Pozdrav budućim kolegama!

Musica

Junior member
Učlanjen(a)
18.12.2010.
Broj reagovanja
0
:)
Pozdrav! Dugo sam čitao o ribolovu samom. Veliki sam ljubitelj prirode, ali nisam u početku nalazio vezu između ribolova i nje, najviše zbog ljudi koji su se ribolovom bavili iz interesa. A ja sam po prirodi pedantan, i nervira me jedna sitnica koja nije u redu, a kamoli pecanje pored gomile smeća. Kao mali sam pecao na plovak. I opet ponavljam, nisam nalazio vezu izmešu ribolova i prirode ni u samim časopisima i glasilima ribolovačkim, jer se samo o trofejima govorilo... I pre dva meseca sam kupio bolonjez od 4 metra. A maštao sam o potocima i lepom ambijentu. I onda sam, iako nisam bolonjezom zbog zime ni počeo da pecam, već počeo da razmišljam o mušičarenju, jer je ono zapravo ono o čemu sam maštao. Gotovo sve stvari ste objasnili, ali meni kao nekome ko to teoretski malo poznaje, treba odgovor na konkretna pitanja, koja će ujedno na ovom mestu bitii skup jasnih stvari, za početak.
;)
1) Elem, postoji osnovna mušičarska struna, i ona se veže sa predvezom, ali postoji još nešto, a ne znam šta?
2) Kako se vezuju gotove mušice za predvez i da li one u prodaji mogu da se nađu sa sve udicom?
(Ja trgujem isključivo u Formax-u, pa me zanima da li bi oni tamo mogli da mi povežu ceo sistem, ili bi oko toga mogao neko od vas da mi pomogne?)
3) Pecao bih na jezeru, jer nemamo reka za mušičarenje, ali kako u jezeru da jurim ribu kada ne znam gde je? Da li ovaj hobi podrazumeva da uvek znamo gde je riba?
4) Da li se može mušičariti i sa obale?
5) Kako se zabacuje? Ja sam razumeo da se podigne štap, izvuče kanap levom rukom, onda se zabaci štap i to se ponavlja par puta dok se sistem ne pusti, zar ne?
6) Kako se izvlači riba?
Da li se može mušičariti na rekama koje imaju mnogo granja u okolini, a šitoke su svega par metara?
Molim jasne odgovore, bez stručnih termina...
Hvala!!! :lol:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Pozdrav budući Kolega i dobrodošao na forum!  :tbumb:

Ima ovde puno ljudi voljnih da pomognu manje iskusnima, pa ćeš u narednim danima dobiti odgovore na sva ova pitanja...

Ja ću ti odgovoriti na ovo:

Musica je napisao(la):
5) Kako se zabacuje? Ja sam razumeo da se podigne štap, izvuče kanap levom rukom, onda se zabaci štap i to se ponavlja par puta dok se sistem ne pusti, zar ne?
Ovo boldirano je skroz pogrešno, i jedina dobra stvar je što u trenutku dok zabacuješ štap držiš konac. U suprotnom bi stalno morao da ulaziš u vodu po štap, čime bi nepotrebno plašio ribe.  :D

Šala za dobrodošlicu, ne zameri, pozz!  ;)

Goci

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
goci promaklo ti je da se posle par bacanja sistem pusti   :doh: onda definitivno mora da se udje u vodu   :(

ne zameri ni meni  ;) dobrodosao u musicare   :tbumb:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Bolje da odmah ukapira sa kakvima ovde ima posla...  :-*

Admin Laki je pre 5 godina rekao da je zamislio da forum bude zezanje do 101 i nazad, ja od toga ne odstupam.  :lol:

A dobrodošlica je zaista od srca.  :)

Ako planira da zavoli mušičarenje i pritom se opušteno zeza sa ludacima forumašima - na pravom je mestu!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Tako je: "Nije svejeeeeednoooo!"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2dI_MKyKTxs&NR=1[/youtube]

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Ko promeni forum... da bog da mu kasirka uvek vraćala žvaku umesto kusura.  :lol:

Pozdrav Musica i dobro nam došao. Vidim da te muče neka baš početnička pitanja. Skoro sam naleteo na jedan jako lep DVD koji preporučujem svima koji kreću od nule - "Fly Fishing 101". Probaj da ga nađeš na netu i mnoge stvari će da ti se razjasne.

Ako ti dobro ide engleski jezik može i ovaj link da bude od koristi: Fly Fishing 101

Musica

Junior member
Učlanjen(a)
18.12.2010.
Broj reagovanja
0
Hvala na toploj dobrodoslici! Izvinjavam se sto sam se pogresno izrazio. Nadam se da ću dobiti odgovore. :tbumb: Tipa: Uzmeš štap u desnu ruku, onda levom povučeš kanap i vodiš računa da... :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Dobro nam došao....ja nažalost nemam sada vremena da ti dam linkove sa našega foruma jer mislim da je več na svako od pitanja dgovoreno....polako bit če!

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Pozz druze!i ja sam u ove vode uplivao relativno skoro,tako da cekam iskusnije kolege koje ce ti pomoci...za pocetak,tu je youtube,ceprkaj malo po clipovima,trazi po njima fly lessons,fly casting...za pocetak,to ti je bitno,da vidis kako se zabacuje,na cega treba obratiti paznju....

Musica

Junior member
Učlanjen(a)
18.12.2010.
Broj reagovanja
0
Drago mi je što je ovo živ forum i hvala na pomoći! ;)

Musica

Junior member
Učlanjen(a)
18.12.2010.
Broj reagovanja
0
NBikako mi ne ide vezivanje čvorova (možda zato što za vežbanje koristim pertle). Da li bi neko ko je iz Beograda mogao da mi poveže sistem? :) Ujedno, iam 22 godine, tako da je stvarno reč o početniku, mladom početniku. :yeswink: :tbumb:

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
Dobro dosao, Musica. Malo vremena ti treba da trazis i procitas sta sve ima na ovom forumu, mislim da ces dobiti odgovore na tvojim pitanjima.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Dobro nam dosao Musica. Na prva dva pitanja ces naci odgovore u temama o cvorovima.
         3)Musicarenje mozemo podeliti na lov riba koje vidimo, tj one koje kupe sa povrsine,  i njih pokusavamo uhvatiti imitacijama odraslih jedinki i emergerima, i lov riba koje ne vidimo a predpostavljamo da su tu, njih lovimo tezim nimfama i mokrim musicama.Musicarenje na jezeru podrazumeva pre svega strpljenje. Posmatrajuci koji insekti se trenutno nalaze oko vode, plasiramo odgovarajucu imitaciju i .... cekamo.
         4)Naravno
         5)Mislim da ne treba uciti zabacivanje sa jutuba. Nema ni jednog dobrog prikaza i samo ces nauciti pogresno. Kad budes odlucio da se ozbiljnije posvetis ovom hobiju i nabavis odgovarajuci pribor, lako cemo objasniti osnovne, pravilne pokrete. Zato je najbolje da za sada sacekas sa ucenjem zabacivanja.
          6)Brzina i nacin izvlacenja ribe ce ti zavisiti od pribora koji koristis, a pre svega od debljine predveza.
Moze se musicariti na svim rekama bez obzira na velicinu. A ako ima prepreka, granja, visokih obala i slicno, samo se primenjuju razlicite tehnike zabacivanja.

Vrh Dno