Kinesko staklo

TMc

Hero member
Učlanjen(a)
01.09.2017.
Broj reagovanja
1.646
ovaj model imam, verujem da je to slicno.
njega sam pre oko 3 godine kupio, maxcatch glass #3 7ft za klena po okolnim obraslim rekama u kasnu jesen no kako je taj ribolov izostao nisam ga ni overio a kada u pastrmskoj sezoni pomislim da negde ponesem njega umesto karbonca 9ft samo klimnem glavom i pomislim ma daj ne glupiraj se...
jedini ribolov je bio za poslednji 1. maj sam ga nosio gore u planini da se pijan glupiram po potoku izjutra na kratko i veoma lepo smo se slagali ja usporen od piva on takav oduvek i bilo je to super samo ribu video nisam :cheesy:
kada je stigao probao sam ga na suvo, mahao sam njim, meni je to veoma interesantno i ultra usporeno no takav je i stap, svakako mi se to dopalo ali ovaj moj nije za drugu primenu izuzev ultra obraslo gde bi briljirao. jeftino, kvalitet zadovoljavajuci, nije tezak, meni je to ok za tu primenu koju sam mu namenio.

NMilanovic

Newbie
Učlanjen(a)
23.12.2021.
Broj reagovanja
4
Ako ćeš uzimati kineski glass, bar ga pazari sto jeftinije.
Mislim da ne gresim i da Imas isti taj na Alibabi od proizvodjača za 42e sa sve transportom (ispod carinske granice)

Drug je uzeo prosle god blank od tog stapa mislim da ga je izasao oko 26e. Uzeo je 7'7'' LW4 4SEC, Transparent Brown.
(za 16e razlike se sigurno ne isplati kupovati komponente, al kom je merak da sam bira delove i mota - blank je jako povoljan)
Probali ga naravno kad ga je sklopio i prilično nas je iznenadio, naravno u odnosu na cenu.
Bar taj Transparent Brown 7'7'' LW4 je ispao prava četvorka i klasicni konci u pravoj brojci #4 mu lepo leze.
(znaci nije 4/5 kao većina jeftinih glas stapova duzine preko 7,5ft deklarisanih u broju #4 - a traze malte ne konac #5 da ih adekvatno napuni, pa na kraju sluze samo za close to mid range)
Onako, upotrebljiva ribarska motkica, bacali sa njim i 20m. Nije da se kaze lagan (ni jedan glass generalno nije) mada ostavlja neki utisak da je dovoljno ribarski "zivahan" i Ok je balansiran za te pare.
Sve u svemu upotrebljiv!Za ostale velicine ili boje blanka tog proizvodjača ne znam (trebalo bi po logici da je to sve isto, valjda, samo druga boja, mada nije provereno).

Ma, generalno je sve to isti djavo u tom cenovnom rangu, samo da su brojke dobro deklarisane - što često nisu, čak i kod istog proizvodjaca izmedju duzina i brojki.
Od 20e do 200e za glass blank i nema neke primetne razlike, naravno uporedjujući iste matrijalie, (klasičnije E, modernije S, Uni ili Ultra materijale), sve su to slicni poznati materijali i mantre izmedju različitih proizvodjača)
Da bi se bas osetila razlika treba dati nekih 250+ e (ozbiljniji proizvodni postupak, kontrola i uklapanje delova materijala) za tipa nesto kao Epic glass blank i tek se tad oseti neka realna razlika.
(Ali i tad ne, u tipa u lakoći ili nekim max performansama, nego prvenstveno u balansu, preciznosti i nekom generalnom bacačkom osećaju .. a to trazi i dosta skupljih kanaca da se pogode za različite potrebe na vodi i više bacačkog znanja itd., itd... ) Pozz

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Zahvaljujem se na savetu, razmatram više opcija, videćemo... Zarija se umešao...

