Zapusiti im usta...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Mi musicari sa nizijskih voda  imamo tu nesrecnu okolnost da je nas omiljeni vid ribolova duboko osporavan od clanova lokalnih ribolovackih zajednica.Ja dosta dugo musicarim pa su se ovi moji vec i navikli,veliki broj me i uvazava,medjutim sve je vise slucajeva da turisti koji prolaze iza mojih ledja osecaju tu vrstu "kreativne"slobode da mi sugerisu kako to ipak nije primeren nacin ribolova za tako velike reke.Neki cak sa kompletnim porodicama stoje po strani,kao kakvi umirovljeni kibiceri,sve glasno komentarisuci zabacaje,ribe koje se hvataju negde drugde,itd.Koliko mogu da izdrzim da ne reagujem,izdrzim,nakon odredjene granice sednem i cekam da se izgube.
  Prosla nedelja.Sumrak,cekam da krene smudj u akciju,turisti na svakom koraku.Cujem pljus i polako se spustam niz kej,kad zacujem glas iza sebe:
        "Nemas decko protok ti za to pecanje".Okrecem se vec polulud."Molim",pitam.
        "Nemas protok,kaze prosedi gospodin,izgleda iritirajuceg sveznalice,treba ti brza voda,nije to za ovde".
        Cutim,kiptim,bacam prvi,drugi zabacaj udari smudj.Vadim ga, skidam i vracam u vodu.Sledeci zabacaj isto_Okrecem se prema onom velemajstoru:"Je li smudj ovo?!",cuti ovaj i udaljava se sa suprugom.
Mislim se da je bolje sto je otisao, jer da sam uhvatio jos nekog zive bi ih pojeo.Sta da radim kad sam za takve stvari zivac,ko sablja.Vidim i ostalim kolegama se desavaju,a ovakvih anegdotica sam prepun. 

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Kada sam ja počinjao da mušičarim u okolini Niša, to je bilo veliko čudo za ostale ribolovce. Komentari su bili:
1. "Zar nemaš para da kupiš neki normalan štap, mašinicu i strunu, nego vitlaš tim kanapom i prevaziđenim čekrkom?"
2. "Nišlija, a mušičar. Glupost!"
3. "Nemamo mi vode za to. Na Drinu da ideš."
I tako dalje.

To je normalno. Ljudi vole da se prave pametni.
Samo, nije mi jasno kako to da nisi navikao na to? Čim si mušičar sa Dunava, ti si pravi pravcijati kontraš. Tvoja pojava je već dovoljna provokacija onima koji ceo život provedoše pored plovka i dubinke.
Samo ti pazi da nekoga ne zakucaš strimerom i uživaj. Publika je uvek uz zanimljive ribolovce :).

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Mixmaster je napisao(la):
Samo, nije mi jasno kako to da nisi navikao na to?
  Pa jesam ja navikao na ribolovce,ali kad mi prodje neki ovako bezobrazni setac-turista(dobacivac jeftinih konstatacija) koji je musicarenje video samo na RTS-u,onda posizim.Inace ima i jako kulturnih ljudi,uglavnom stranaca,mada i nasih koji znaju sta je mir na vodi,i koji postuju i svoj i moj prostor.Eto citam i tvoja iskustva sa ostrva,i zamisljam,zamisljam...

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
3
  1. "Zar nemaš para da kupiš neki normalan štap, mašinicu i strunu, nego vitlaš tim kanapom i prevaziđenim čekrkom?"

