Maldivi

sicco

Junior member
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Broj reagovanja
131
Nisam hteo da kucam ali moram zbog kolege Vrane bar nešto napisati.
Pa hajde pa prozborim ponešto o mojoj omiljenoj zimskoj lokaciji za odmor.
Zbog problema sa kolenom (čitaj kolenima) skijanje zimi ne dolazi u obzir pa se zato negde zimski odmor mora pametno potrošiti.
Kako bi lepša polovina bila zadovoljna i kako bih ja bio još zadovoljniji mora se birati lokacija koja mora ispunjavati i neke kriterijume koji su meni bliski.
I evo već treću godinu za redom idem na Maldive posle Božićnog praznika (prve godine sam otišao 08.01) ali ove godine sam malo okasnio :cool: pa sam tek otišao 10.01. (hvala bogu dosta pre ovih velikih sranja na Bliskom istoku).

I kao uvek zajeb svih zajeba je neadekvatna ribolovna oprema. Prvi put sam nosio mušičar. Bio sam ubeđen da će dvoručni štap klase 9# iz 5 delova da mi stane u kofer ali loša pretpostavka je uvek lošija od metričkog odmeravanja kofera i štapa. Fali nekih 5-7cm!!! Veličina je uvek bila bitna stvar kako neki kažu!!!!
Dva dana pred put konstatujem da nemam dobar mušičar za ovu zajebanciju i počinje potraga za štapom. Kolega sa mušičarenje.org prodaje cts 8# koji staje u kofer ali ne pucaju mi se pare zbog malo pecanja. I kofera imam pun ku.....ac a kućni budžet sam već dobro ojadio tako da odluka pada da se ponese Helios 6# pa šta je tu je.

Maldivi kao Maldivi raj. U januaru temperatura danju 30C, nocu 27-28C a voda 28C. Papuče (htedoh reći japanke ali ne ide zbog kolege Japanca), kupaći šorc i uživancija. Mada fali po neko hladno pivo. Ja ne idem u resorte da se proseravam a na ostrvima na kojima živi domicilno stanovništvo zabranjen alkohol. Ali vredi doći pa makar i ne pio hladno pivo. E sad da nema pecanja ne znam da li bi bilo vredno bez pivceta.

Kao što rekoh ja već treću godinu idem za redom na isto mesto i upoznao sam puno lokalaca i sada pijem i jedem na mnogo mesta po lokalnim cenama, iznajmljujem glisere po damping cenama a cesto na puno ekskurzija idem gratis. Pecanje je skupa kategorija (luksuz) i za 4h pecanja treba platiti 500USD (dobra cena je ako nađete za 400USD). Uključen čamac, kapetan i pomoćnik. Na moju sreću ja idem za džaba ili ponekad nešto plaćam da se pokriju troškovi i ponekad vodim lokalce po kafanama na klopu i piće.
Ja skromnije ljude nisam upoznao u životu. Vole da naruče pizu i nikad dvojica nece da uzmu po jednu nego jedna za njih dvojicu. Skromnost ide dotle da hoće da naruče jedan sprite da podele u restoranu.

japanac

Full member
Učlanjen(a)
08.03.2009.
Broj reagovanja
56
I taman sam hteo da te pitam kako si uspeo da se vratis… ali dobro je. 😁

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
Ako sam te dobro razumeo, ne plaća se nikakva dozvola ako pecaš u sopstvenom režimu?

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
248
E sad iz inaaata necu nista da komentarise...:smiley:

sicco

Junior member
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Broj reagovanja
131
Ako sam te dobro razumeo, ne plaća se nikakva dozvola ako pecaš u sopstvenom režimu?
Nema nikakve dozvole. Ribolov je slobodan. Plaća se čamac ako hoćeš da ideš na ozbiljnije pecanje.
Znam za resorte treba da pitaš upravu da te puste da pecaš ali to nije problem. U nekim lagunama je zabranjeno pecanje. Treba se uvek raspitati.
Ulovljenu ribu će vam u mnogim restoranima spremiti (ponegde uz nadoknadu).
Ja nisam mnogo mušičario ali sam više vremena posvetio drugim tehnikama i ukoliko imam saglasnost uredništva napisaću nešto i o tome jer tu su ulovi bili top.

