Ćaskanje

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
Jako skakljiva tema... iako potpuno razumem tvoj bes i taj odvratan osecaj da je neko tudj i nepozeljan dao sebi za pravo da te na bilo koji nacin ugrozi, opet ne bih voleo da je na tebi - na bilo kom pojedincu- da presudis bilo sta. S druge strane, situacije gde je covek primoran da direktno ugrozen svoj ili zivot nekog svog brani tako sto ce da posegne za ultimativnim resenjem ostavljaju tog istog coveka okrnjenog za navek. Ovo poslednje se odnosi na one koji jesu ljudi za pocetak... one koji to nisu ni bili tako nesto ni ne ogrebe
Svakako mislim da si uradio najbolje sto se moglo i da ce ih nahvatati

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Posebno nepoznato lice nema sta da radi na mom dvoristu ili u kuci ako mu ja nisam dozvolio pristup... Ovako moras da "poznas" zakon i da imas jasan scenario zlu netrebalo ;)

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
@Sebastijan
Apsolutno, nema tu dileme, samo sam konstatovao da je teksaski pristup sustinski pogresan iz mnogo razloga sto nikako ne iskljucuje da ne treba da branis svoje i ucinis sve da osujetis svakog ko ti neko zlo zeli

@Black Panther
Niti jedan deo mog prethodnog posta se ne odnosi na tebe

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
a posebna je prica kako ces da se provedes ako tvoj pas izujeda nekoga  ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Meni je iskreno draži teksaški zakon koji kriminalcima ne gleda kroz prste nego ove naše zakone koji su previše razumevajuči do stoke. Stvar je jednostavna. Ne ideš tamo gde ti nije mesto i stvar je rešena. Ovde se zna da oružije imaju samo kriminalci, lica zakona i malo onih normalnih koji se bave samo lovom ili streljaštvom. Zato je lako biti u ulozi vuka i napadati janjad. Jedna sveža vest iz USA: vec kaznjavani lopov i silovatelj, upada u kucu zene koja zivi sama, cula je da je neko ili nesto u kuci, ovaj joj ugasi struju, ona uzme lepo sačmaru i sedne u fotelju, ko u filmu, on otvori vrata i krene prema njoj u jurišu...zviz, bam... Pogodila ga ali ne da bi na mestu pao, pokusao je da pobegne ali pada ispred kuce i tamo je istegnuo papcima... Dok je policija stigla stvar je resena. Jedna stetocina manje. Njoj nije sudjeno jer je bila samoobrana i to u vlastitom domu.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
U USA mnoge drzave imaju takav zakon da nemas prava da upadas na tudji posed i ako ti se sta desi sam si si kri  jer si svoje oljno usao u rizik i plus odgovaras za zlocin. Ovde kod mene ako na dvoristu imas tablu koja upozorava da imas opasnog psa svaki koji biva povređen od psa sam si je kriv jer nije poštivao znak. Ja takav znak imam :-D  tako da je tu stvar jasna ;)

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
Ok, ali ne mozes da posmatras zakon kroz jedan slucaj. Desavale su se i zloupotrebe a samo jedna takva zloupotreba je dovoljna da taj zakon ne bude dobar. S druge strane, zakoni koji su blagi prema okorelim idiotima su jednako losi i nepravedni. Problem je jako dubok i ne resava se samo i iskljucivo krivicnim zakonom

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
A imam u podrumu idealan prostor da smestim stoku i ponudim mu tretman ko u balkanskom spijunu :hammer:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
sebastian je napisao(la):
U USA mnoge drzave imaju takav zakon da nemas prava da upadas na tudji posed i ako ti se sta desi sam si si kri  jer si svoje oljno usao u rizik i plus odgovaras za zlocin. Ovde kod mene ako na dvoristu imas tablu koja upozorava da imas opasnog psa svaki koji biva povređen od psa sam si je kriv jer nije poštivao znak. Ja takav znak imam :-D  tako da je tu stvar jasna ;)
nije to bas tako . sta ako komsija popije par piva i promasi dvoriste ? ili malom detetu padne lopta kod tebe i ono bez razmisljanja udje ? zato te znak ne oslobadja krivice  :nowink:
a sta ako dok pecas i ides pored reka bez razmisljanja predjes preko tudjeg poseda i on te umlati iz puske jer je budala?
kada se bolje razmisli nije to bas tako jednostavno kako mislis