U odeljku robne kuce za sport, secam se u ta lepa komunisticka vremena (mada sam bio jako mali), bilo je:
vir masinica - 100 komada
ruski musicarac - 100 komada svi isti
ruski cekrk       - 100 komada svi isti
Moglo se iskombinovati i virka na musicarac :doh:
cena od prilike ista za sve - smesna, tako da je svaka kuca imala po koji musicarac.U nameri da tamane ribu po seoskim potocima gde idu za vikend kod rodbine da se ozderu od rakije i prasica, ponesu takav musicarac sa olovom od 200 grama, sednu na obalu, okace parce slanine na udicu, odmotaju na zemlju 10 m najlona i surduknu olovo iz ruke u vir. E sad nastaje problem. Sede tako 2 sata, naravno nista nisu upecali i kada rese da krenu kuci pokidaju neznu montazu - leska 0.50mm i campara 1/0. Parkiraju stap u podrum da im se nadje i sledece godine a na potok se vrate sa pletenom mrezom...
  Kada baja sretne musicara nakon 10 godina, gleda ga kako mlati uveren da ovaj u vodi nije normalan i da ce se svakog momenta udaviti. Malo posmatra pa primeti da nije kobasica na udici. Uz seriju glupih komentara i jos glupljih pitanja, svakog sekunda je po koji korak blize. Sada posmatra strunu i preslisava se da li je ona  >>leskA<< koju je pazario dok je Sloba bio momak bila dovoljno debela?! Musicar vadi ribu a baja se pita da li mu je to dovoljno da ishrani porodicu ili mora jos da peca. Musicar ljubi ribu i pusta je sa osmehom. Baja pada u agoniju i tek sada mu nista nije jasno. Pocinje da razmislja....vraca se u detinjstvo, prolazi mu zivot pred ocima, preispituje odluke i uvidja greske.....
Naslov u sutrasnjoj crnoj hronici - Penzionisani mladji referent izvrsio samoubistvo vesanjem pored potoka u rodnom selu u 69-oj godini zivota  :D :D :hammer:
Ljudi sprcaju u dupe ceo zivot pa im neke proste stvari nisu jasne. Ovakvi po defoltu misle da su najnajnaj, pa su u skladu sa tim kompleksima vazda po nekim upravnim odborima. Tako npr nije lepo to sto ja pecam sa jednim stapom, sto pecam iz vode, sto nemam drzac i vracam ulov. Treba da pecam sarana na dubinku kao sav normalan svet.
Smorio sam, izvinjavam se. Ali najvise me iritira covecija glupost a ima je na svakom koraku

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
3
Zaboravih,
Hvala bogu pa je cale kupovao stapove po freeshop-ovima i po belom svetu. Hvala mu i za ono prvo parce nekog dt-a od 10 metara koje je cale prethodno godinama maltretirao po raznim vrzinama gde niko nije ni pokusavao da peca, a i za moj prvi musicarac iz robne kuce :) A i za to sto cu jos dugo, nadam se trpati govedima seno u usta

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
compshop je napisao(la):
   ...Kada baja sretne musicara nakon 10 godina, gleda ga kako mlati uveren da ovaj u vodi nije normalan i da ce se svakog momenta udaviti. Malo posmatra pa primeti da nije kobasica na udici. Uz seriju glupih komentara i jos glupljih pitanja, svakog sekunda je po koji korak blize. Sada posmatra strunu i preslisava se da li je ona  >>leskA<< koju je pazario dok je Sloba bio momak bila dovoljno debela?! Musicar vadi ribu a baja se pita da li mu je to dovoljno da ishrani porodicu ili mora jos da peca. Musicar ljubi ribu i pusta je sa osmehom. Baja pada u agoniju i tek sada mu nista nije jasno. Pocinje da razmislja....vraca se u detinjstvo, prolazi mu zivot pred ocima, preispituje odluke i uvidja greske.....
Naslov u sutrasnjoj crnoj hronici - Penzionisani mladji referent izvrsio samoubistvo vesanjem pored potoka u rodnom selu u 69-oj godini zivota  :D :D :hammer:
Ljudi sprcaju u dupe ceo zivot pa im neke proste stvari nisu jasne. Ovakvi po defoltu misle da su najnajnaj, pa su u skladu sa tim kompleksima vazda po nekim upravnim odborima. Tako npr nije lepo to sto ja pecam sa jednim stapom, sto pecam iz vode, sto nemam drzac i vracam ulov. Treba da pecam sarana na dubinku kao sav normalan svet.
Smorio sam, izvinjavam se. Ali najvise me iritira covecija glupost a ima je na svakom koraku
Samo su ljudska glupost i svemir neograničeni, a za ovo drugo baš i nisam siguran. - Albert Ajnštajn
Compshop svaka čast :tbumb:

Zvezdane razumem te u potpunosti, prošle godine sam počeo da mušičarim. Mnogi ljudi su me gledali kao belu vranu, ej vidi ovog lika mušičari na Savi/Dunavu u sred Bg-a :doh:
Naravno ima ljudi (i medju šetačima i medju ribolovcima) koji ti pridju radoznalo i pitaju šta, kako...
Naravno ima i onih koji ti sole pamet i seru, ali se trudim da ne obraćam previše pažnje na njih :bleh:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Neverovatno vam je glup ovaj thread i po meni se tako ne propagira musicarenje. Zbog ovakvog stava vecine musicara, drugi ribolovci i pricaju da se sami postavljamo iznad ostalih, da se previse qrcimo i pederisemo. Zar vam je toliko tesko odvojiti 5min i objasniti ljudima o cemu se radi, na lep nacin smireno. Ako ste se vec opredelili da musicarite na "neuobicajenim" mestima, nije na odmet ispostovati sve i svakoga koji pokaze interesovanje. Sasvim je normalna reakcija ljudi koji su navikli na jedno da tako reaguju kada ugledaju za njih nesto novo.
Gledaju me komsije ispred lokala kako masem na betonu, pa zar treba da se nerviram ili raspravljam sa svakim koji se napravi "pametan" sa pitanjem "jel' to musicarenje" ili "nema ovde ribe komsija". Odvojim lepo 5 min da objasnim ljudima, pozdravimo se i svaki na svoju stranu. Sutradan me vise nista ne pita i obicno bude vrlo ljubazan.

Bas ste nadrkani, a ljubaznost vam se ne nazire ni u tragovima. Pa dovoljno je pogledati samo naslov threada i procitati nekoliko recenica da se svaki potencijalni musicar odbije od ovog predivnog "sporta", kilometrima daleko. Pomislite samo da ovo citaju i varalicari koji se "lome" i oni koji nikada nisu uzeli ribolovacki stap u ruku ali su u dilemi. Onima koji se osecaju superiorno zato sto su musicari ne odgovara masovnost ocigledno. Mnogi su u musicarenje i usli samo da budu drugaciji od ostalih...

Nije tesko biti fin!

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
3
Taj komsija te i dalje smatra nenormalnim, samo ti se smeska i javlja iz ljubaznosti (da nebi dobio preko pi..e).
Kad se objasnjavas sa budalom i spustis se na njegov nivo, on te onda dobije na iskustvo (dobar dan dobri moj komsija, kako vitlanje danas?)
Na pecanju ti treba mir a ne polemike.
Svako moze da se informise o musicarenju putem neta, novina, tv-a...
Nije lepo smarati ribolovca dok peca, stvar opste kulture
Pokusaj da objasnis sarandziji da je pastrmka od 50cm VECA od sarana od 5-6 kg pada u vodu. Sarandzija je sofista i bitan mu je kvantitet. Cak i da pokusa da te razume nece uspeti
Varalica je jedina karika izmedju musicarenja i ribolova u opste i stepenik ka tronu ribolova - musicarenju.  Jedino varalicar nece gledati musicara zavstno ili podrugljivo.
A

