Totalni pocetnik ! :S

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Evo male pomoći iz ličnog iskustva što se tiče odabira kanapa.Stavio sam na Hardy Demona#4 kanap vision wf#5 i dosta se lošije ponaša nego sa kanapom #4 ,nekako se štap izvija i loše se pumpa ,jednostavno ne štima.
Dalje stavio sam kanap Vision attack wf#9 na stap Vision 3Zone#8 i previše ga opterećuje ,kada sam vration na kanap #8 ,opet je bilo taman kako treba ..dakle ljudi kupite kanap iste aftm'e kao i štap ..i nemojte se glupirati ...

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
StY_EsoX je napisao(la):
..na dobrom smo putu da ponocnemo sa zbunjivanjem, ali.... ja bi svakom ko pocinje da mase savetovao da stap upari sa nekom obicnom WF strunom za klasu tezom ali sa kratkom glavom. A evo i zasto!

Pre svega mnogo se bolje oseca punjenje i praznjenje stapa, sto je vrlo vazno da osetite kad pocinjete da masete. Ovo je pogotovo izrazeno  kada se drzi  relativno malo strune u vazduhu, jer ce tad teza struna daleko bolje puniti stap. Neko ko tek pocinje cesto nije u stanju da drzi dovoljno strune kako bi optimalno opteretio stap i kako bi ovaj osecaj bio naglasen! Takodje pored punjenja i praznjenja sa kanapom za klasu tezim i manje strune u vazduhu nego sa strunom iste klase kao sto je deklarisano na stapu imate i daleko bolju povratnu informaciju... jer ce se pre javiti onaj osecaj da kada ste sve dobro uradili kanap prosto vuce i sam hoce da izleti.... malo kasnije je sa ovakvim kompletom mnogo lakse skapirati da je najefikasniji nacin zabacivanja ispucavanje strune, a zbog dodatne tezine kanapa brze se skapira i to da kad preterate sa kolicinom strune u vazduhu drasticno gubite kontrolu... takodje je lakse skapirati i neke naprednije tehnike poput single/double haula.

1 - Koliko kratkom glavom? I da li mislis na WF ili na letece glave?
2 - Odnosi se ovo pitanje na podebljani deo citata. Na koliko malo strune?
3 - Odnosi se ovo pitanje na "italic" deo citata - koliko je idealan deo kolicine ili duzine kanapa da bude van stapa za pocetnika?

OverLining ili stavljanje kanapa za klasu tezim ili dve od deklarisane moze da bude od velike koristi za neke od stapova kao i za neke zabacaje, dok za druge moze da bude pogubno. Ne u smislu da ce da se stap polomi ali ce se  doci do bespotrebnog opterecivanja stapa suvisnom  tezinom  kanapa. Pre bih ja to resio Medium Fast stapom i normalnim kanapom kao savet za pocetak ili jos bolje Medium ( sto se vec lagano gube), moze i glass, moze i bambus ako je vec do toga da se dodje do osecaja punjenja stapa pod tezinom kanapa. Znaci sve moze, moze i ovo sto Dane kaze ali se ja licno ne slazem s tim. Pocetniku treba prilagoditi sve da sa time i vezba i peca. Da vezba kroz pecanje (da se neko ne hvata odmah za livadu). Ima puno nacina i vezbi da se  pocetniku moze olaksati pocetak i razumevanje ove mehanike i fizike musicarskih zabacaja. I to sve vezano za stap i kanap iste klase.  Kao sto rekoh OverLining moze biti i jako korisitan u resavanju nekih problema i isto daku UnderLining. No i o tome je pisano pa nebih ponovo o tome.

I koliko vremena treba na "livadi" pocetniku da ovlada osnovnom tehnikom i ide da peca ribe? Ja slobodno mogu reci da 2-3 casa sa mnom na "livadi" i moze na vodu. Puna kapa da uhavati osnove i da plasira musicu ribi i istu uhvati. Moze i 2-3 sata na vodi al tad ce vise da gleda gde buckaju ribe  :)

Drale

Junior member
Učlanjen(a)
12.08.2011.
Broj reagovanja
5
Ja cu ovde uveliko da savladam teoriju  :yeswink: dok dodjem do prakse tj. pribora sto bi moglo da bude krajem septembra posto postajem nestrpljiv.
Sto se tice livada mi ih u BL nemamo puno kod nas su drvoredi simbol grada ,jedino u nekom parku da bacam pa da me ljudi posmatraju s cudjenjem.  :doh:

To mi izgleda suludo da masem po livadama ,a vrbas mi 100m od kuce osim ako to nije sastavni dio savladavanja tehnike pa mora tako?

