Rancic je napisao(la):
A, evo tačan podatak.
Udruženje "Magma" iz Kragujevca (jedno od tri udruženja) ima 1600 članova sa plaćenim dozvolama u 2008.
Od svake dozvole od 4500 dinara društvu ostaje 400 dinara - za sve od čuvara do poribljavanja.
DE ODOŠE 4100 DINARA?.
Šta reći.
Ja o tome pricam. Potpuno potvrdjujem tvoju pricu. Nije potrebna diploma pmf-a da uvidis da novac nije potrosen gde treba! Ako tu dodamo i cinjenicu da je i novac koji ide ribocuvarima bacen uz vetar, situacija postaje jos gora. Neko ce jos da se seti da organizuje akciju ciscenja reka jer peca na prljavoj vodi! Pa platili smo cistu reku dozvolom koju smo kupili!
Placanje godisnje opste dozvole mu dodje kao i kupovina kineskih patika - jeftino, ruzno, los kvalitet. Platiti takvu dozvolu = dati pare prosjaku koji ce 90 % potrositi na alkohol a samo 10 % na neophodnu hranu, koliko da prezivi, a sutra ce opet da zica!
Stvar je u tome da je drzava navikla da prodaje dozvole i puni budzet. Niko nije razmisljao kako to funkcionise vec samo znaju da donosi novac. A sta ja dobijam za te 4500 din? U prodavnici nema prasine, izlozena je skupa roba, tiho svira jazz, robu vam prodaje simpaticna prodavacica sirokog osmeha i kratke suknje! Da preslikamo na vodu - cista voda, vidi se riba, cvrkucu ptice, zelena obala.
Dakle kada se neko seti i iznadje novac da sredi vodu, tek tada me je privukao da pecam na toj vodi i platim taj uzitak. Necu da setam po kanalizacionom slivu i brojim kese.
Biram kafance gde cu da sednem i jedem. Svoj novac ostavljam tamo gde ja zelim. Ko ce mene da natera da musicarim po Moravi?! Idem na Gradac da se nadisem cistog vazduha, da gazim po sljunku a ne po blatu, da brojim pastrmke a ne kese, da sretnem ljude sa mahacem u ruci, euforicne i zadovoljne a ne nadrkan narod koji se bavi ribolovom silom prilika.