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Treba ispoštovati svakoga na vodi, a ako ste superiorni, to će jednostavno izaći na videlo. Ja to radim šetanjem svog ulova, koji gotovo uvek prevazilazi i najluđe snove ostalih ribolovaca. Nikoga ne diram i ništa ne pitam, a ribe iz mrežice govore umesto mene. Ne glumim superiornost samo time što zamahujem mušičarskim kompletom, imam naočare i dobar kombinezon.
Ostale ribolovce, pa i ribokradice, pristojno zaobilazim uz vrlo malo kurtoaznih reči. Obično se oni raspituju o mom efikasnom načinu ribolova, moleći da barem dodirnu bogat ulov. Čim počnu da gunđaju, iz bilo kog njima znanog razloga, udaljim se, jer me čeka milion potpuno mirnih mesta oslobođenih bilo kakvih smetala.
Ako neko poželi da me prati i gleda kako lovim, uvek ga prihvatim sa dobrodošlicom, ali prethodno naučim tihom i pristojnom ponašanju. Publiku odbijam samo ako je nemoguće njihovo prisustvo zbog nepogodnog terena.
Ponekad je lepo kada plovkaroš ili varaličar sklope svoj pribor i posmatraju te kako uspešno mušičariš, ne skrivajući svoje divljenje. Ja sam to doživeo na stotine puta i tako sam i regrutovao mnoge sadašnje mušičare...
Htedoh reći-
Ako vas neko posmatra kao belu vranu, vrlo brzo će postati vaš fan i njegovo čuđenje preći u oduševljenje, ako svojim priborom pred njegovim očima počnete da vadite ribe. S druge strane, ako mašete uludo, normalno je da se neko zapita zbog čega to radite.
I ja se često pitam zbog čega neki od nas godinama mlataraju :hammer:. :D :D :D

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
compshop je napisao(la):
Taj komsija te i dalje smatra nenormalnim, samo ti se smeska i javlja iz ljubaznosti (da nebi dobio preko pi..e).

Najvise volim tu osobinu ljudi da zaviruju drugima u dzep ili da citaju tudje misli. Odakle znas kako me gleda?

compshop je napisao(la):
Kad se objasnjavas sa budalom i spustis se na njegov nivo, on te onda dobije na iskustvo (dobar dan dobri moj komsija, kako vitlanje danas?)

Ne spustam se ja na niciji nivo ako pokusam nekome da objasnim o cemu se radi zapravo! I zasto uopste da mislim da sam ja na nekom "nivou" iznad onoga sa kim pricam a ko nema pojma o musicarenju.

compshop je napisao(la):
Na pecanju ti treba mir a ne polemike.

Ja polemisem samo na forumu ili u kafani, u ribolovu ne polemisem vec razgovaram ako mi je do toga.

compshop je napisao(la):
Svako moze da se informise o musicarenju putem neta, novina, tv-a...

Neko ko se javlja iza nicka compshop bi trebao da zna na kom smo mi mestu u svetu po koriscenju interneta, citanju knjiga i novina...

compshop je napisao(la):
Nije lepo smarati ribolovca dok peca, stvar opste kulture

Ne mislim da me neko smara pogotovo ako je neuk a pokazuje interesovanje. I nije stvar opste kulture vec nepisanog pravila medju ribolovcima. Bas suprotno, stvar kulture je pozdraviti nekoga pored koga prolazis. Jos uvek se srecom zadrzalo po selima kod starih domacina da ti se jave iako se ne poznajete. To je kultura a ne ova izvedena iz gradova koje naseljaljavaju seljacine i po nepisanim pravilima u stilu "kako bih voleo da je tako".