sicco

Junior member
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Broj reagovanja
131
Ovaj lepotan sa slike je uspesno prizemljen sa Helios 6#.
Sa leve strane ribe se pruza vestacki sprud jer nasipaju pesak jer povecavaju povrsinu ostrva (koje je inace u proseku 950x250m). Na nekim mestima voda preseca sprud i vodena struja se krece desno od ribe pod 90 stepeni u odnosu na sprud. Ja sam se spustao tom "maticom i bacao levo, desno, bocno i nizvodno. Najveci problem je sto sam tu uvek bio sam. Okolo se vrzmaju ajkule i velike raze. Nisu to velike ajkule cc do 1m mozda ali obicno dosta manje ali nije bas prijatno pecati u takvom ambijentu.
Ja znam da se one plase mene vise nego ja njih ali zna poneka da se okurazi kada se ulov nadje na udici.
Dobitni strimer je bio neki bucovski dobijen od kolege TommyLee.
Auu kakva je to borba bila. Kad je spucao mislio sam da je pet puta veci. Drilovanje, privlačenje i slikanje (zavrsio je sa jos jednim drugarom na rostilju u Indijskom restoranu - auu kako su ih dobro spremili da mi pri pomisli i sada voda podje na usta.
Vetar ovde poprilicno duva tako da bacanje strimera spada u posao sa povecanim bezbednosnim rizikom i treba za to da se dodeli benificirani radni staz (6meseci za jednu godinu kao za rudare). Mahanje sam prekinuo kada me strimer podobro osinuo po glavi ali se srecom nije zabo.
Posle toga nisam vise mahao jer je vetar ostale dane sve vise duvao i prevladao je zdrav razumda se manem corava posla kako ne bih izgubio glavu tj. uvo, oko, nos.
Ujutru je dobro jer nema vetra toliko ali je bila plima tako da voda prelazi preko spruda a onda vrebaju druge opasnosti na koje nisam bio spreman.

Sve u svemu bez stapa klase 10# ne dolaziti ali bar sam probao i upisao se.
Moram se u jednom postu pohvaliti malo ostalim ulovima bar na kratko.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
982
Lep ulov na zanimljivoj, egzoticnoj lokaciji. (y)(y)(y)Steta sto nisi imao jaci stap, ali i ovako je sigurno bilo nezaboravno. Po fotografiji rekao bih da je ovde sasvim moguc lov na vidjeno. Jel ova riba tako dosla? Ja vrlo cesto koristim 6wt za lokalno pecanje, ali je voda jako plitka, pesak bez prepreka, i sve se lovi na vidjeno - kratke su distance.

sicco

Junior member
Učlanjen(a)
19.05.2009.
Broj reagovanja
131
Ovaj je upecan na neviđeno. Nisam mogao da vidim ribu tako lako. Par puta sam video silete ali jako brzo riba prođe.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
Svaka cast. Pisi sve sto pozelis.
Bio sam jednom. Na brodu smo bili smesteni i putovali nocu a danju pecali.... Nisam upisao bonefish i GT ali bilo je drugih riba. Sve na mahac.

Zvao sam par resort zbog pecanja, da proverim, ne daju da se peca. Iskreno tamo na ta nadrndana mesta ne bih isao da mi plate. Prvo, ograniceno mesto, ograniceno sve. Lokalna ostrva su daleko bolja. Realno, čovek jedino tako upozna lokalnu kulturu.

Sto se pecanja tice, probao sam na 12wt. Robija je to. Moze samo na videno.
10wt mi je bila taman. Preporuka je bila da se ide na vidjeno. Tu preporuku nisam poslusao. Sad. Dal sam pogresio ne znam. Dva triggerfish sam dobio na vidjeno i realno osecaj je nenormalno dobar bio.
Imao sam nekih desavanja na slepo. Par feeding frenzy....
Pokusavao sam i na ivicama, gde se voda sa plicaka spusta na 50+ metara vertikalno. Tu je mozda i neka tonuca struna mogla biti daleko bolji izbor.
Lovilo se svasta. Akvarijum.

Ako neko zeli da ide, topla preporuka.
Od musica sam lepo lovio na shrimp i na deceivers. Ali to je jer sam samo to i bacao. Nisam hteo da mlatim previse.... I jedna i druga muva imitiraju hranu koja je non stop dostupna tako da ne verujem u selektivnost na takvim mestima.

Imam nekoliko videa na kanalu.

Evo par slika sa telefona.

Prilozi

• mmexport1742121141148.jpg
    mmexport1742121141148.jpg
    220,9 KB · Pregleda: 28
  • mmexport1741969318215.jpg
    mmexport1741969318215.jpg
    75,2 KB · Pregleda: 24
  • mmexport1741955352023.jpg
    mmexport1741955352023.jpg
    88,2 KB · Pregleda: 22