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Jedan mudri i cuveni instruktor je jednom rekao :

" Ko vezba bacanje pecajuci, niti ce nauciti da baca, niti da peca".

Kad pogledamo kako covek, koji zapocinje bacanje, baca, u oko odmah upadnu siroki dugacki pokreti. Guranje i vucenje stapa. Druga stvar koja upada u oci su i ogromni, siroki lupovi. Sve ce se ovo samo pogorsati kanapom vece klase, jer je tezi i brze pada ka zemlji.
            Ako uparimo stap #5 sa kanapom #6, sta cemo reci? Da pecamo peticom? Ne bih rekao.
            Dakle moj savet bi bio: Stap sa kanapom iste klase, predvez sa vunicom umesto musice i u travu. Postoje tu i nacini da brzo savladas tehniku ako ces slusati  ;) . Dok ces kao samouk potrositi dosta vremena.   

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
sasats je napisao(la):
zasto mi se obracas ovakvim omalovazavajucim postom a da pri tome lupas nenormalne gluposti na forumu?
sta si ti to video u zivotu a da ja nisam u vezi musicarenja? i gde si video ? na betonu ispred radnje ...mozda? ti si dugogodisnji clan ovog foruma i imas gomilu postova . zato bi trebalo da se ponasas kulturnije i pazis sta pises . pogotovo zato sto ovde ima puno pocetnika a naravno i neki buduci pocetnici ce citati napisano.
evo kazi danetu da takodje nije nista u zivotu video ...on decko cak hrabro preporucuje pocetnicima da prave po tebi smrtonosnu kombinaciju sa tezom strunom i polome svoje stapove  :doh: a evo bas ovde ima gomila skorasnjih musicara . mnogi zbog situacije u kojoj se nalazimo nemaju posebno kvalitetne stapove , pa ipak se ne secam da se neko skoro zalio da mu je pukao stap dok je izvodio svoje prve zabacaje . postoji neka teorijska sansa da se to dogodi , ali sa porastom kvaliteta stapa ona se smanjuje i blizi nuli. a to sto ti tvrdis da se to veoma lako moze dogoditi nema blage veze sa mozgom
dragi pocetnici , ako vam finansije dozvoljavaju slobodno kupite sto kvalitetniji stap jer ce te ustedeti dosta para . ne brinite stap nece puci pri ribolovu i bacanju ...toliko su minimalne sanse da se to desi da ne vredi i pricati o tome

Kakvim sam ti se tonom obratio? Nesto lose rekao? Tvrdis kako pocetnik nece slomiti stap, ja sam ih video dosta i u cemu je problem? Dane je rekao nesto sto ti nisi shvatio a to je kratkoglavi kanap za broj jaci. To je jedno od misljenja sa kojim se ne slazem ali uopste nije bitno. Bitno je da sam realno rekao da nista nisi video kada su u pitanju lomovi i pocetnici, sta je tu neistinito?

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Šone je napisao(la):
Evo male pomoći iz ličnog iskustva što se tiče odabira kanapa.Stavio sam na Hardy Demona#4 kanap vision wf#5 i dosta se lošije ponaša nego sa kanapom #4 ,nekako se štap izvija i loše se pumpa ,jednostavno ne štima.
Dalje stavio sam kanap Vision attack wf#9 na stap Vision 3Zone#8 i previše ga opterećuje ,kada sam vration na kanap #8 ,opet je bilo taman kako treba ..dakle ljudi kupite kanap iste aftm'e kao i štap ..i nemojte se glupirati ...

Sone, na osnovu ovako skromnog iskustva zaista je glupo davati bilo kakve komentare i deliti savete. Tvoje iskustvo u ovome odlicno oslikava i to sto si fly stick upario sa prelaganom strunom... vodeci se glupim pravilom uparite strunu i stap tako da budu iste klase... koje kod toliko sarolikog izbora ralicitih stapova i razlicitih struna itekako se vise ne moze nazvati pravilom...

Znao sam da ce pojedinima ovo zvucati dosta cudno ali probajte da zaboravite na ucenja drugih i prepisivanja sa stranica drugih foruma.. i jednostavno ukljucite logiku jer je vrlo jednostavno!

