Starija bambulina srodnica ili prethodnica

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Pronašao sam jako zanimljiv teks tj. priču. Priča je iz davnih osamdesetih, Makedonija i reka Struma. Mladi ribolovac nailazi na starca i prvi put se susreće sa takvim oblikom ribolova gde se koristi kratak bambusov štap a mamac je umetna muva. Čiča je lovio klenove jednog za drugim. Kada je mališa vidio kakvu muvu koristi čiča klinac se zaprepastio. Komad "osmuđene" :) plute nabijen na trokraku udicu. Dečkić pita starca šta bi to trebalo da imitira a starac mu odgovara: bubu (tvrdokrilca). Pošto beše ta muva oko 2cm ili malo više pita ga dečko: zašto je tako golema a čiča pa zato što sam star čovek i slabo vidim  :D ...
Vrlo zanimljiva i meni lepa priča...možete sve pročitati na http://globalflyfisher.com/patterns/the-simplest-fly/

A muva je izgledala ovako
image.php

Dok sam čitao taj tekst odmah sam se setio bamble i njene vrlo bliske srodnosti. Padoše mi odmah kojekakve ideje na pamet.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Lep tekst druže Seb!  :tbumb:

Samo mala ispravka: Struma je Bugarsko-Grčka reka, a Strumica Makedonsko-Bugarska. Ovde je reč u Strumi na teritoriji Bugarske. Sandanski je grad na njenom samom jugo-zapadu.

To je deo Strume gde nema više pastrmki, a ima puno klenova i ponekog soma.

Evo kao ta reka izgleda, slikao sam je zimus. Tok kraj Blagoevgrada:

struma7.jpg

struma4.jpg

I nešto nizvodnije, kod seoca Simitri:

struma10.jpg

struma8.jpg

Inače makedonske pastrmke koja plivaju Nišavom su poreklom upravo iz ove reke!

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
U svojoj kutiji imam jednu bamboliku muhu, staru preko 30 godina. Iskopao sam ju prošle godine iz kutije s priborom jednog poznanika koji ne mušičari. Pokušat ću saznati odakle mu ta, zubom vremena vidljivo izgrižena muha.

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Pogledajte i komentare na samom tekstu. Neki od njih su vrlo zanimljivi.
I used to make a similar "fly" using a piece of balsa wood or a piece of a foam earplug to fish for smaller creek chubs in Pennsylvania.
Ovaj me odusevio. Cistom logikom je dosao do zakljucka.
Hey,
I am 100% guaranteed that chubs will take this fly. They are very curious fish and sometimes grabs acorns or fir-cones.. The only need is to slap the fly on the water!
Slap je kljucna rec.  8)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Stare klendžije iz bilo kog dela Balkana slično razmišljaju.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
@Goci, da imas pravo, nekako dok sam pisao na brzaka skroz sam potisnuo iz uma to sto sam procitao kako sam autor vec sam negde kaze da je iz Bugarske  :doh: i ja zbog slicnosti naziva reka smestio pricu u MakedonijU  :D :doh: :doh:

@Mix., Da. bas je to zanimljivo kako na nasem balk. teritoriju ljudi koji su lovili klena umetnom muvom vec jako dugo u nazad imaju slicna razmisljanja.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Da, slični su svi stari klenaroši, ali su gotovo izumrli, čemu su posebno doprineli novi zakoni koji su učinili da stare i vešte klendžije izgledaju smešno u odnosu na novopečene i neiskusne. Oni koji su možda svetski vrh u mušičarenju klena više ničim se ne mogu pohvaliti, jer će u svojim čuvarkama šetati samo 3 ili 8 klenova, što je količina koja nije problematična ni za zbunjenog početnika i običnog šetača mušičarskog pribora.
Znate li u čemu je tu problem? Bez vrhunskog klendžije više neće biti novih, ubitačnih muva, niti novih, ubitačnih tehnika. To je već sada nepotrebno, pa čak i nepoželjno. Po novim propisima, više nego poželjni su klendžije-tutubani, koji se takmiče u tome ko će uloviti manje, a ne više. Što manje riba uloviš- bolji si ribolovac!
Uporedite Bugarina koji peca na parče upaljene plute na trokrakoj udici i nekoga u Patagonia prsluku i goretexu. Prvi desetkuje krupne klenove, a drugi i ono malo siće što prevari odmah vrati u vodu. Ko je bolji ribolovac? Ko je u stanju da osmisli efikasniju muvu i tehniku? Koga biste izabrali za prijatelja? Koga pohvaliti? Od koga učiti?... ???

