DANGEROUS CREATURES

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Nešto me ujelo za ruku pre neki dan u ribolovu, pa me to podseti na vrlo bitne činioce prirodnog okruženja u kome se odvija mušičarenje, opasne životinje, koje se brane, napadaju ili ujedaju čoveka.
Ja ću nabrojati životinje koje ja smatram potencijalnom opasnošću po ribolovca:
1. zmije otrovnice - poznate su mušičarima sa planinskih reka. ujed može biti smrtonosan.
2. insekti sa otrovnom žaokom - osa, pčela, bumbar i stršljen mogu čak i da napadnu
3. pauci - ima ih svuda i često zalutaju pod bluzu. ja sam dospeo u stanicu hitne pomoći zbog ujeda.
4. psi - najopasniji su oni sa vlasnikom. pre par godina jedan je iz čista mira izujedao mladog mušičara na Nišavi
5. krupna divljač - iznenadni susret sa divljom svinjom ili medvedom ne može biti prijatan
6. pijavice - prave neugodne rane, koje mogu da se inficiraju
7. komarci - zastrašujuća napast zbog koje se ponekad dajemo u trk
8. krupne domaće životinje - u mojoj zemlji višestruko više ljudi svake godine bude povređeno ili ubijeno rogovima krava, nego na primer otrovom zmija. Nažalost, u Srbiji je još uvek dozvoljeno pustiti krave, konje ili svinje da slobodno šetaju, a ribolovci treba da sanjaju šta im je u glavi
9....

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
39
Lepa tema! ;)

Svakako da bi  na prvo mesto stavio zmije otrovnice koje srecem bas cesto. Ne plasim se je samo je ne volim videti, cimnem se na trenutak. Cak sam imao pre par godina situaciju da je od mog druga pas napao jednu i kako je izbegavao njene ugrize to mi je bilo  :drool:... I prevari je, uhvati za rep i frljne je pravo ovom drugu na kais gde je zavezao cizme. Umalo da mu sklizne u cizmu. Kasnije je isla na disekciju. :hammer:

Jos jedna zivotinja koja je opasna a zimus sam je video pored Lima, to je BESNA lisica! Moze biti bas velika napast i tesko je oterati.

Srecom vukove i medvede jos nisam vidjao pored vode, ali bilo je situacija kada me ne bi iznenadio da se pojavi. Mir,zima, jos nije svanulo, huk reke se samo cuje (ustaljen zvuk), prasuma iza tebe, ...da te jeza uhvati  :lol: :doh:

Ps ova tema bi mogla u neki drugi podforum da se premesti? Steta da se zagubi ovde...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Jesu ove zivotinje koje nabrojase Mix i Djomla veoma opasne i susreti mogu biti veoma neprijatni,ali covek takodje moze biti jako opasna zivotinja.Kad sam poceo da musicarim moj blizak rodjak i ja cesto smo znali da se biciklama uputimo u okolna sela radi ribolova.On nije pecao ali je bio zaludjenik za bicikle i voleo je da krene sa mnom na takva putesestvija.Obreli smo se tako jednom na mestu udaljenom nekih 20km.od grada.Cim smo prisli obali ugledali smo coveka koji je razapeo desetak stapova ispred sebe,jako neprijatna njuska,sa krupnim crnim obrvama i isto takvim brkovima.Na nase dobar dan on se brecnu nesto u stilu sta radite ovde,ovde ja pecam...Nastavio sam put videvsi da je covek budala,medjutim moj rodjak je ipak imao nesto da mu odgovori.Cim sam zamakao za prvu krivinu zacuh krik rodjaka.Potrcah nazad,vidim brkatog degenerika kako u zurbi pakuje stapove a na zemlji okrvavljeno lice u bolnom grcu, brata mog.Dileja je izvadila olovo za dubince iz ranca i pogodila dete u glavu sa nekih pet metara razdaljine.Krv na sve strane,velika rana na glavi,strava.Secam se da sam otrcao na put i zaustavio prva kola,onako krvav ostavio sam jak utisak na tog vozaca.Covek je bio sokiran kada je cuo pricu.Odvezao nas je u bolnicu,buraza su zakrpili,ostao je u bolnici dva dana zbog gubitka krvi .Vracajuci me po bicikle taj vozac mi je rekao da je doticni brka iz njegovog sela,da je neuracunljiv,razveden upravo zbog toga sto je maltrtirao porodicu...
Eto,mozemo i coveka da uvrstimo na listu dangerous creatures.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Djomla, pretražio sam sve rubrike i nisam našao adekvatno mesto za ovu temu. Možda bi gazda Laki trebalo da otvori novi podforum o opasnostima koje prete mušičaru. taj odeljak bi mogao biti popunjen pričama o napadima životinja, agresivnih ljudi, nevoljama koje mogu da zadese mušičara, bolestima bubrega, prostate, reume, kičme, patološke zavisnosti o mušičarenju, finansijske propasti, davljenju, opasnosti u noćnoj vožnji nakon iscrpljujućeg ribolova.... i mnoštvo problema koji mogu da prate mušičarenje.
Nema razloga da prikrivamo da mušičarenje može biti i opasno. Iz humanih razloga mogla bi da osvane tema "Opasnosti u mušičarenju". To neće umanjiti primamljivost našeg sporta, već samo pomoći početnicima da na vreme shvate da pored prijatnosti u mušičarenju može biti i ozbiljnih neprijatnosti i problema.
Poskok.jpg

bull-large.jpg

images

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
1. Milicioner - ako zuris na vodu i prekoracis brzinu ili ne vezes pojas
2. Ribocuvar - kontrolor - ako nisi na vreme uzeo dozvolu ili zalutao negde gde dozvola iz tvog reona ne vazi

I ovo su itekako dangeruos creatures for your pocket and wallet also and for your nerves

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
39
Zvezdane, svakako da je i covek velika opasnost. Na takvim mestima (izvan grada,slaba naseljenost) ljudi su dosta nepoverljivi i cudni pomalo. Taj kontak s njima mora uvek biti sa vecom dozom obazrivosti. Ima svakavih, kojima predjes preko livade a on uzme pusku ili motku...  :mad:
Velika opasnost je covek koji pusta vodu iz hidroelektrana! To moze biti pogubno ako se covek ne pazi. Pogotovo mi musicari koji gazimo rizicno dosta puta.

Opasnost moze i biti surovost terena! Ako se nalazimo daleko u u kanjonima (usecima) divljih reka, bez vode (eventualno da se pije recna), hrane-energije. Mora uvek da se isplanira odlazak na takva mesta. Ja uvek nosim banane ili neku cokoladicu kada idem dalje od uopbicajenih mesta. Uvek idem peske, da isprobam sve terene! Tezak kombinezon i nepristupacan terern smore coveka vec posle 6-7km (barem mene :))...

Ja uvek praktikujem da izvucem maximalno od onoga sto mi se daje ispred nosa. Zasto bih preskakao neke terene koje mogu mi dati kapitalce prave.

PS Stvarno bi mogao novi podforum da se otvori! Imace tu dosta tema da se pise...

