E ovako:
Treba mi sto vise vasih iskustava u vezi monofila koji koristite kao tipet materijal. Znaci samo ono sto je raspolozivo na nasem trzistu. Pre svega me interesuje neki najlon solidne nosivosti ali preciznog diametra, znaci ako pise 0.10 ili 0.12 da to i bude a ne kao recimo Stroft gde je 0.12 nekih (po slobodnoj proceni) 0.135mm.
Pisite, svako iskustvo je od velike koristi!!!
Treba mi sto vise vasih iskustava u vezi monofila koji koristite kao tipet materijal. Znaci samo ono sto je raspolozivo na nasem trzistu. Pre svega me interesuje neki najlon solidne nosivosti ali preciznog diametra, znaci ako pise 0.10 ili 0.12 da to i bude a ne kao recimo Stroft gde je 0.12 nekih (po slobodnoj proceni) 0.135mm.
Pisite, svako iskustvo je od velike koristi!!!
ali sto je zanimljivo npr. 0,18 izdrži oko 8kg i kusur. Ja sam kuupio za foru jedan. Onda sam navezao za kuku vagice sa kojom merim ribu. Najlon je stvarno pukao na 8 kila i koji gram. Stvarno je tako tanak, bar mi se tako cini a i boje je take da postane skoro ne vidljiv u vodi. Obavezno obrati pažnju na kilažu jer od iste firme neki 0,20 manje podnese nego neki 0,18
.... Znaci 300% kada u Kineskoj prodavnici pise Made in Japan, NIJE ISTINA!!! Kinezi od kojih nabavljam tungsten pisu na najlonima sta pozelis pa ako treba i made in CCCP i USA i Japan i Honduras, kao sto pisu i na stapovima i bilo cemu. Nosivost najlona se meri iskljucivo na cvoru i to mokrom a onda se meri i njegovo istezanje. Nije nimalo jednostavan test. Secam se kada je Valkovic za svoj casopis "Sportski ribolov" ranih devedesetih, merio najlone na masinskom fakultetu u BG, bilo je nekih porazavajucih rezultata. Nosivost deluje dobra ali je istezanje i deformacija na nekima bila i vise od 25%