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Mixmaster je napisao(la):
Da, slični su svi stari klenaroši, ali su gotovo izumrli, čemu su posebno doprineli novi zakoni koji su učinili da stare i vešte klendžije izgledaju smešno u odnosu na novopečene i neiskusne. Oni koji su možda svetski vrh u mušičarenju klena više ničim se ne mogu pohvaliti, jer će u svojim čuvarkama šetati samo 3 ili 8 klenova, što je količina koja nije problematična ni za zbunjenog početnika i običnog šetača mušičarskog pribora.
Znate li u čemu je tu problem? Bez vrhunskog klendžije više neće biti novih, ubitačnih muva, niti novih, ubitačnih tehnika. To je već sada nepotrebno, pa čak i nepoželjno. Po novim propisima, više nego poželjni su klendžije-tutubani, koji se takmiče u tome ko će uloviti manje, a ne više. Što manje riba uloviš- bolji si ribolovac!
Uporedite Bugarina koji peca na parče upaljene plute na trokrakoj udici i nekoga u Patagonia prsluku i goretexu. Prvi desetkuje krupne klenove, a drugi i ono malo siće što prevari odmah vrati u vodu. Ko je bolji ribolovac? Ko je u stanju da osmisli efikasniju muvu i tehniku? Koga biste izabrali za prijatelja? Koga pohvaliti? Od koga učiti?... ???

Ajd malo idi na pecanje, uhvatilo te nesto ova dva dana to talasanje :D

Hvala bogu da se u ovoj zemlji vise nikad ne smisli nista sto nosi naziv "ubitacno"

A najbolje ti je ovo "svetski vrh u musicarenju klena" :hammer: :hammer: :hammer:

Ko je svetski prvak u musicarenju klena? :doh:

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Neki se žale da im je postalo dosadno, pa mora malo da se protalasa. :hammer:

Nego, Simpsone, pošto si mi ti stara "mušterija" za podgrevanje atmosfere, deder odgovori mi na neka pitanja.

Zamisli-dođeš u Niš i poželiš da upoznaš mušičarenje klena u društvu nekog poznatog stručnjaka za to. Kako će ti brojni poznanici pokazati da pripadaju tom rangu? Rečima ili delom? ???

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Mixmaster je napisao(la):
Neki se žale da im je postalo dosadno, pa mora malo da se protalasa. :hammer:

Nego, Simpsone, pošto si mi ti stara "mušterija" za podgrevanje atmosfere, deder odgovori mi na neka pitanja.

Zamisli-dođeš u Niš i poželiš da upoznaš mušičarenje klena u društvu nekog poznatog stručnjaka za to. Kako će ti brojni poznanici pokazati da pripadaju tom rangu? Rečima ili delom? ???

Mixe sad me podcenjujes bre. Pa nisam ja vrana da ne mogu da provalim neke stvari, stvarno pokusavam da se zamislim u toj prici ali mi ne polazi za rukom :D

Ali i kad bih mogao da se zamislim da dodjem u Nis i budem u drustvu nekog poznatog strucnjaka za klena, dosao bih pravo kod Profe :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Uhh, pogodio si! Profa je vrhunski klendžija. Pokazao je to na jedan jedini mogući način. Kada uporedim njegove ulove klenčuga (koje sam video svojim očima) i ulove pojedinih Nišlija koji se bezveze trte po ovim forumima, časopisima i sajmovima, rezultat je neverovatan. Profa je pravi profa za bunardžije. Dobro si izabrao :tbumb:.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
sebastian je napisao(la):
@Goci, da imas pravo, nekako dok sam pisao na brzaka skroz sam potisnuo iz uma to sto sam procitao kako sam autor vec sam negde kaze da je iz Bugarske  :doh: i ja zbog slicnosti naziva reka smestio pricu u MakedonijU  :D :doh: :doh:
Nema veze bratko, fala za link. Znači će bidne da mušica od drvo neje izmišljena na Nišavu, već su je Nišavci drpili od Tutu, koje je s njojze vatao klenovi na Strumu.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
E, sad, jebiga,  :doh: qq, znao sam, počinje....  :'(

Vrh Dno