Ucenje Edina pravopisu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Posto mi se Edin preko privatne poruke obratio na njemu svojstven i verovatno uobicajen nacin pade mi na pamet ona stara - kad neko nesto ne zna, ne izbegavaj ga nego ga nauci! Meni je ispod nivoa da se pljujem preko PP, forum je javna stvar  ;)
Ubuduce cu se na ovoj temi truditi da pisem prostim ili prosirenim recenicama kako bi Edinu bilo sve jasno.
Edine, da bi ucestvovao na javnom skupu ljudi preko savremenih sredstava komunikacije moras da imas elementarno znanje pravopisa da bi te ljudi razumeli, ne mozes da buncas i mumlas nadajuci se da ce neko da te shvati i da je na tvom nivou komunikacije.

Dakle, sledi kolona nepravilno-pravilno iz tvoje PP, ti je imas pa kad vidis ispravke gresaka mozes posle da provezbas sam, ali nemoj da prepisujes ili da gviris nego onako, lepo, sam, pa koliko pogodis... ;)

tisi - ti si
dabi - da bi
opravopisnim - o pravopisnim
tose - to se (a ako si mislio na Toseta onda si trebao Tose velikim slovom)
u buduce - ubuduce
dami - da mi.

Eto, za pocetak toliko pa kad savladas osnove icicemo dalje. Jos da dodamo i pojam zapete i velikog slova, a za par godina kad ovo naucis onda cemo da krenemo na jedinice mere a do tada lazi svoju devojku koliki su 20cm... ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
vala i za mene jer pomešah sve naše ex-yu jezike a i japanski mi se petlja u periferiji potsvesti :hammer: :D :D

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Strašni, možda si sve ovo mogao da napišeš bez naglašavanja kome je namenjeno. Recimo naslov teme: "Čas pravopisa"

Ovako je, bar za mene, malo neukusno...

Kad smo već kod pravopisa, poštovanje pravopisa nedvosmisleno uključuje i korišćenje slova š, đ, ž, č i š, koja ti ne koristiš.

To i ti znaš, ali te verovatno mrzi da ih tražiš na engleskoj tastauri. Isto tako možda i kolegu Edina mrzi da pazi na pravopis...  ;)

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
I meni je ova tema malo neukusna,previše je direktna.
Ali bih skrenuo pažnju na čitkost teksta,nije teško prekontrolisati pa tek onda poslati poruku.
Da sam stranac i da želim da prevedem neki od ovih tekstova to bi bilo nemoguće!

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Manje više svima se potkrade slovna greška, Bože moj, to i nije neki problem...Ja mislim da je pomenuti, nazovi, kolega jedini čiji su postovi toliko teški za čitanje da ja nemam reči...Takođe sam siguran da se tu ne radi o tome da ih on ne pročita pre nego što ih postavi već da ne zna kako treba...a ovu temu sam otvorio iz razloga što neću da dozvolim da neko ko nema elementarni nivo komunikacije pismenim putem svima nama drži predavanja o hvatanju i puštanju riba, napušava nas k...em sve od reda kao da radi najpametniju stvar na svetu...čekaj bre ima ovde mnogo obrazovanih i pametnih ljudi a on ni da se postidi za onliko lupetanje...

Siguran sam da se mnogi slažu samnom ali ne žele da se mešaju...Ja ne volim da popuštam bu....ma jer ih je sve više i osvojiše ceo svet a dobri i fini ćute i uzmiču, e pa ja neću...

I najvažnija stvar, sve što sam imao nekom da kažem na forumu napisao sam javno, PP sam koristio za interne dogovore ili kupovine, nikada za pljuvanje i vređanje ili raspravu nižeg ranga, Edinu nisam odgovorio na PP jer mi je to ispod nivoa, ovako sam se ponudio da nešto nauči i pre svega da zabavim ostale članove, sa nekima mi je uspelo  ;)

izvinjavam se upravi foruma što sam sebi dopustio ovako nešto

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Ideja o temi ti je generalno skroz Ok, može biti poučna mnogima, čak korisna i za sam forum, samo bih ja izmenio naslov... Ti si otvorio temu, pa ti zamoli urednika da ovo izmeni ako misliš da treba...

Inače, daću i ja svoj skromni doprinos temi, ali se ne obraćam nikome konkretno, već svima koji ove greške prave.

Blanko oko tačke i zareza (i drugih znakova interpunkcije poput: ! ? : ;): ide posle, a ne pre!

Veoma veliki broj ljudi često napiše:

Iako je pljuštala kiša , riba je napadala moje suve mušice . Odjednom...

ili:

Iako je pljuštala kiša ,riba je napadala moje suve mušice .Odjednom...

ili:

Iako je pljuštala kiša,riba je napadala moje suve mušice.Odjednom...

A treba:

Iako je pljuštala kiša, riba je napadala moje suve mušice. Odjednom...

Neki drugi znakovi interpukcije se drugačije koriste u odnosu na blanko znak, recimo crta se stavlja između dva blanko znaka...

peka les

Full member
Učlanjen(a)
22.12.2009.
Broj reagovanja
0
Uf......ovo pocinje da mi lici na ZONU SUMRAKA :wacko: :hammer:

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Uh,ovo ni Zorglub ne razume ::)(Ko je čitao Spirua i Fantazija zna o čemu se radi)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno