DANGEROUS CREATURES

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
3
Ima boju kao bengalski tigar. Prvi put vidim ovo cudo, a posto sam alergican na pcele,osice i ostalu gamad... ovaj bi me ubio na keca

Cori

Senior member
Učlanjen(a)
21.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ima puno opasnosti na vodi. Zmije koje vidjamo u vodi su ribarice. Ima ih velikih, ali su bezopasne i uglavnom se hrane ribom. Evo jednog snimka sa Ribnika.

Prilozi

• ribarica na ribniku.jpg
    ribarica na ribniku.jpg
    214,9 KB · Pregleda: 291

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
zvezdan je napisao(la):
Gde si nasao ovo cudo,sta je ovo.Secam se pre dve godine da je mog prijatelja ujeo veliki pauk,morao je da ide na inekcije nedelju dana,nadula mu se noga kao da ga je zmija ujela.
compshop je napisao(la):
Ima boju kao bengalski tigar. Prvi put vidim ovo cudo, a posto sam alergican na pcele,osice i ostalu gamad... ovaj bi me ubio na keca

Momci, ovo čudovište se pojavi svakog leta i obožava najveće vrućine. Omiljeno stanište mu je priobalje naših reka. Najviše voli da razapne mrežu pored nekog ševara i visoke trave gde vreba vodene device (damselflies) i skakavce. Redovno ih viđam pored Toplice, Nišave i Timoka i često upadam u njihove mreže.
Ja sam ga čuvao u tegli. Jednom sam mu ubacio ogromnog pauka krstaša. Borba je bila kratka i već posle nekoliko minuta od krstaša nije ostalo ništa.
Wasp-Spider može da bude ogroman, sa rasponom nogu i do 7 cm. Nisam video većeg pauka.

url

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Ja sam danas išao neplanirano u obilazak Svrljiškog Timoka u ataru sela Palilula. Voda je još uvek mutnjikava i jaka ali razlog za pisanje u ovoj temi su ovi tragovi na slikama. Postavio sam čekrk blizu tragova čisto da se lepše vidi koliki su. Nedavno je bila organizovana hajka i jedan ogroman mužjak je opštenarodno veselje platio glavom. Izgleda ih ima još.

Prilozi

• Tragovi 001.jpg
    Tragovi 001.jpg
    276,7 KB · Pregleda: 256

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Još jedna

Prilozi

• Tragovi 002.jpg
    Tragovi 002.jpg
    240,2 KB · Pregleda: 599

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ako je ovo trag vuka, ne brini Strelče, neće te napasti. Treba da brineš ako je ovo trag neke domaće zveri, koju vlasnik dresira da se ne boji ljudi. Vuk će uvek pobeći od čoveka, ali odvezani rotvajler, doberman ili neko slično stvorenje, možda neće. Još ako ga je sa lanca odvezao vlasnik ustondiran od džibre i turbo folka, sa istetoviranim imenom prve devojke na podlaktici i ožiljcima po licu, imaš zbog čega da brineš. :doh:
Ne znam da li smo ovde pisali o tome, ali pre par godina je odvezani pitbul terijer dobro zagrizao nogu jednog mušičara pored Nišave.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
185
Ovo je, sasvim sigurno, trag psa, znači ima razloga za strah  :doh:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
falco je napisao(la):
Ovo je, sasvim sigurno, trag psa, znači ima razloga za strah  :doh:

Obzirom da se ne primećuje peti prst iza šape, moguće je i da je neko kučence bilo. Čudno mi je to što je naj bliže selo Palilula dosta daleko a i siromašno je ljudima koji bi čuvali takve životinjke. Razmak između prednjih i zadnjih šapa je veliki što ukazuje na krupnu zverku. Bio sam, sam. Razmisliću dobro kad budem išao sledeći put.

falco

Full member
Učlanjen(a)
23.10.2007.
Broj reagovanja
185
Trag vuka je duguljast, a ne ovako ovalan kao na prethodnoj slici. Prsti (i nokti) su mnogo zbijeniji i sva četiri se nalaze ispred prednjeg vrha tabana. Kad na tragu psa povučemo poprečnu liniju u nivou prednjeg dela tabana, ta linija seče otiske spoljašnjih prstiju. U praksi sve ovo često nije baš očigledno, ali slika onog traga u blatu ne ostavlja nedoumicu. Evo i male ilustracije:

Prilozi

• trag vuka.jpg
    trag vuka.jpg
    5,5 KB · Pregleda: 286

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Slika poskoka koju je postavio @sasats u  temi "slike drugih zivotinja" me natera na neka razmisljanja  :wacko:.
Sta u slucaju ujeda,kako najefikasnije usporiti sirenje otrova,uopste kako postupiti?
Za koje vreme se mora primiti protivotrov   :nurse: (uglavnom svi idemo na udaljena mesta,gde je najbliza bolnica udaljena  i po vise desetina kilometara)?

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Feanor je napisao(la):
Slika poskoka koju je postavio @sasats u  temi "slike drugih zivotinja" me natera na neka razmisljanja  :wacko:.
Sta u slucaju ujeda,kako najefikasnije usporiti sirenje otrova,uopste kako postupiti?
Za koje vreme se mora primiti protivotrov   :nurse: (uglavnom svi idemo na udaljena mesta,gde je najbliza bolnica udaljena  i po vise desetina kilometara)?

Najpre otvarajte četvore oči kako bi izbegli susret sa otrovnicom, serumi su u zadnje vreme izuzetno retki.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
imas dovoljno vremena za serum, nekoliko sati. a i da ga ne primis neces umreti ako si zdrav i jak, samo ces imati jaku temperaturu itd. dosta dugo

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
3
ja sam dobio jasne instrukcije sta da radim ako me mlatne ovo zmice na Gocu od strucnih ljudi. Preziveli i nuklearni napad u Hirosimi pojedinci, pa nije doktrina da se pokrijes po glavi kada bljesne :). Nemoj da zezas sa tim konstatacijama "par sati za serum i povisena temperatura", dovodis ljude u zabludu.
Rana se u slucaju ujeda raseca u X, podvezuje iznad ujeda i isiasava krv ukoliko nema rana i pokvarenih zuba u ustima...Ovo nije nimalo naivna otrovnica (smrtonosna).
Serum postji u injekciji ali se cuva na niskim temperaturama i nije pogodan za nosenje u prsluku. Plus sto trebas da se ubodes kako treba  :doh:

feanor

Senior member
Učlanjen(a)
31.01.2006.
Broj reagovanja
1
Zanimljiv tekst
http://pedja.supurovic.net/zmija-kako-postupati-sa-njom/#comments

Vrh Dno