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
COVEK je COVEKU vuk.
Sami po sebe smo opasni ako se dovoljno ne pazimo kada idemo na musicarenje,samo nasa neobazrivost,nepoznavanje terena,i ostalo nasta smo sve spremni mogu nas dovesti do katastrofalne greske.. :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Citajuci ovo neko bi mogao da pomisli da nismo neka mala poljoprivredna zemlja na Balkanu vec Amazonsko pleme :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Odlutali smo malo, mada je tačno da je najopasnije stvorenje koje možete sresti u ribolovu čovek-budala. Ja sam samo jednom (u nekoliko hiljada mušičarskih avantura) imao problem sa čovekom-debilom, koji je preorao i put i obalu, ne ostavivši nikakvu putanju za ribolovce. Kada me je uočio da gazim po oranju, zaleteo se sa gvozdenom vilom na mene. Naravno da se nisam obračunavao sa njim, jer nisam  ni Kraljević Marko ni Turci, već sam lagano ugazio u vodu i mirno prešao na drugu obalu Crnog Timoka. Naravno, on je, nemajući kombinezon za gažu, ostao na svojoj strani i nastavio da se dere. Nisam mu se ni obratio, niti ga pogledao, niti se posebno uzbudio, jer u ribolov ne odlazim da bih se svađao sa maloumnicima, već da bih doživeo sasvim drugačije stvari. Ostavio sam ga na miru, kao što bih to uradio sa vukom, divljom svinjom, bikom...i sličnim opasnim stvorenjem na čijoj sam se teritoriji našao.
Takođe, veoma opasni ljudi su lovci. Po meni, nije pametno dati gomili ljudi vatreno oružje i pustiti ih u šumu ili pored reke. Možda je neko od njih dovoljno mudar da koristi pušku, ali primetio sam da to oružje često padne šaka i ljudima ispodprosečne inteligencije i uračunljivosti. Više puta su mi leteli kuršumi iznad glave. Zaključio sam da veliki broj lovaca, kada vidi divljač, uopšte ne razmišlja da li može nekoga da povredi.

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Setio sam se i slucaja kad sam loveci klena po potocima u brdima iznad Kladova,naleteo na babu,staru Vlajnu koja se,sudeci po njenom izgledu, bavila okultnim radnjama posle ponoci po potocima i sumarcima.To je bila jedna od onih malih,sitnih krvopija,vecito zabradjenih u one odvratno braon marame,sa crnim pepeljasto prasnjavim suknjama,i opancima navucenim na neke vunene carape iako je bilo leto.Elem, baba je,cim me je ugledala, pocela da me kune na Vlaskom i da baca prasinu u mom pravcu,sve kezeci se i zapomagajuci kao de doziva nekoga.Nisam mogao da verujem,ne znam sta je moglo da joj zasmeta kod mene,mozda bicikla,mozda stap kojim sam mahao(u stvari ko zna sta je pomislila videvsi me kako mlatim preko onog potoka),ne znam,potrajalo je to prilicno,ne poznajem Vlaski jezik i ne mogu da zamislim sta je sve izgovorila ta stara vestica.
        Spakovao sam se,odlazeci daleko odatle jos sam cuo bajanje i proklinjanje stare carobnice,koje je odzvanjalo po brdima.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
@ Zvezdan - kad god ti spadne velika riba ili promaši ogrooooman bucov ti se ne pitaj zbog čega  :doh:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ako to postane učestalo idi opet na onaj potok i spali vešticu...

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ja bi tim  posavetovao da se klonis tih krajeva,nema leka apoteka za takve stvari,iskreno mene to mnogo plasi,pobegao bi glavom bez obzira..
A ako si zaljubljenik u te krajeve i potoke samo se vataj za lancic ako imas krstic i opusteno
--Toj sam cuo od ove nase stare bake-(dobre bake) :-[ :-[ :-[ :-[

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Hebeš lančić, samo mrtva veštica je dobra veštica!  :D

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Ma daj,na Temskoj sam zaglavio na nekim stenama,kanjon ma divota,no moje ostro oko spazilo je zmiju koja je BUKVALNO kidisala na mene,posto nisam imao cime da se branim musicarac i pokusah da oteram zmiju ali zmija se tako dobro obavila oko stapa i nece da mrdne,a za divno cudo u blizini nigde nista,u vodu mi nije palo da se pomeram.Drzao sam stap desnom rukom i pomisljao o tome kako da maknem neman sa stapa.
Ali nista,i tako je kolega Fox skoro sat vremena blejao u zmiju na stapu dok se nije smilovala i otisla svojim putem.
Mislite da sam dosao opet na to mesto da pecam,a neeeee u sirokom luku zabilazim....

Vrh Dno