Zbog čega i kako sam postao mušičar

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
vladan je napisao(la):
bice kad nas puste u eu!
Kad nas puste u EU... pa zar još ima neko kome nije jasno da je za zemlje Balkana gora EU od svih ratova koje smo vodili u zadnjih par sto godina. To će tek da nas sjebe do kraja, pogledajte samo Mađare, u svemu su skuplji od nas a dnevno smo im vukli par miliona kuna do ulaska u EU. Sad su u kurcu. Isto tako i naši političari gledaju da se u vale u EU parlament i plaće iz par tisuća kuna pretvore u par tisuća eura, drugo ih niš ne zanima, uz to sjebaše sve što se može sjebati. Kad je tako dobro u EU, pa zašto Švicarci i Norvežani neće ni da čuju za EU, stvarno smo mi naivni.
Crnim slovima će biti zapisan dan ulaska u EU...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
E pa Gogo ja jedva čekam da uđemo u EU,a znaš li zašto?Više neću da vidim mrežaroše na Dunavu,te alave zveri koje nemaju respekta i mere,off je ali tako je.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
zvezdan je napisao(la):
E pa Gogo ja jedva čekam da uđemo u EU,a znaš li zašto?Više neću da vidim mrežaroše na Dunavu,te alave zveri koje nemaju respekta i mere,off je ali tako je.
Ma to neće riješiti naš problem, jer pojaviće se drugi, dnevna dozvola će ti biti 50-60eura, pitaj Sebasijana koliko često ide u ribolov. Zlo od krivolova i preteranog izlova ribara treba riješiti drugačije, jer kad se vode rasprodaju ...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Nije Gogo to baš tako,dobro, Slovenci su ekstremni u svom poimanju gazdovanja vodama,zato i imaju,ali nama bi neko liberalnije uređenje gazdovanja vodama svakako dobro činilo.Nema nama druge Gogo, nama samo zapad može da uvede red,bar ja tako mislim.

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Gogo je napisao(la):
Ma to neće riješiti naš problem, jer pojaviće se drugi, dnevna dozvola će ti biti 50-60eura, pitaj Sebasijana koliko često ide u ribolov. Zlo od krivolova i preteranog izlova ribara treba riješiti drugačije, jer kad se vode rasprodaju ...

U Danskoj je godišnja 15 EUR koja važi skoro svuda (i na moru - mušičarenje morske pastrmke!!!) a za reke doplata za dnevnu košta oko 10 EUR... kao i kod nas... A i Danska je u EU!!!

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Milanče je napisao(la):
Gogo je napisao(la):

U Danskoj je godišnja 15 EUR koja važi skoro svuda (i na moru - mušičarenje morske pastrmke!!!) a za reke doplata za dnevnu košta oko 10 EUR... kao i kod nas... A i Danska je u EU!!!
Pa zar vam još nije jasno da mi nećemo ništa dobro dobiti iz EU-a, nemojte se zavaravati sa Dancima, oni su bili normalni i prije EU-a, naši političari će povući iz EU-a samo ono što njima "leži" Milanče,Zvezdane i ja bih više volio red i poštenje, al nas EU netreba zbog toga, nego da uvali što se može uvaliti, smeće i nuklearne otpade. Nakon što su ušli u EU, mađarima se u roku od godine dana diljem mađarske pojavila stovarišta otpada iz Njemačke, otpad za koji niko nije znao kako je tamo dospio, ko ga je dovezao ...
JOš jednom zašto Švici ne treba EU. Ako je u zemlji mir i stabilnost, koja je izgrađena radom i redom pa kome treba EU. Kad oni dođu nećeš moći ni prdnuti a da to iz Brusela ne odobre, nama su već odredili kvote proizvodnje , uzgoja , nasada ... da ni slučajno nebi ojačali kasnije. Ma mazanje očiju. Nisam Yugonostalgičar, nemam takvih ideja ali konfederacija koja je nuđena 90-tih digla bi ovo područje na nivo iznad Europskih, pa koja mi bogatstva imamo, vode, šume ,planine,more... Japanci su prije 20-tak godina nudili da u Baranji naprave 3 žetve godišnje, njima 2, nama 1 bez rada u ukološkim uvjetima. To što mi imamo nema niko na svijetu, samo treba odraditi posao, a ne dati sve strancu da postanemo robovi.
Uh opet ću se samo nanervirati, a nema pomoći suđena nam je propast , na ovaj ili onaj način. Il će nas stranac gaziti ili naši političari uništiti.

vlajkoni

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
2
Ajd da se malo nadovezem na EU temu,
Posebno mi je interesantna "Bolonja". Do sada smo izvozili (makar i za dzabe) "PAMET". E kad je ovo zlo uvedeno kod nas mozemo da izvozimo - musmule. Sto, nemamo musmule, pa nemamo ni pamet. Nekako ne primetih da su Sorbona, Kembridz, Oksford, i slicni univerziteti prihvatili "Bolonju".
Eto ako sam dobro shvatio Laki radi na fakultetu. Nek napise nesto na tu temu. Moja zena radi na bioloskom fakultetu i kod njih se dodatni poeni dobijaju za zalivanje cveca!!!!
Nazdravlje

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Najbolje je da otvorite posebne teme za "Bolonju", politiku, EU, ex YU... Naslov ove teme navodi posetioce da čitaju i pišu o nečem sasvim drugom. ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Mixmaster je napisao(la):
Najbolje je da otvorite posebne teme za "Bolonju", politiku, EU, ex YU... Naslov ove teme navodi posetioce da čitaju i pišu o nečem sasvim drugom. ;)
tačno ali da se i ja malo nadodam. Kako sve ima svoje mane ima i prednosti.
Ne bi previše da razlažem o bolonji ali ču navesti formalne ciljeve bolonjske reforme: a. organizacija studija na dva, odnosno tri nivoa: preddiplomskom + diplomskom (3+2 ili 4+1 godina), te postdiplomskom; b. uvođenje ECTS kreditnog sustava za prijenos bodova; c. poticanje mobilnosti studenata, akademskog i administrativnog osoblja; d. unaprijeđenje kvalitete visokog školstva; e. unaprijeđenje europske dimenzije u visokom školstvu.

gjors

Junior member
Učlanjen(a)
16.11.2008.
Broj reagovanja
0
:wacko: mislim, malo ste sišli sa teme oli smo na pogrešnom forumu,odoh vezati strimere :bye:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Moderatori, moderatori... alo, alo :secsec:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Postao sam mušičar početkom devedesete godine prošlog veka.Pre toga sam prošao kompletnu fazu postanka ribolovca,hleb,crvi,gliste,dubinac,varalica.Ovo poslednje je bilo presudno za korak naviše.Ribolov na veštačke mamce me je obuzeo tada,i drži me srećom i dan danas.Tih godina,krajem osamdesetih tačnije,pojavila su se dva časopisa namenjena ribolovcima,"BISTRO" I "RIBOREVIJA".U njima sam prvi put spoznao o postojanju mušičarenja.Stegla me je tada ta pomisao o lovu ribe na kanap i mušicu,a savršenstvo odnosa ruka-štap-konac-muva omađijalo me za večnost.Delio sam tada drugarstvo sa izuzetno nadarenim detetom, koje je rukama moglo napraviti sve i svašta.On mi je i napravio prvi mušičarski štap.Stara staklena Germina, koja je odslužila svoj vek među dubincima moga oca,ubrzo je postala jedinstven mušičarac.Čelični snake provodnici,ručne izrade mog doživotnog prijatelja,skraćen rukohvat,beli kanap za veš,koga sam voštio svećom svakih deset minuta radi plivanja i slabijeg upijanja vode,behu moj prvi alat u mušičarenju.Čekrk beše neka skalamerija Poljskog proizvođača,kupljen na buvljaku.Mušice sam pravio majčinim koncem za šivenje,perima goluba,dlakama stare lisice pokojne babe,i mnogim drugim sakupljenim materijalom.Zabacivanje sam učio od samoga sebe,imitirao sam neke grafičke prikaze iz tadačnjih medija.To uopšte nije bilo loše.Daljina od desetak metara je bila sasvim dovoljna za zabacivanje mom prvobitnom mušičarskom plenu.Bucovu.Koliko radosti,ushićenja i ostalih euforičnih rekcija sam preživljavao u tim fantastičnim danima,danima kada sam lovio sitne bucovčiće po Dunavskim brzacima.Godinama kanije ova riba će ostati moj najdraži mušičarski trofej, a tako će ostati sigurno do kraja života.
  Dugo je trajala priča sa voštanim kanapom,prepravljenom Germinom i raspalim čekrkom Poljskog proizvođača.A onda sam dobio svoj prvi pravi mušičarski štap,konac i čekrk.Beše to poklon moje majke.Pecao sam tom kombinacijom i babuške i bucove i kedere i štuke,sabljarke,klenove po obližnjim potocima.Ozbiljnijim priborom,ozbiljnije ribe.Bucovi su bivali sve veći i veći,babuške od kilograma,protfiši,štuke,počeo sam ozbiljno da se takmičim sa ostalim ribolovcima,početni prezir i podsmeh postadoše poštovanje i prepoznavanje na vodi.Mnogi od tih ljudi,nažalost,nikada nisu želeli da probaju zabacivanje mušičarskim štapom,iako sam pokušavao sa dosta mlađih ribolovaca da probijem barijeru u njihovom ribolovačkom rezonovanju,nikada nisam uspeo.Sada sam otac dvoje male dece,najveća želja bi mi bila da i oni zavole magiju mušičarenja.Čak i jače od mene. 

Vrh Dno