Vuna - Wool

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Danas imamo toliko materijala za vezanje po specijaliziranim trgovinama za to da se čoveku može zavrteti u glavi od silne ponude. Nekima vrtoglavicu čine materijali do kojih ne mogu doći a verovatno im se negde po kući ili u blizini nalazi vrlo prikladna zamena. Može se pokazati i kao još boljim materijalom. Ovo stariji mušičari dobro poznaju pa i oni mlađi koji se druže sa tim starijima ali ako je netko zaboravio ili eventualno misli da je vuna bezveze materijal za vezanje muva, da je zastareo, grdno se vara. Od vune se daju navezati itekako lovne i lepe imitacije (sa malo vežbe i truda naravno iako su skranje jednostavne). Tu odmah imam izuzetnu i lovnu nimfu dobro poznatu pod imenom KillerBug ili "GreylingLure"  o kojoj smo več pisali na forumu.
index.php

Također je tu i  Rhyacophilia Larva od Olivera Edwardsa.
index.php

Još je tu raznih mogučih nimfi koje se da navezati sa malo mašte i veštine. Razni tulari/krznokrilci se daju navezati od samo jednog snopića vune (naravno sve ovisi kolike je debljine snopić). To u vodi ima odličan živ/ribi jestiv izgled, vuna dobro upija vodu i ako je otežana olovnom ili bakrenom žicom tone relativno brzo do dna. Što je najbolje vune ima u svim mogučim bojama i jeftina je  ;) :)
Evo jednog mog starog tulara sa abdomenom od vune. Pokvasio sam ga da se donekle vidi kako to izgleda mokro. 

Prilozi

• wooly tular.jpg
    wooly tular.jpg
    88,2 KB · Pregleda: 535

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
od vune ne da se mogu motati odlične nimfe i mokre muve kao što je sveže prikazani "bulldog bug" od našega kolege Sjekloce nego određena vuna može da se lepo preradi u fini dubbing. pogledajte dole žuti i tan dubbing kojega sam dobio izčešljavanjem vunice. za to može poslužiti svaki "sitni/gusti" češalj ali najbolje bi bilo koristiti onaj mali za češljanje mačaka. Davno je vuna bila moj osnovni materijal za muve pa i strimere koje sam vezao iz ruke na smuđevskim udicama...dobro pero mi je predstavljalo bogatstvo...no, sada se opet sve češče igram vunicom samo da ju mnogo lepše pokoristim...mnogo lepše vežem koristeči vunu nego pre...posle isčešljavanja ostane jedan lep snopić koji se da pokoristiti i za strimere....danas sam uradio jednog najuniverzalnijeg, izuzetno lovnog, i pre jednostavnog koristeći vunu (ok malo sam dodao i krystal flash-a  :D ali ja sam lovio i bez toga). pored strimera mogu se raditi i neke odlične suve verzije kao što je npr. klinkhamer (na takvog sa telom od tan vunice i žutim zatkom sam ulovio par lipljana ove godine).

ovde je originalno clouser minnow od buck taila http://www.musicarenje.org/index.php?option=com_smf&Itemid=26&topic=1028.0 ali može i ovako  ;) Ovoga sam malo pokvasio da bolje dođe do izražaja.

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Jebiga, nemam machku.... imam kuche, al se ne ceshlja... :hammer:

asader

Senior member
Učlanjen(a)
08.10.2007.
Broj reagovanja
0
Druze Sebastijan probaj da nadjes cistu prirodnu vunu.
Ja poznajem jednog mesara koji kolje u garazi pored kuce tako da kod njega uzimam prirodnu vunu.
Ima je sive,crne,bjele,kafenkaste.
A najbolje je da nadjes cistu bjelu pa da je bojis po potrebi.
Trenutno sam tanak ali klat ce valjda nesto uskoro :hammer:

Marko_Mašić

Hero member
Učlanjen(a)
13.04.2006.
Broj reagovanja
288
Bravo asader,prirodna vuna je neverovatno dobar materijal,ja je koristim za jednog posebnog mudlera,s'tim sto tu prirodnu vunu mesam s'nijansom dabinga i mix koji se dobija je extra..