compshop je napisao(la):
Pokusaj da objasnis sarandziji da je pastrmka od 50cm VECA od sarana od 5-6 kg pada u vodu. Sarandzija je sofista i bitan mu je kvantitet. Cak i da pokusa da te razume nece uspeti
Varalica je jedina karika izmedju musicarenja i ribolova u opste i stepenik ka tronu ribolova - musicarenju.  Jedino varalicar nece gledati musicara zavstno ili podrugljivo.
Pokusaj to da objasnis varalicaru na mladicu? Ma daj bre, pa musicarima su blize sarandzije po posvecenosti onome sto rade. Nalazis li paralelu izmedju punog frizidera, atraktora, izazvaca gladi, hormona, petodnevnog kuvanja boila, posvecenosti priboru i tehnici sa jedne strane i vezivanja musica, skladistenja materijala, pribora, mahanja,... sa druge strane. Uostalom kod nas su sarandzije i uvele C&R, prvi su ga promovisali medju ribolovcima, i po tome su nam daleko blizi nego varalicari...generalno gledano.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Treba ispoštovati svakoga na vodi, a ako ste superiorni, to će jednostavno izaći na videlo. Ja to radim šetanjem svog ulova, koji gotovo uvek prevazilazi i najluđe snove ostalih ribolovaca. Nikoga ne diram i ništa ne pitam, a ribe iz mrežice govore umesto mene. Ne glumim superiornost samo time što zamahujem mušičarskim kompletom, imam naočare i dobar kombinezon.
Ostale ribolovce, pa i ribokradice, pristojno zaobilazim uz vrlo malo kurtoaznih reči. Obično se oni raspituju o mom efikasnom načinu ribolova, moleći da barem dodirnu bogat ulov. Čim počnu da gunđaju, iz bilo kog njima znanog razloga, udaljim se, jer me čeka milion potpuno mirnih mesta oslobođenih bilo kakvih smetala.
Ako neko poželi da me prati i gleda kako lovim, uvek ga prihvatim sa dobrodošlicom, ali prethodno naučim tihom i pristojnom ponašanju. Publiku odbijam samo ako je nemoguće njihovo prisustvo zbog nepogodnog terena.
Ponekad je lepo kada plovkaroš ili varaličar sklope svoj pribor i posmatraju te kako uspešno mušičariš, ne skrivajući svoje divljenje. Ja sam to doživeo na stotine puta i tako sam i regrutovao mnoge sadašnje mušičare...
Htedoh reći-
Ako vas neko posmatra kao belu vranu, vrlo brzo će postati vaš fan i njegovo čuđenje preći u oduševljenje, ako svojim priborom pred njegovim očima počnete da vadite ribe. S druge strane, ako mašete uludo, normalno je da se neko zapita zbog čega to radite.
I ja se često pitam zbog čega neki od nas godinama mlataraju :hammer:. :D :D :D

Znaci ovaj thread je kao stvoren za tebe :D

U odnosu na koga si superioran? U odnosu na ribe sa dva grama mozga mozda i svaka ti cast :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Filozofirate, a zaboravljate da vas ja posmatram. To je moj teren. :lol:

Ej, čim počne ovo loše vreme, odmah su tu i filozofiranja :doh:.
Čim ljudi zaborave da je mušičarenje boravak na vodi i lov mušicama, odmah kreću fantazije na forumima. Hajde malo motajte muve!!!! :mad:
Nemoj posle da bude, dođeš na Drinu ili Gradac, a nemaš adekvatan mamac. Šta si radio prethodnih dana? Filozofirao na www.musicarenje.org :doh:.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Filozofirate, a zaboravljate da vas ja posmatram. To je moj teren. :lol:

Ej, čim počne ovo loše vreme, odmah su tu i filozofiranja :doh:.
Čim ljudi zaborave da je mušičarenje boravak na vodi i lov mušicama, odmah kreću fantazije na forumima. Hajde malo motajte muve!!!! :mad:
Nemoj posle da bude, dođeš na Drinu ili Gradac, a nemaš adekvatan mamac. Šta si radio prethodnih dana? Filozofirao na www.musicarenje.org :doh:.

Preskocio sam samo dva vikenda ove sezone tako da nemam potrebe da filozofiram. A musice vezujem sad i u firmi od najboljih materijala pa i toga imam koliko volis :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Znači, jedno oko na monitor, a drugo na stegu? :wacko:
Nego, imaš li vrhunsku balzu? :hammer:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
, ali kako ja pravim musice a ne namestaj t
Znači, jedno oko na monitor, a drugo na stegu? :wacko:
Nego, imaš li vrhunsku balzu? :hammer:

Kad bih se potrudio imao bih i to jer je blizu modelarska skola :D ali kako ja ustvari vezujem musice a ne proizvodim delove namestaja ili plovke, to mi balza nije interesantna :)

Vrh Dno