100g.Na Temstici isto,na Visocici........
Sta reci. Drzava nam je otisla u *urac i tesko da cemo da se izvadimo iz nj.
Treba na nekim rekama zabraniti pecanje na nekoliko godina da se riba svrne od nas pa onda polako malo po malo dozvoljavati na pojedinim delovima reka pecanje,ali samo uhvati i pusti,uz stroge kazne i redovne obilaske reka.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Ne ne pecam je,jer nemam u blizini takvu vodu,niti toliko sredstava da odvojim da bi je pecao.Ali nebi imao nista protiv da se i zabrani pecanje KLENA.koga sticajem okolnosti pecam,ili bilo koje ribe.Poenta je u tome da riba koju ja pecam nije toliko ugrozena koliko je mladica.Realno to mera na ovom delu Mlave gde ja pecam nebi bila losa,na jedno 2-3 godine.I bez razmisljanja bi se slozio.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Znam vodu gdje je zabranjeno pecanje a opet ribe nema,problem su krivolovci.Sve dok neko u vašem kraju ne nagrabusi i to se medijski ne proprati,đžaba nama sve akcije.

Ili nužno zlo,privatizacija voda i veće cjene korišćenja,pa se onda zna ko je gazda i d ali mu je interes da privuče mušterije.A pre i posle privatizacije kontrola riblje osnove.

Opet mislim da je sve to uzaludno jer mi nemamo pravnu državu(e)  :-X

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Imamo mi pravnu državu i sve šta ide uz to. Problem se javlja kada treba zakon sprovesti. Tu su uska grla i jednostavno se čini da sistem ne funkcioniše kako treba. Evo primera kod mene, veliki broj nas peca na malom Timoku i niko se nikada nije pohvalio niti je neko nekoga video da je regularnim metodama ribolova napecao i blizu zakonskog maksimuma. Znači to nije problem što nema ribe. Problem je sledeći, po par godina se traga za trovačima bezuspešno. Oni truju a mi gledamo i čudimo se.
Neki su drugi interesi u pitanju, ako hoćete 300 zaposlenih u Vašem jadu i bedi onda prihvatite i industriju koja mora da ispusta svoje otpadne vode bez obzira na vodostaj bio mali ili ogroman kakav zna da bude.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Nije istina da industriju treba trpiti,to su laži da ako se otpadne vode ne ispuštaju u rijeke da će ljudi ostati bez posla.Najjeftinije je ispustiti u rijeku!A profit neko gura sebi u đžep.

Ovih dana smo imali kolaps u udruženju,došlo je do otkaza među ribočuvarima.Ljudi nisu mjesecima primali plate.
Sad su opet zaposlili neke šalabajzere,koji su me neki dan na jezeru u prolazu pitali imali šta?Iza njih,ne baš blizu,stoje strukovi i to markirani flašama.Molio sam boga da stanu i da im pokažem dozvolu,u pravcu tih strukova i da ih napušim q....!!!

Imam sve uredno,od registrovanog čamca do dozvole za upravljanjem istog.Jedina sam bio budala koja je vadila dozvolu za ribolov iz čamca.
Od 2011 ako se ne promjeni stanje,od mene će da dobiju lakat.Idem na komercijalnu vodu pa i ako treba jednom godišnje.

Dejan paun

Junior member
Učlanjen(a)
05.03.2011.
Broj reagovanja
0
Procitao sam vase tekstove,predloge i kritike i imam zelju da se ukljucim u vasu pricu. Moje misljenje je da treba promeniti svest kod ljudi,a kako? Udari po djepu,i zatvoriti na par godina bombase,strujase,mrezarose i one koji koriste srestva za trovanje potopiti u tu istu vodu,da je malko popije pa da vidi kako je ribama i zivom svetu pod vodom. Ako vec imamo cuvare,gde su. Od kad pecam srela me je jednom cuvarska sluzba i to je bio moj prijatelj iz sela,nije mi trazio dozvolu niti me je proveravao. Greska... pustimo vise prijatelje,poznanike,rodjake... Jer svako danas ima nekog.... Pa kazes ne mogu da ga prijavim jer je moj covek,znam ga i ako on ide na mrezu,sto samim tim mene gazi i pravi me ludim sto ja pecam na stap. Posle takvih kad prodju i nemam sta da pecam. A zamisli samo krivolovce kederase? Oni uhvate mrezicom stotinak malih ribica,uniste za 10 minuta, na njih uhvate 10-15-20-30 pastrmki i sto je najgore,tako iz dana u dan i iz godine u godinu.STRASNO!!! Najbolja zastita voda bi bila da se ukljuci sto vise mladih ribolovaca,da se od malena uce da postuju prirodu i vodu i da nauce da prenose mladjima koji stizu jer vreme brzo prolazi....

Vrh Dno