NMilanovic

Newbie
Učlanjen(a)
23.12.2021.
Broj reagovanja
4
Pa, tako nekako ... kako već napisah.
" Da bi se bas osetila razlika treba dati nekih 250+ e (ozbiljniji proizvodni postupak, kontrola i uklapanje delova materijala) za tipa nesto kao Epic glass blank i tek se tad oseti neka realna razlika.
(Ali i tad ne, u tipa lakoći ili nekim max performansama, nego prvenstveno u balansu, preciznosti i nekom generalnom bacačkom osećaju .. a to trazi i dosta skupljih kanaca da se pogode za različite potrebe na vodi i više bacačkog znanja itd., itd... ) Pozz "

Mada je prica ipak malo šira...
Za te glass blankove, od modernijeg S-glass ili S2 materijala, i jeste otprilike takva razlika kad se uporede jeftini i skupi blankovi.
Ono sto se oseti je + u balansu, + u preciznosti i + u generalnom bacačkom osećaju.
Nije neka razlika u tezini na vagi i max casting performansama.
E, Taj deo je malo naivno predstavio u videu, nije MaxCatch" bolji ni na jednoj distanci pa ni na tim malo dužim distancama.
Epic moze da baca te "duže" distance lagano a da ne gubi performanse kad se adekvatno prilagodi konac. Tom stapu za blize i srednje distance najbolje leze konci (zavisno od oblika glave) 1/4 do 1/2 tezi da bi imao max performanse na kraćim i srednjim daljinama za koje je prvenstveno osmišljen - ali, problem nastaje kada se takvim koncem pokusa baciti malo dalje i vise konca izadje preko vrha stapa (sto je isto kod svih meksih ili "sporijih" stapova) i dodje do određenog "overlajna" (sto meksi stapovi lošije kompenzuju) i kolko god se prilagodio sporijim ritmom bacanja mozda nećeš izgubiti na distanci (odrzati lupove) ali definitivno će se na kraju primetiti razliku u preciznosti.
To se resava tako sto se gramaza konca koji pri daljim zabacajima izlazi preko vrha stapa prilagodi (smanji na adekvadnu brojku najcesce kod Epic-a na pravu AFTMA-u) i dobije se preciznost na tim malo većim distancama ali na uštrb performansama na blizim.

Kako navedoh, da bi se osetila razlika ne treba računati da je tu samo štap skuplji ..."za max performance treba imati više konaca da se prilagode za razlicite potrebe na vodi,". Što naravno važi i za jeftine stapove ali ako prlatiš kineski blank 50e a ona za njega kupis dva konca od 100e i matematika ti izadje da si dao 200e za konce da ih trošiš na kinezu od 50e ...

Odprilike za moj ukus, meni za mekse stapove je za bliže i srednje distance idealan WF konac sa kraćom mrvice tezom glavom i većinom mase konca bliže vrhu stapa (izražen duzi prednji konus uz kraći "belly" ) da ga adekvatno napuni sa malo konca a odrzi prezentaciju. (kao tipa recimo Guideline presentation +)
Za duže distance na meksim stapovima mi prija skroz kontra WF konac sa normalnim prednjim, kraćim "belly" delom i izraženo dužim zadnjim konusom (da se sve manje i manje povećava gramaza konca kako izlazi sa vrha stapa po dužnom metru. (kao recimo Rio technical trout fly line)
Kad se ta dva oblika preklope jedan preko drugog, taman se dobije jedan pun DT konac (zato TD konci kao univerzalni konac za sve i najbolje jeze mekim stapovima)
(Što dosta razlicito gledam od većine fast i ultra fast stapova koje imam i preferiram na nima klasične takozvane"long belly" konce za prezentaciju na distanci)

MaxCatch iz ovog videa je samo više "toljagast" pa mu taj blagi overline taman legne na tim "daljim" distancama ali zato kaska na blizim (mislim da je ovaj Aventik blank iz nasloba malo suptilniji blank)