p.s.ali sam pri kraju zaliha.... :-[ :-[

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Sad se setih mog pokojnog persijskog machora. Imao je predivnu, dugu i belu dlaku - nezamenljivu za strimere. Dok je bio ziv krishom sam ga shishao da ne primeti brat (jer bi me ubio :D) i imao odlican materijal za strimere. Jednom prilikom sam i ofarbao dlaku farbom za kosu i dobio sam odlican dabing! Poddlaka i ona meka dlaka persijanca daju odlican mix dabing koji se ponasa prirodnije od bilo kog drugog dabinga koji sam video.

asader

Senior member
Učlanjen(a)
08.10.2007.
Broj reagovanja
0
:doh: lazza legendo dao si mi ideju kupit cu persijanca i obezbijedit se makar za 10 narednih godina :hammer:

Marko za vunu si u pravu prirodna je najbolja a ja i ti cemo se lako dogovoriti  ;)
samo jos i komso da nesto prikolje a kod njega se mogu nac i jos neke zanimljive stvari jer se bavi otkupom koze
i prepariranjem.
Samo da ga navatam da podjem sa njim do radnje jer stavi i preparira na selo.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
Pa nije valjda, mozda sam lose shvatio: necete valjda da mesarima na klanje vodite persijance?  :hammer:
Macja dlaka je zaista izvrsna, ali ne od persijanca.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Mrzim persijske macke. Tim zivotinjama izbija zlo iz ociju :machinegun:
Mislim da bi od njih mogli da se prave i odlicni zonkeri.
Inace krzno samojeda (kerova ne eskimsko pleme po kome se zovu) se koriste za dobijanje "vune" tako sto se kerovi iscesljavaju, pa im mrtva dlaka otpada. 8)

boko

Junior member
Učlanjen(a)
31.08.2007.
Broj reagovanja
0
Hm.

Ne znam za persijsku macku, ali znam da je dlaka nekog "divljeg" pekinezera bez veze, bar sto se strimera tice. Dzabe sam se trudio da mi devojka ne provali kako sam joj frizirao zverku. Za strimere meni je nezamenljiva kozja dlaka. Meni je apsolutno najbolja za strimere koji ne prelaze 10 cm.

Sto se dabinga tice - to je vec druga prica...

Lepo je znati da i vuna moze da se budzi, posto tek pocinjem da budzim muve. Strimeri su nesto drugo.

Mladen

Full member
Učlanjen(a)
16.04.2007.
Broj reagovanja
39
Malo kasnim...

Seb, od cega je napravljena glava od onog tulara iz prvog posta? Deluje mi prosto cela musica.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Djomla je napisao(la):
Malo kasnim...

Seb, od cega je napravljena glava od onog tulara iz prvog posta? Deluje mi prosto cela musica.

NEMA PROSTIJE MUVE, A I IME O LOVNOSTI SVE GOVORI TO JE THE "Killer Bug"  :D GLAVA JE OD BAKRENE ŽICE, TELO OD SIVE VUNICE. SAV MATERIJAL JESTE BAKRENA ŽICA I VUNICA. NA KRAJU SAM TAJ DEO GDE JE GLAVA KAPNUO SUPER LEPKOM. AKO NEMAŠ VEČ OBOJENU ONU TAMNU BAKRENU ŽICU PRETHODNO ŠTO NAMOTAŠ GLAVU ŠTO JE I ZAVRŠNI ČVOR OFARBAJ JU SA SMEĐIM ALKOHOLNIM FLOMASTEROM (ako želiš da ima tamniju glavu zbog samoga kontrasta, tj. da se iapk naznači gde joj je guza a gde glava) I POSLE KAPNI SUPER LEPAK. NIKAKO JU NE KVASI DOK SE SUPER LEPAK NE OSUŠI.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
a kako ti se telo onako sija,kao da je mokro,jesi li ga nekim providnim lepkom namazao? a inace kad se lepe kamencici na imitacije tulara (cassed) koji se lepak tad koristi?

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Killer bug sija jer je vlazan.  ;) Ubitacna muva, imamo temu samo o njoj. Sto se tice lepljenja kamencica, zavisi koja imitacija je u igri. Ja bi ti preporucio imitacije gde je telo od tzv tvrdog silikona. Preporucijem, naravno, za imitacije gde zeli da se lepe kamencici. Za druge imitacije caddisa, mozemo da diskutujemo o kvalitetu i potrebi za tvrdim silikonom. O tom materijalu ima na sajtu, ako se nesnadjes kazi i pronacicemo ti link. Bilo kako bilo, napravis telo, dok je jos uvek topao, tada je i lepljiv, uvaljas u kamencice i gotovo.

Vrh Dno