Usna harmonica - Blues

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Evo mojih bebica:

Lee Oscar Major diatonic D
Suzuki Bluesmaster C
Hohner Marine band A
Suzuki pro Master lowF

Lepo kaze stara narodna: Bolje svirati usnjak nego svirati q...cu  :D

Ima li jos poneko da se zanosi ovim, za mene, fantasticnim instrumentom, da razmenimo iskustva? Daleko od toga da ja imam iskustvo nego samo mnoga pitanja...  :D

2u4313q.jpg

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Ja sam se kao student zanosio da sviram u jednom malom,internom bendu.Godinu dana sam je akao,nije to zvučalo toliko loše.Sada pustim Peru Džoa kad mi se sluša neka dobra bluzerica.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Ima Tommy pun jutube sa klipovima vrhunskih majstora. Evo kako cu da zvucim uskoro....  :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hDzYO9tDIH4[/youtube]

Na kojoj harmonici si svirao Zvezdane?

MarkoTimokRiver

Senior member
Učlanjen(a)
18.12.2009.
Broj reagovanja
0
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hL-X53ze5O0[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4OWhsuPNjvM[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ONNaVbNve4w[/youtube]

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
zvezdan je napisao(la):
Ja sam se kao student zanosio da sviram u jednom malom,internom bendu.Godinu dana sam je akao,nije to zvučalo toliko loše.Sada pustim Peru Džoa kad mi se sluša neka dobra bluzerica.

Pera je stvarno velemajstor ! Više puta sam ga slušao uživo i svaki put bio raspamećen svirkom. Verujem da bi, da se rodio negde u Americi, bio blues velikan. Tužno je to, za istinske umetnike zna 0.5 % ljudi, dok novine svakodnevno pišu šta su raznorazne Sanele, Minele i ostale vuvuzele doručkovale...

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Potrazih danas neke njegove svirke na jutubu i stvarno otkida covek. Svaka cast.

Usnjak je jeftin. Kupi covek i ocekuje da ce odmah dobiti onaj ``bluesy`` zvuk koji se moze cuti kod majstora, al oces... obrni okreni, uvek izlazi onaj da kazem prosto`` vasarski`` zvuk. I covek je jednostavno odbaci, zatvori u fijoku i zaboravi.

Medjutim taj bluz zvuk se moze izvuci iz usnjaka nacinom duvanja i polozajem ruku oko harmonike. Naravno da zavisi i od nje same, tj njenog kvaliteta, ali je ipak sve do sviraca.

Vredi odslusati kako jedan od najboljih sviraca usnjaka danas, Joe Filisko, svira Train:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VQ-pfgRoAKQ[/youtube]

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Moj instrument! Kada cujem od Dilana Man in the long black coat ili od Springstina Nebraska raspametim se, poludim! Zivotna zelja mi je da naucim taj kraljevski instrument a i posjedujem jednu. Nije neki kvalitet SX diatonic blues harmonica u G kljucu ali mislim da za pocetak moze dok mi se ne ,,ulome jezik i usne,,. Ajde preporucite neku knjigu ako ima od domaceg autora da se kupi... Zelja mi je da imam Hohner marin band special 20 u C kljucu, odlicna je za pocetak a i nije preko 30-ak evra. Moj idol na harmonici je Stiven Tajler jer takav spoj rokenrola i harmonike nema niko! ;)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Ne znam ima li uopste neka prevedena knjiga na nas jezik ali ako se snalazis nekako sa engleskim, preporucio bih ti : Blues harmonica for dummies, autor Winslow Yerha. Knjiga je na skoro 400 strana i pored toga sto sa njom ide i CD sa svim vezbama, ona pocinje od drzanja harmonike, ucenja nota, bendovanja... pa do bas komplikovanih profy vezbi. Jednom recju odlicna.

Ovde imas odlicne knjige a ujedno  mozes slusati i, eventualno, njen prateci CD. Enjoy  ;)

ftp://188.134.1.36/Books%20%26%20schools/Great%20Harmonica%20Books%20Archive%20(36%20books)/Great%20Harmonica%20Books%20Archive%20(36%20books).htm 

P.S. Ako zelis skinuti Blues harmonica for dummies i njen CD saljem na PP.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Rocket man je napisao(la):
Moj instrument! Kada cujem od Dilana Man in the long black coat ili od Springstina Nebraska raspametim se, poludim! Zivotna zelja mi je da naucim taj kraljevski instrument a i posjedujem jednu. Nije neki kvalitet SX diatonic blues harmonica u G kljucu ali mislim da za pocetak moze dok mi se ne ,,ulome jezik i usne,,. Ajde preporucite neku knjigu ako ima od domaceg autora da se kupi... Zelja mi je da imam Hohner marin band special 20 u C kljucu, odlicna je za pocetak a i nije preko 30-ak evra. Moj idol na harmonici je Stiven Tajler jer takav spoj rokenrola i harmonike nema niko! ;)

Hohnerova special 20 je odlicna harmonika. Nisam je probao ali gledajuci neke americke forume, o njoj se govori samo pozitivno. Imas i Hohnerovu signature Stiven Tajler sa njegovom potpisanom slikom u pakovanju. Ona je u A duru i custom rad saglasno njegovim zahtevima. Samo sto je preskupa. Gledao sam je i ovde kosta oko 220 evra.
Ima i Dilanova signature od Hohnera i ona je tu negde sa cenom. Lepi usnjaci.

Na jutubu se mogu videti i neki nacini prepravljanja harmonike kao sto su podizanje i smirglanje perca, stavljanje voska tu gde su spojena sa glavnom plocicom, ali veruj mi neverovatno je lako shebati perce. Znam iz iskustva...  :D

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Da, kazu ljudi da je odlicna harmonikica, pogotovu za pocetnike. Kod mene je najveci problem duvati u jednu rupicu, skroz su ,,zbijene,, jedna do druge :) Ufff te pare da imam kupio bih nekog Orvisa kakvu harmoniku bre :D

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Stvarno nema dosadnije stvari nego vezbati prelazak sa rupice na rupicu a izvlaciti jasne tonove. Jednostavno se covek pita, Ma sta ce mi sve ovo?  :doh:

Medjutim to vezbanje sa preskakanjem rupica i navikavanje na to, je sama osnova usnjaka. Sigurno je tako i kod drugih instrumenata. ne znam. Evo ti jedne pocetne vezbe ( uokvirena) oktave. Od cetvrte do sedme se rupice se prostire oktava ( do, re,mi....) Cim je savladas bez ikakvog mesanja zvuka sa susedne rupice idemo dalje  ;) 

2yl1zq8.png

Strelica na gore oznacava izdisaj a na dole udisaj.

Rocket man

Senior member
Učlanjen(a)
11.03.2012.
Broj reagovanja
0
Ne da nema dosadnije stvari, nego nema teze stvari od te. Sad probah ovo sto si rekao i nema trika, ne ide i cao. Vazda se umijesa jos jedna rupica u ton :) Cini mi se i akusticnu gitaru je lakse nauciti od ovoga :)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Probaj da skupis usne kao kad pijes sok na cevcicu. Ako se napravi veliki otvor zna da uhvati dve rupice. Bilo kako bilo, ako imas volje i strpljenja.... moze se  ;)

Evo ja vec sastavljam svoj prvi komad: No Fish Blues  :D

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Usnjak je u USA kostao 50 centi. Posle Little Walterovog ``Juke`` i ubedljivo prvog mesta na svim listama, cena im je u trenutku skocila na 10 dolara.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uiGpv-UeiDI[/youtube]

Vrh Dno