A sa druge strane za ove kako ih nazivaju "klasicnijie" glass stapovi, radjene većnom od E glass materijala, je priča malo drugačija kad se uporede jeftiniji i skupi blankovi.
Taj materijal sam po sebi daje blankove koji se još dublje savijaju i imaju onu bas "glatku" sporu akciju - a pravljeni su sa fokusom na prezentaciju i čuvanje tipeta.
Problem nastaje kad se od tog materijala pokusa izvući blank da uz sve navedeno bude i po malo "zivahavn" sa nekim pozitivnim odzivom (da ne bude klasička "glindjasta makarona") Da bi se to postiglo često jeftiniji blankovi imaju vise materijala nego je potrebno i to se odmah odrazi na tezinu a samim tim i na balans.
Pa su skuplji blankovi od tog klasicnog materijala osetno u ruci drugaciji i balansiraniji. (dosta poznatih fimi ih odlicno rade ali je takva i cena, Ameri imaju odličnu istoriju tih klasika, na pr. Steffen Brothers jeok za cenu i još raznih malih proizvodnja tipa Kabuto iz Japanca i td.)

Moje neko misljenje ... za te bas klasik modele već treba ozbiljno potraži i razmisliti, ima različitih cena naspram onoga što želiiš da dobiješ.
S-Glass je prostija prica ... Tek kad se lepo plati dobiješ nešto što je osetno bolje a izmedju jeftinih i blankova srednje cene i nije neka razlika .

PS. I nije baš Epic glass set kako ga predstavi u video 1500$ ... Blank moze da se nadje i za 250e + komponente već po ukusu i djepu ali i za 100e ispadnu skroz korektne.
(bez da se ubacuju fensi titan sprovodnioci na stap od 7 ft, retko Afričko drvo u drzac cekrka i unikatni keramicki prvi sprovodnik u boji blanka itd..)
I neki normalan tipa orvis klasik cekrk i solidan TD konac .. kad se sabere već za 500+e moze da se napravi vrhunski glass set ( što je normalna cena i za karbon stapove)
Ili što bi na Epic-ovom sajtu rekli u opisu za njihov 7,6 tf #4 S2 glass (najbolji bacački sta koji smo ikad napravili - a prave oni ozbiljne i opasno dobre karbonce)
Pozz

easyrider_

Hero member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
1.010
Cini se da znas materiju... pa bih pitao koji bi ti klasicni, spori glass stap preporucio za manje/srednje distance... klase #2 ili #4 a da cijena ostane u rangu par stotina... ...?
Ako nadjes 2 minuta... nesto konketno...
Imao sam (i bio srecan s njim) Butterstick verzija 1 u klassi #2 i polomih ga... bio mi je ok, al ne mogu vise da ga nadjem, ni polovnog a verzija 2 i 3 su vec "napredne" koliko sam ja shvatio...
Hvala unaprijed...

NMilanovic

Newbie
Učlanjen(a)
23.12.2021.
Broj reagovanja
4
Zdravo, izvini nisam juče primetio poruku.
Ma pusti, klasican teoretičar :), materiju poznajem taman tolko da sad već mogu jasno da vidim šta sve o tome jos uvek ne znam. Šalu na stranu, isto to pitanje sam pre par god postavio sebi kao rebus i još uvek nisam našao adekvatan odgovor... (za ove modernije glass štapove i jesam, češće imam priliku da ih probam - apsolutna lična preferenca pod rukom je u pitanj i po mom ukusu mi najvise mi lezi Epic-ov ovaj noviji "Unidirectional S2 Glass". od manjih brojki - a CTS Quartz #6 mi se recimo svideo i ako u manjim brojkama mi nekako ne lezi)

A ovi klasici enigma... Stari Butterstick, ta akcija, po toj sad već legendarnoj ceni - to ili slično tome mislim da vise nema da se nadje ni blizu te cene.
(novi Butterstick sam probao, zanimljiv stap, ok cena ali nikakve veze nema sa akcijom starog, dosta je moderniji, brzi, ne losiji nego ono praktičniji ali daleko osećajem od onog "classic" glass stapa.
Većina stapova i od velikih firmi i od malih proizvodjaca a da su na glasu kvalitetom od tih klasika su cenom daleko od tih par storina.
(dosta se razlikuju i sve je stvar nekih licnih želja i sad aj pogodi na slepo šta da uzmeš za te pare)

