Slinky Fiber i slični materijali

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Zaboravio sam reći da skoro sve ove imitacije radim tako da na početku osnovu tela ili trupa riba uradim od Super Hair-a.  Tako dobijem malo i na samoj konstrukciji.

Kada Super Hair koristim, kada sam odsekao željeni pramen jedan kraj uzmem između palca i kažiprsta ali tako da prihvatim samo ove vlakna u sredini pramena te ih polako izvučem. Tako dobijm lep špicast pramen bez šišanja  ;)  Dok nisam došao do te jednostavne fore u igri sa Supe Hairom sam se gnjavio šišanjem iste potpuno bespotrebno  :doh:, učimo se dok smo živi...  :)

Prije sam sam Supe Hair koristio za neke tzv. surf bombončiče pa dok sam ja oblikovo' taj rep što isto nije tako važno za ribolov (ali šta ču takav sam...) gnjavio sam se šišanjem, sada je to sve brže, lepše i jednostavnije...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Evo bas nakon sto sam zavrsio jos jedan strimer od slinkija i super haira pronađoh jedan recept. Naime, radi se o vezanju imitacije bunker od ep fibera a isto tako se da i od slinkija. Tu se vidi jedna fora koje se ja nisam setio a i pitanje kada bi mi nešto takvo palo na pamet. Za šišanje ovakvih strimera si pomozite lak sprejom za kosu i onda šišanje. Pogledajte link >>> http://www.uksaltwaterflyfishing.com/articles_Ep_Baitfish.htm
Ovako se mogu imitirati ne samo krupni bandari nego i babuškice ;) za tete štuje i ostale naše nemani  :)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Nema na cemu. Evo danas jos jedne Paklare, sada ih imam dvije za probu pa ako se pokazu kao dobre za mladicu navezat cu ih jos par.
Beli Super Hair, Smeđi i naranđasti Slinky Fiber, opaka udica  8) i 5min epoxy, oči samolepive a otežanje olovna trakica.

main.php

Gore sam naveo da umesto bunkera možemo raditi i babuškice ali i sunčanice su isto tako "bunkeraste" ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Danas sam pokrstio ove strimerče...
index.php

namenio sam ga mladici ali štuka ga baš voli i sirota mladica nije stigla na red  ;) :D
main.php
  ;)

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
3
Doci ce i ona na red polako, bitno je da imas gde da je lovis. Mada su dosadne te nepozvane stuke  :blush:  :bye:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Evo i dva sa maslinastim leđima, još da mi je malo ovog sivog slinkija...doći ću ja i do njega  :)

Prilozi

• slinkyji.jpg
    slinkyji.jpg
    84,2 KB · Pregleda: 154

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Evo jednog sbs-a sa slinkijem onakvog strimerčeta kakog nam je Vladan pokazao http://www.stripersonline.com/surftalk/showthread.php?p=5777844

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
982
Seb,

Imitacije u ovom stilu pocele su da se vezuju jos 1950-u godina proslog veka, ali sa materijalima koji su tada bili dostupni. Otac ovog stila je slavni Bill Catherwood (iz Masacusetsa), a njegova serija 'Giant Killers' je zapravo osnova svih ovakvih savremenih imitacija. Evo ti par linkova o Bilovim imitacijama:

http://www.flyanglersonline.com/flytying/fotw2/050701fotw.php

http://www.saltwaterflies.com/flymuseum/flymuseum.html

Svaka nova generacija musicara i vezaca doda neki detalj ili zameni materijale, ali sustina je ista-inspiracija ostaje Muddler Minnow. Osim tradicionalne sisane jelenske dlake, moze da se koristi vuna (cista ili premazana silikonom a la Bob Popovics), bilo koja sinteticka dlaka/vlakno, flexo tubing, mekano pero palmerovano i premazano silikonom, pena/foam a la Crease Fly, balza ili tvrda pena koja moze da se oblikuje Dremel alatkom, itd, itd.

Posto je ovaj thread o Slinky-ju, koji kako vidim postaje sve popularniji medju nasim warmwater musicarima, evo vam dobar link, gde mozete naci mnogo jeftiniju verziju Slinky fibera. Svojevremeno se isti materijal prodavao kao Bozo Hair, ali su sve te verzije maltene iste-sustina ostaje kanekalon vlakno:

http://www.extremebeautysupply.com/servlet/the-Fly-fishing-kinky-%28sinky%29-fibre-hair/Categories

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
@oldsurehand, mnogo ti hvala za ove dragocene informacije!  :tbumb:  :respect1:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Danas sam dodao u moju zbirku večih tubica još ovaj strimer od 20cm. Eh da mi je ovo sada baciti ponovo mladici  ::)....mogu samo maštati za sada  ::)

Oči su 10mm srebrne epoxy, Materijal super hair beli i slinky fiber beli, chartreuse i malo po vrh leđa maslinasti.

main.php

Ribama kao što je štuka i mladica valja ponuditi pošteno konkretan strimer, u to sam 100% uveren...neke ribe češče padaju na tanke strimere ili ovisi o plenu kojim se hrani ali mladica i štuka teško mogu da se upru ovako nečemu kada su aktivne...vidljivo je na 100 metara  :) vijuga ko blesavo a ribolika silueta pod vodom ostaje kao i ovako kako je na suvom. Strašno volim ove strimere.

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Seb, petljanje oko trokuke? Kako rjesavas taj problem?
Jesi probao s tubom "ispod", ne "u sredini".

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
nema trokuke, stavim malo težu i jaču jednokuku udicu kračeg vrata i širokog luka, gornji deo strimera ima više materijala nego ispod pa je tako strimer dodatno izbalansiran. Pliva tako kako bi i trebalo, ne okreče se. Imam i takve sa tubom skroz ispod i te tube su dodatno otežane. Mislim da sam dao negde te slike na forumu. Evo potražio sam ali nisam našao fotke pa sam morao da uslikam  :blush:
Tamo gde dođe udica dam silikonsku tubicu i to drži udicu tako dobro da je udica uvek tako kako je postavim. Zadnji put sam sa kolegom Janezom malo bacao ovakve strimere po ljubljanici i sa tubicom u sredini i ispod i pokazalo se super. Ne držim se baš uvek baš uobičajenih pravila kod vezanja tuba strimera ali trudim se da kod ovih sa tubom u sredini gornji deo strimera bude uvek duži od donjeg. To jesasvim dvoljno za balans ako se koristi konkretna jednokraka udica. Trokuku sam koristio zadnji put pre šest godina. Nekako mi draže ove jednokrake udice.

Prilozi

• tube.jpg
    tube.jpg
    99,8 KB · Pregleda: 2.724
  • tubica.jpg
    tubica.jpg
    97,1 KB · Pregleda: 122
Vrh Dno