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Zivimo u krutom svetu! I tu su stvari jednostavne ako posmatramo stvari prakticno. Između dva zla izaberi manje. Inače, ti rigorozni zakoni iz zemlje kauboja su vrlo specifizirani i dorađeni tako da za zloupotrebu pušta vrlo malo prostora. A zloupotrebit se može svaki zakon. Zato ko sto napisah, između dva zla izaberi manje. Ako netko mora da se oseča ugrožen je zlikovac. A ne da ja čekam zadnji momenat pa da tek onda mogu da se branim. To je glupost neviđena.  Ko što je Voja reko u Hagu "ja vaš sud ne priznajem" tako ni za mene ovi neki naši glupi zakoni ne važe jer znam na šta se mogu pozvat zlu netrebalo ;)

Definitivni sam za mir, izbegavam sve moguce konflikte, da samnom upadnes u konflikt stvarno moras biti budaletina jer ja stvarno jesam vrlo toleranta osoba  ali nikako i nikad necu biti pacifist. Ne bi mogao nereagovati da mi netko takav npr. napadne kcer, sina itd.
Bes, sa godinama sam sve imuniji na njega, danas ga cak nisam ni osecao...samo sam odreagovao mirno i logicno. A sve ovo pisem samo iz jednog razloga. Da se zna i cuje sta se desava i da budete kad tad spremni na takve stvari. To ce sve vise i vise javljati u buducnosti. Mi moramo biti do tada spremni pravilno reagovati.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
sasats je napisao(la):
nije to bas tako . sta ako komsija popije par piva i promasi dvoriste ? ili malom detetu padne lopta kod tebe i ono bez razmisljanja udje ? zato te znak ne oslobadja krivice  :nowink:
a sta ako dok pecas i ides pored reka bez razmisljanja predjes preko tudjeg poseda i on te umlati iz puske jer je budala?
kada se bolje razmisli nije to bas tako jednostavno kako mislis

Itekako jednostavno! Ti primeri su smesni. Zakon o tome je vrlo preciziran i ima takve primere vrlo razjasnjene. A i to pijani komsija, lopta od klinca, to je smesno...komsija ti nije nepoznato lice i vidis odmah o cemu je rec,  i to sa loptom ne nasmejavaj me, takav zakon je tamo od kad pa nitko nije upucao klinca zbog lopte....a u takvom slucaju stvar je drugacije sudjena...mnogo je to dorađenije nego misliš...i što se tiče pecanja, svaki ribolovac sme da ide preko poseda jer ako je voda javno dobro vlasnik parcele mora da omogući pristup do vode i tu nema izgovora za streljanje...ako je voda privatna onda nema sta tamo da trazis...cao, prosto ko pasulj.

Stvari su vrlo jednostavne a i zakon je o tome vrlo jasan i nedozvoljava pucati u takvim nebuloznim primerima.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Ako si stranac i trebas pomoc, ne sunjas se oko kuce nego zvonis, opozoris gazdu nekako i tako se najavis...nitko ne reaguje odmah da puca bez pitanja. Pustimo filmove i medije jer stvarnost je dosta drugacija... Licno dobro znam kako stvari idu tamo u vecini normalnih naselja i sredina...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
sebastian je napisao(la):
Itekako jednostavno! Ti primeri su smesni. Zakon o tome je vrlo preciziran i ima takve primere vrlo razjasnjene. A i to pijani komsija, lopta od klinca, to je smesno...komsija ti nije nepoznato lice i vidis odmah o cemu je rec,  i to sa loptom ne nasmejavaj me, takav zakon je tamo od kad pa nitko nije upucao klinca zbog lopte....a u takvom slucaju stvar je drugacije sudjena...mnogo je to dorađenije nego misliš...i što se tiče pecanja, svaki ribolovac sme da ide preko poseda jer ako je voda javno dobro vlasnik parcele mora da omogući pristup do vode i tu nema izgovora za streljanje...ako je voda privatna onda nema sta tamo da trazis...cao, prosto ko pasulj.

Stvari su vrlo jednostavne a i zakon je o tome vrlo jasan i nedozvoljava pucati u takvim nebuloznim primerima.
ja ne kazem da ces da upucas klinca zbog lopte ali nisam siguran kako ce se provesti sa tvojim rotom posebno ako si ga vaspitao agresivno . zato sam siguran da bi najebao da nekoga izujeda pa bio on i lopov jer nije lud da prizna da je usao u dvoriste da krade ...a posebno ako stvarno neko dete udje ili neko pogresi kapiju  :(
sto se tice reke i privatnog poseda ... citao sam postove oldsurehand-a o rekama u nemam pojma kojoj americkoj drzavi na kojima peca . reka tece kroz privatne posede , i ti imas pravo da pecas jer placas dozvolu i jer je reka javno dobro . mozes i da se kreces rekom kuda zelis ali pod uslovom da ne ides obalom jer je sve van vode privatni posed . malo ga preterase amerikanci sa privatnim posedima i njihovom zastitom

Vrh Dno