Moderni musicarski stapovi se odavno ne prave tako da se optimalno opterete sa tezinom 30ft strune iste AFTMA klase, vec naprotiv potrebno je daleko veca tezina odnosno ako se koristi struna iste klase kao ona deklarisana na stapu vise strune u vazduhu. Verovatno ste svi primetili da se mnogo bolje oseti punjenje i praznjenje stapa sa recimo celom glavom van vrsnog provodnika nego sa samo 3-4m strune van vrsnog provodnika. Sto je i logicno jer se stap mnogo dublje savija kada ga opteretite sa vise strune. Pretpostavljam da je svima jasno da neko ko tek pocinje nije u stanju da kontrolise recimo 12-15m strune u vazduhu, a pretpostavimo da je to neka duzina strune koja ima dovoljnu tezininu da sasvim fino puni stap i gde se sasvim lepo oseti punjenje i praznjenje stapa. Sa tezom strunom vise nece biti potrebno 10-12m vec mnogo manje recimo 8-10m sto je vec mnogo manje ambiciozna kolicina strune za nekog ko tek pocinje. U oba slucaja tezina strune je ista i stap je jednako napunjen.  Sto se tezine struna tice posle prvih 30' pravila o tezini ostatka strune vise NEMA!!! I nije neuobicajeno da je ukupna tezina glave jedne WF5 strune veca (ne manja) od ukupne tezine glave neke druge strune klase 6. Zasto dolazi do ovog paradoxa jer je aftma standardnom propisano da proizvodjac odredjuje klasu strune samo na osnovu tezine prvih 30' a ne na osnovu tezine glave strune. Upravo zbog toga sam rekao da treba izabrati strunu sa kracom glavom cija je duzina oko 10m da ne bi doslo do svih onih nezeljenih pojava koje dolaze kada se preoptereti stap, jer ukupna tezina glave kratkoglave strune nece dovesti do toga da  preopteretite stap.

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
StY_EsoX je napisao(la):
..na dobrom smo putu da ponocnemo sa zbunjivanjem, ali.... ja bi svakom ko pocinje da mase savetovao da stap upari sa nekom obicnom WF strunom za klasu tezom ali sa kratkom glavom. A evo i zasto!

Pre svega mnogo se bolje oseca punjenje i praznjenje stapa, sto je vrlo vazno da osetite kad pocinjete da masete. Ovo je pogotovo izrazeno  kada se drzi  relativno malo strune u vazduhu, jer ce tad teza struna daleko bolje puniti stap. Neko ko tek pocinje cesto nije u stanju da drzi dovoljno strune kako bi optimalno opteretio stap i kako bi ovaj osecaj bio naglasen! Takodje pored punjenja i praznjenja sa kanapom za klasu tezim i manje strune u vazduhu nego sa strunom iste klase kao sto je deklarisano na stapu imate i daleko bolju povratnu informaciju... jer ce se pre javiti onaj osecaj da kada ste sve dobro uradili kanap prosto vuce i sam hoce da izleti.... malo kasnije je sa ovakvim kompletom mnogo lakse skapirati da je najefikasniji nacin zabacivanja ispucavanje strune, a zbog dodatne tezine kanapa brze se skapira i to da kad preterate sa kolicinom strune u vazduhu drasticno gubite kontrolu... takodje je lakse skapirati i neke naprednije tehnike poput single/double haula.

Likota, ovo ti ne pije vode.Znaš i sam da je struna numerisana klasno u prvih 9 metara.Sem ako ne insistiraš da početnik, ili neko ko se tako osjeća počne da radi, baca, vježba sa 5 metara strune, ovo ti je loša ideja.I sam sam pristalica klasa-klasa, a pošto i dosta ljudi učim , savjetujem ih malko drugačije.Slažem se ja o tom punjenju i tako koječemu i kojekude.Učenje FC nije šala i nije zafrkancija.Znaš i sam koliko sam ja radio na tome.I koliko mi je vremena trebalo da od drvosječe postanem instruktor EFFA.Sam prilaz FC-u odaje čovjekovu spremnost i volju da to radi kako treba, ili da se zanosi pričom, "meni koliko treba, ja dobacim i ulovim ribu".
Ako je neko spreman i voljan da uči, to treba da radi na pravi način.I ovdje i na com a sda i na FCN.com ima dosta toga napisanog od strane mojih kolega.Početnike treba uputiti na to, mada se često može naići na svađe i glupave komentare.Opet, onaj ko je voljan da uči, pronaći će tu sebe i nastavit će pravim putem.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Instruktore procitaj jos sve jer i dalje mozes nesto da naucis od mene ima interesantan deo koji pojasnjava to kako su projektovani moderni stapovi i da to nema vise veze sa prvih 30 feeta strune cija se tezina meri i na osnovu cega se odredjuje klasa strune! Dovoljno ti je da uporedis moderne stapove sa nekim stapovima iz vremena kada je nastajala AFTMA klasa nastala i sve ce ti biti jasno kada se prica svede na tih famoznih 30' odnosno kako ti rece 9m!