Isto sam kopao informacije po rodbuilding.org i uglavno USA forumima (ima jos po oglasima kod njih da nalete ti stari klasici - imaju ozbiljnu tradiciju + Treba da se prat i "fiberglassflyrodders.com" u tom cilju) i nisam konkretno smislio šta bih kupio, sve sto mi se svidja je dosta skuplje nego što bih platio (kenney, Steffen, Barkley, McFarland, Livingston, Yamame, JP Ross….)
Mislim sad skuplje, skuplje jer već imam više štapova malte ne nego ribolova koje ukradem u sezoni i već imam stapove koji vrhom mogu da dodirnu plutu (pa nisam baš zapeo da platim koliko treba za još jednu realno nepotrebnu mi igračku.)
Ja lično jurim polovni Scott is F serije - ako naleti po nekoj top ceni, - i to ne jer je ultimativni neki primerak nego mi se uklapa u odnosu na štapove koje već imam a i reke za koje bih ga koristio.

Ono što sebi ne mogu da zabranim ili zamerim je kompromis u vidu blankova. Blankovi su u toj prici 3-4 puta jeftiniji od gotovih štapova pa mi se uklapaju u bespotrebnu praksu / bespotrebnog znanja. Ovi ozbiljniji mogu da se nabave ali uglavnom USA i oko 250$, pa da neko donese , slabije po evropi.
Za to je mozda naj adekvatnija adresa Vladana Milenkovica, na forumu - Oldsurehand (verujem da bolje poznaje tu temu)

Ja sam prosle god od glass blankova pazario i jedan E glass sa mb castomrrods (nemački sajt), uzeo sam Soulmate Glassic, brown sugar boju oko 99e je blank (mislim da su sad upola cene), imaju prelepe blankove i u providnoj olive boji ( ali su S-glass, mada lepa brojka 7,9 #3)
Trout Smiths kolko se sećam imaju blank te lepe oliv boje od 8ft u brojci #2/3 mislim da je i on oko 90e)

To sam od prilike za sebe smislio, samo još nisam stigo da ukradem vreme i sve smotam (pa da lepo otkrijem gde sam i kolko platio na ćupriji umesto na mostu ko čovek)
Pozz.

https://www.mb-customrods.de/en/products/soulmate-black-series-704-fiberglas-blank-7ft-4wt-3pc

easyrider_

Hero member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
1.010
Hvala na odgovoru...
Ja volim spore akcije tako da mi glass ima smisla samo ako je takav (al svakom svoje). Nazalost ne znam da sklopim/napravim stap... znam da nije mudro slovo al sam lijen da ucim i da se majam po stare dane...
Da li ima smisla probati naci nekog da popravi butterstick...? Da li se staklo uopste "zakrpit"..?

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
982
Odlicni komentari NMilanovica! Sto se krpljenja tice, isplati se, ali u zavisnosti gde je prelom i kakav je. Ako je blank poceo da se cepa duzinom, bolje kupi novi. Ako je prelom "cist" i na debljem delu stapa, veca je verovatnoca da uspe.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
982
Ti su Austriji, jel tako? Ne znam tamo nikoga od majstora. U Beogradu ima, to ce ti reci neko sa foruma...Ne zelim da pricam napamet i ne poznajem licno... Da bi sam popravio, treba ti deo blanka koji ulazi u oba polomljena dela i zalepi se. To je najteze locirati...ostali alati i materijali, tipa testerica, smirgla, epoksi itd nije tesko naci. Ako se neko ne bavi samogradnjom/popravkom i nema delove polomljenih blankova, da nadje deo koji ce da pase, onda ipak vredi da potrazis majstora.

easyrider_

Hero member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
1.010
Zvao predstavnika Redingtona za Evropu (Rudi)... vele 150€ da posalju pa cemo vidjet hoce l se moci popraviti ili zamjenit srednji dio... a cijeli stap tada platio 200€...
Servis skuplji od Orvisa... Pa ti vidi...
Kontaktirao par Austro majstora... vele mrka kapa da ostane poslije popravke " voll parabolisch" ...

Vrh Dno