``Vezivanje`` voblera

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
jel može neko da dade objašnjene o udaljenosti prednje alke od pakte? to je isto bitan detalj, ali mene nekako buni, znam jedino da će vobler da ide pliće ako je ta udaljenost veća, a kako ta udaljenost utjeće na vibraciju i kretnje voblera? što je bliže to su vibracije učestalije i otkloni tijela manji... rapala shad rap i original 9 cm...
О томе сам говорио у посту #27. Да са удаљеношћу воблер иде плиће и рад репа је шири, тј добија се крупнији рад. Важи и супротно да ако је удаљеност мања, воблер се креће дубље и рад је ситнији.

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.881
ali kako onda minnow oblici koji imaju paktu dosta udaljenu od alke imaju sitan rad, da je pakta bliže nosu da li bi imali još sitniji rad repa?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
То код њих једноставно не важи јер се ситан рад добија без обзира на ове ствари.
На тај рад код њих утиче само шиљасти облик стомака и тежина у њему.
Шиљасти облик анулира једну од оних трију сила, о којима говорих изнад, то јест силу окретања око своје осе обликом стомака који је спречава јер пружа превелики отпор. Та сила, наравно, не иде до 380 степени али је пожељно да буде што је могуће већа.

MafkeDryFly

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2022.
Broj reagovanja
141
Mlinka, kapa dole za rucni rad i prefinjen dizajn voblera (mrsavi keder ili suvi keder ). Nista vise ne
komplikovati, ovo je klasika '' SD '' i grgec ili bandar. kao odlican mamac za stuJu.
Radio sam davno 20 -- ak komada u zivotu i nisam smeo da bezim od standarda '' Ruzno Pace'' po pitanju
pakte i morao sam da pravim kanal u pakti pa na vodi balansiram rad levo - desno direktno na zici.
Moj prijatelj inace vanredan varalicar i sportski ribolovac za primer , je pravio pakte kao ti, na ovim sli-
kama sto je, mnogo jednostavnije i odlicne dvodelce i klasicne modele izuzetne lovnosti.
Jako davno je bilo, pre skoro 30 god.. Ja sam pravio samo silver dekor '' S '' a ideja da pokusam ovo
je interesovanje za mikro voblere. Od 2 cm vobler se nije proizvodio pa sam pravio za 1 cm manje
od 2-ke najmanjeg voblera R. Paceta.
Jedan od razloga za samogradnju voblera je bio i finansijske prirode i visak slobodnog vremena.
Imao sam i fabricke 2--ke a reeetko sam kidao voblere, jedan za celu sezonu tj. godinu i to
je razlog za toliko malo odradjenih komada. Svi su radovi bili lovni!

Nisam znao da ozbiljnije serije radis, jer imas bazdarene pakte kako vidim.

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.881
Hvala, pakte radim sam iz polikarbonata 4 mm debljine (drugačiji nemam), ima dosta obrade dok ne dobijem željenu debljinu i oblik, pa onda još brušenje i poliranje... netko bi za to vrijeme napravio vobler.
Mrzim kad mi pakta pukne i zato se baziram na polikarbonatu, prije sam radio od PET plastike, od dna boca, ali ona strada i deformira se na toplini u ljetnim vručinamam kad pribor ostane u autu. Uvjerenja sam da vobler proradi na manjoj brzini povlačenja ako je pakta oštrijih rubova pa to pokušavam i odraditi. Ovi vobleri rade pri najsporijem povlaćenju, prorade na mnogo sporijoj brzini nego večina kupovnih, dobivao sam na slićne modele smuđeve čak i na povlaćenje nizvodno i od tad sam se "zaključao" na usavršavanju tog modela.
Od samog početka radim na verziji nils master invicibila, sa svojim idejama kako ga poboljšati... i prilagoditi svojim potrebama. U studentskim danima sam napravio od korijena vrbe (po plovnosti najsličniji balzi) najmanje modele 3, 5, 6 cm, jointed 7 cm... ali sad samo ovaj model 11-12 cm, jer mi treba u nekim situacijama u jesenskom ribolovu smuđa.
Serije radim po par komada iz praktičnih razloga korištenja materijala, boja i lakiranja, nekako mi najpraktičnije raditi 3-4 kom, ali uvijek dio njih poklonim, a ostale pokidam u ribolovu pa krećem u novu izradu. Svaka serija je nešto novo, svaki model je malo drugačiji od drugog iz iste serije, svaka serija je drugačiji način obrade, zaštite.
Oduvijek volim raditi vobler iz dvije polovice, koje sa tri kapi brzog ljepila sastavim, obavezno markerom pobojam plohu unutra, pa kad se spoji vidi se crta, jer tako imam najbolju kontrolu simetrije, pa nakon oblikovanja rastavim vobler i ugradim žicu.
Prije sam ljepio epoksidnim ljepilom, al je jako neuredno i sve prste poljepiš, nakon čitanja postova na ovom forumu s D3/D4 ljepilom.

U zadnje vreme stavljam tri debela sloja epoksidne smole na drvo, pa brušenje, pa primer u bijeloj boji, boja i dva debela sloja 2k epoksidne smole za zaštitu. Pa na repnom dijelu često bude i preko 1 mm debeo sloj sveg tog skupa. Ne volim kad mi smuđ probuši vobler, pa mi vobler ostane neupotrebljiv za ostatak ribolova, jer i najmanji ulaz vode u drvo bitno promjeni rad voblera.

Paktu ugrađujem na kraju, ljepim ju brzim dvokomponentnim epoksi ljepilom.

p.s. U vrijeme kad sam išao na mnoga natjecanja, dva goldya i jedno ružno pače(2, 3-4 cm modele) sam preradio u plitkoronce, tako da rade "1cm" ispod površine, izuzetno su lovni za manje bucove i klenove.

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.881
... dizajn voblera je nastao preko zamisli da se mijenja geometrija voblera gledajući poprečni presjek, ulazni oblik presjeka do negde 3 cm od početka voblera je obrnuti trokut, piramida, pa se sve prije polovice voblera okrene u totalno suprotni oblik, isto trokut. Lagana savinutost cijelog tijela daje optički dojam x rada voblera, čiji centar x je u dijelu gdje se geometrija poprečnog presjeka mijenja. Zamisao je da se takvim oblikom dobije izraženiji belly roll i jači trzaj u promjenama rada voblera lijevo desno, jer voda koja prolazi uz vobler se odbije prema gore a druga polovica ima kao zračni đep koji olakšava izvrtanje zadnjeg dijela. Kod isplivavanja vobler dobije lelujavu akciju ljevo desno jer su zapravo dve trećine voblera s gornje strane ravna pa to stvara otpor, a prvi dio sijeće vodu jer je šiljasti dio trokuta prema gore, i takva neuravnoteženost daje pokrete u obje strane, ovo je jedva zamijetno ali je prisutno kod isplivavanja voblera.

MafkeDryFly

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2022.
Broj reagovanja
141
Mlinka, ti si si doobro '' zagrizao '' materiju i samo Nespreto moze da te prati. Ja
sam praistorija. Citao sam daavno clanak jednog Italijana koji pravi voblere za musicarenje
i paktu pravi od ambalaze kosulja, one tanke plastike ispod kragne i zanimljivo, peca samo na moru
tako majusnim voblerom. Meni je ta pakta bila neozbiljna i od futroli za kasete i diskove sam rezao.
Dugo sam samo FF igrac a samo da te podrzim u hobiju.
Za biznis ima puuno konkurencije.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Браво Млинка!!!
Прелепи модели.
А и сам поступак израде ти је одличан. Нема без размишљања и експериментисања ништа. Овакве облике сам радио за једног колегу који пеца из чамца на оближњем језеру. Била му је битна дубина и широки рад јер споро вози чамац.
Ту ми је био проблем да остварим тај мало шири рад јер је задњи део воблера дугачак и анулира деловање пакте и главе, тако да се ипак "ломио" по средини.
Ако ставим несразмерно већу пакту, ради ширег рада одмах од главе, воблер је тешко контролисати, изврће се па чак и заротира.

Укратко, решио сам проблем спајајући две врсте дрвета. Глава од брезе а тело од балзе. Урадио сам само два комада а резултатом сам био презадовољан. Пакта и тежа глава ( без олова) су сад много боље покретала тело, акција се приближила глави дајући шири рад и радио је ко луд и на најспоријем повлачењу.
Каже да је имао фантастичне улове пастрмки са њима али их је погубио кад су му их штуке покупиле и пресекле предвез.
Још увек ме јури да му навежем још неки, али сам нажалост, престао са израдом.

Vrh Dno