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
Aj ti naiđi sutra, pa usporedi moje dve 5ice, jedna je TCX a druga je GL Fario, pa onda probaj da izvedeš to što napisa gore.
Moje je mišljenje da ne treba početnika zbunjivati sa "sitnim crevcima".Mi smo ionako već dovoljno pukli, ali njima treba vremena da sve to prožvaću.Dužina od 8 metara nikako nije dovoljna i/ili poželjna za početak učenja.Potrrebno je min 12.
Ja ovdje govorim proije svega o upotrebi FC u svrhe lova mušicom pastrmke, lipljena, klean ....

Tvoje kombinacije sa stavljanjem klase 9, leteće glave na moju napaćenu 6icu me ionako već stresiraju previše. :hammer:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
krajisnik_bl je napisao(la):
Ja cu ovde uveliko da savladam teoriju  :yeswink:

Другар, како иде ова тема, нећеш ти ништа да савладаш, само ћеш да будеш начисто слуђен.
Живиш поред Врбаса, има мушичара колико хоћеш, нађи неког или неколико да ти покажу и пробај. Видећеш да се они врло мало разликују у класи прибора. На основу онога што видиш и пробаш и зависно од пара купи прибор.
Уздравље.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
zekafly je napisao(la):
Aj ti naiđi sutra, pa usporedi moje dve 5ice, jedna je TCX a druga je GL Fario, pa onda probaj da izvedeš to što napisa gore.
Moje je mišljenje da ne treba početnika zbunjivati sa "sitnim crevcima".Mi smo ionako već dovoljno pukli, ali njima treba vremena da sve to prožvaću.Dužina od 8 metara nikako nije dovoljna i/ili poželjna za početak učenja.Potrrebno je min 12.
Ja ovdje govorim proije svega o upotrebi FC u svrhe lova mušicom pastrmke, lipljena, klean ....

Tvoje kombinacije sa stavljanjem klase 9, leteće glave na moju napaćenu 6icu me ionako već stresiraju previše. :hammer:

Instruktore za nekoga ko tek pocinje mislis li da nije previse ambiciozno da koristi kanap sa glavom od 15m posto ti rece da je minimum 12m? Jer mislis da je pocetnik u stanju da komotno drzi tih 15m strune u vazduhu.

Problem cele ove rasprave je u tome sto niko od vas nije probao ovo sto ja preporucujem vec se slepo drzite nekog pravila a ne logike. Vrlo je jednostavno uzmite stap uparite ga sa nekom standardnom strunom za klasu tezom WF profila i kratke glave, stavite se u ulogu nekog ko tek pocinje znaci nema reci o komotnom drzanju 15-20m strune u vazduhu ili o tome da vidite kakva je kombinacija pa da probate da ispucate celu strunu.. neko ko tek pocinje to jos uvek ne ume da uradi... Stavite se u ulogu pocetnika i samo probajte da zabacite kao sto bi to radili da po prvi put u ruci drzite musicarski stap!  Pocetniku treba maximalno olaksati pocetak, a sa ovakvim pristupom cete upravo to postici.

zekafly

Senior member
Učlanjen(a)
28.02.2010.
Broj reagovanja
0
I dati mu lažni osjećaj.
Pravila su pravila, Dane.Ne možemo izmišljati baje i krugove.Čovjek peca na Vrbasu, vjerovatno će i na Sanu, sanicu, Ribnik.Ne pretjerujmo, nek radi po redu.A tu je i pitanje finansija.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
zekafly je napisao(la):
Pravila su pravila, Dane.Ne možemo izmišljati baje i krugove.Čovjek peca na Vrbasu, vjerovatno će i na Sanu, sanicu, Ribnik.Ne pretjerujmo, nek radi po redu.A tu je i pitanje finansija.

