Nešto me ujelo za ruku pre neki dan u ribolovu, pa me to podseti na vrlo bitne činioce prirodnog okruženja u kome se odvija mušičarenje, opasne životinje, koje se brane, napadaju ili ujedaju čoveka.
Ja ću nabrojati životinje koje ja smatram potencijalnom opasnošću po ribolovca:
1. zmije otrovnice - poznate su mušičarima sa planinskih reka. ujed može biti smrtonosan.
2. insekti sa otrovnom žaokom - osa, pčela, bumbar i stršljen mogu čak i da napadnu
3. pauci - ima ih svuda i često zalutaju pod bluzu. ja sam dospeo u stanicu hitne pomoći zbog ujeda.
4. psi - najopasniji su oni sa vlasnikom. pre par godina jedan je iz čista mira izujedao mladog mušičara na Nišavi
5. krupna divljač - iznenadni susret sa divljom svinjom ili medvedom ne može biti prijatan
6. pijavice - prave neugodne rane, koje mogu da se inficiraju
7. komarci - zastrašujuća napast zbog koje se ponekad dajemo u trk
8. krupne domaće životinje - u mojoj zemlji višestruko više ljudi svake godine bude povređeno ili ubijeno rogovima krava, nego na primer otrovom zmija. Nažalost, u Srbiji je još uvek dozvoljeno pustiti krave, konje ili svinje da slobodno šetaju, a ribolovci treba da sanjaju šta im je u glavi
9....
Ja ću nabrojati životinje koje ja smatram potencijalnom opasnošću po ribolovca:
1. zmije otrovnice - poznate su mušičarima sa planinskih reka. ujed može biti smrtonosan.
2. insekti sa otrovnom žaokom - osa, pčela, bumbar i stršljen mogu čak i da napadnu
3. pauci - ima ih svuda i često zalutaju pod bluzu. ja sam dospeo u stanicu hitne pomoći zbog ujeda.
4. psi - najopasniji su oni sa vlasnikom. pre par godina jedan je iz čista mira izujedao mladog mušičara na Nišavi
5. krupna divljač - iznenadni susret sa divljom svinjom ili medvedom ne može biti prijatan
6. pijavice - prave neugodne rane, koje mogu da se inficiraju
7. komarci - zastrašujuća napast zbog koje se ponekad dajemo u trk
8. krupne domaće životinje - u mojoj zemlji višestruko više ljudi svake godine bude povređeno ili ubijeno rogovima krava, nego na primer otrovom zmija. Nažalost, u Srbiji je još uvek dozvoljeno pustiti krave, konje ili svinje da slobodno šetaju, a ribolovci treba da sanjaju šta im je u glavi
9....
... I prevari je, uhvati za rep i frljne je pravo ovom drugu na kais gde je zavezao cizme. Umalo da mu sklizne u cizmu. Kasnije je isla na disekciju.