Sve dok razmisljas na ovaj nacin imaces vrlo ogranicen pogled..  Drugo to de covek peca nema nikakve veze sa ovim.

Zeko posto imas diplomu EFFA instruktora ocekujem od da mi detaljno pojasnis ovo sto sam preporucio, a ti smatras pogresnim? Ja sam vrlo jasno napisao koji su benefiti ovakvog pristupa tokom ucenja a ti ako umes ospori ih! Odgovori takodje zbog cega se javlja lazan osecaj?  Da li ce se uopste javiti nesto sto moze da se nazove lazanim osecaj? I da li to steti ili koristi ucenju? I ako steti zbog cega steti?

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
simpson H je napisao(la):
Kakvim sam ti se tonom obratio? Nesto lose rekao? Tvrdis kako pocetnik nece slomiti stap, ja sam ih video dosta i u cemu je problem? Dane je rekao nesto sto ti nisi shvatio a to je kratkoglavi kanap za broj jaci. To je jedno od misljenja sa kojim se ne slazem ali uopste nije bitno. Bitno je da sam realno rekao da nista nisi video kada su u pitanju lomovi i pocetnici, sta je tu neistinito?
bojane , kada se sa nekim ne slazes i zelis da dokazes suprotno od onoga sto ti sagovornik tvrdi ...iznesi argumente i obrazlozi ih detaljno . komentari tipa ....ti nemas pojma , nista nisi video ...i sl. dovesce do reakcije kakva je bila moja a to nicemu ne vodi . a da ne govorimo da tako bez ikakvog razloga ljudi dolaze u sukob .
ja sam , da ne kazem uvek , ali u ogromnoj vecini svojih postova realan koliko je god to moguce . nikada ne nastupam kao expert ni u kojoj oblasti ali rado iznesem svoje misljenje i kada mislim da sam u pravu branim ga trudeci se da ne omalovazim i uvredim sagovornika . a kada sagovornik predje granicu pristojnosti onda sam u stanju svasta da mu napisem ,trudeci se cak i tada da ne preteram mnogo .
zato ti se sada izvinjavam jer sam te izvredjao u prethodnom postu ...
a sto se tice pocetnika i lomljenja stapova ...sto verujem da vise nekoga ko pocinje zanima od diskusije koja se razvija u ovoj temi i koja je veoma korisna i interesantna starijim musicarima i instruktorima ....
objasni mi kako se npr . stap orvis visoke klase moze polomiti veoma lako ne odgovarajucim kanapom i ne strucnim rukovanjem ?ovo veoma lako su tvoje reci
jedan moj prijatelj a tvoj poznanik je dva dana pokusavao da polomi ovaj stap u klasi 4 . verujem da si upoznat sa ovim slucajem i znas o kome se radi ? decko je uporan bio da to uradi upotrebom ...sa kanapom . posle bukvalno dva dana i svih mogucih muka koje je uspeo da smisli za ovaj stap uspeo je na slican nacin kao sto se na video snimcima proverava tacka loma stapa . dosao je do zakljucka da je to ne unistiv stap i da je totalno nemoguce polomiti ga upotrebom . da li si ti tako nesto video ili ti je neko pricao o takvoj situaciji ? evo ga moj argument na osnovu koga sam napisao post u ovoj temi na koji si ti vrlo grubo odgovorio.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Uzimam za pravo da se malkice umesam kao neko ko se takodje raspravljao sa simpsonom preko foruma dok ga nisam bolje licno upoznao. Sad mi je njegov nacin komunikacije preko foruma mnogo razumljiviji i ne uzimam mu za zlo, pa mislim da ni saletu, koga takodje poznajem licno, i mislim da je supre momak, simpson nije mislio nista lose i uvredljivo vec jednostavno to je njegov nacin komunikacije...

Sto se tice lomova stapa, necete verovati kako se lako krcne stap na sto mogucih nacina, nisam video da ga neko polomi u mahanju ali ako se izvuce iz lezista pa se udari malo jaca kontra ili u setnji pored obale zapnete za neku grancicu ode vrh na keca...

Da se vratim na temu, po mom skromnom misljenju najrazumniji odgovor kolegi pocetniku je dao Sty Esox, ja sam imao prilike da uputim u ove nase lepe vode jednog sugradjanina koji je i clan foruma i problem na koji smo nisli je bas onaj koji je Sty opisao, ja sad ne znam strucne FC termine ali razumem sta se desilo fizikom u tom momentu i video sam gde zapinje... ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno