Stap za pocetnika

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Alo Alpe. Aj ti lepo procitaj ovu temu ispocetka, i dobrano se koncetrisi jer je ocito da povrsno citas i te knjige sto imas i sta je ko na forumu napisao.

Covek pita o odredjenom stapu i ako otvoris link koji je postavio, pise da je radjen od T24 karbona. Ja sam mu samo predocio kakav je to karbon i sta da ocekuje od stapa, jer stap nisam probao da bi sta odredjenije mogao reci. Rasprava se kasnije povela sa nasim Simpsonom sve dok ti nisi doviknuo sa balkona i to pre spustanja zavese. Najgore je sto se sam smejes.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
nespetro je napisao(la):
Don Green je smotao prvi stap TC24 karbonom. Nazvao ga je ironfeather zbog ,tada, neverovatne lakoce.

Neso nije istina, prvi je bio High Modulus Graphite, popularni HMG '73 godine! Ironfeather je dosao znacajno kasnije. Zar je tesko naci i na netu jebote...

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Zahvaljujem sto si mu to napisao jer je nemam zivaca objasnjavati. Daj napisi ovom decku koji je pitao sto treba kupiti i zdravo. Taman ima vremena da se pripremi do proljeca. Ovakve ce ga "strucne" rasprave otjerati od musicarenja.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
simpson H je napisao(la):
Neso nije istina, prvi je bio High Modulus Graphite, popularni HMG '73 godine! Ironfeather je dosao znacajno kasnije. Zar je tesko naci i na netu jebote...

Ovde si u pravu, moja greska jer prethodno govorih o ironfeatheru i njegovom nacinu izrade, i zato sam se samo nadovezao na sam nastanak greskom stavljajuci ir.feat. na prvo mesto.

Aj nagradno pitanje. Ko je drugi proizvodjac?  :hammer: 

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
Naravno da je tvoj greska kao i jos xyz drugih, kojima zbunjujes ljude. A najveca je sto previse pametujes, a trebao bi - obzirom na kaoticno znanje, skromno prakticno iskustvo i mali broj godina koliko se time bavis - sjediti u klupi, slusati i dignuti dva prsta kada ti nesto nije jasno.

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
alp je napisao(la):
Naravno da je tvoj greska kao i jos xyz drugih, kojima zbunjujes ljude.

Klasicni pobednicki citati kojima se sluzio Sokrat. Eto sa velikim covekom te uporedjujem. On je uveo ironiju i ovakav nacin razgovora je upotrebljavao, ne zbog toga sto poznaje temu, naprotiv,  nego da bi pokusao da zbuni sagovornika. Ali ne mozes me zbuniti jer si sam zbunjen a ja sam lud..... i tako.

Nego nesto se cesto javljas, jel ovo kraj Mapet Soua za veceras?  Slab si bio. Ne ide te bez partnera.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
nespetro je napisao(la):
Aj nagradno pitanje. Ko je drugi proizvodjac?  :hammer:

Neso prvi proizvodjac grafitnog musicarskog stapa je Shakespeare, imali su prototipove radnog naziva Graphlite kasnih sezdesetih godina proslog veka. Postoji anegdota sa sajma kada su predstavljeni prototipovi, ljudi iz Fenwicka su dali istorijski komentar "Man, those are some ugly sticks!". Istorija! Tako je nastalo ime najprodavanijeg stapa svih vremena.
Ali prvi zvanicni proizvodjac koji ih je pustio u masovnu prodaju je Fenwick koji je ukrao ideju i usvojio tehnologiju. Iste godine pocinje prodaju i Hardy, a Orvis malo kasni zbog problema sa proizvodnjom pa im prve blankove radi Shakespeare. Stvarno nemam pojma ko je bio drugi, sasvim nebitan podatak.

MAFKE

Senior member
Učlanjen(a)
23.12.2012.
Broj reagovanja
2
Hvala na info,ja citao nesto o Orvis programu i pominje se  upotreba grafita krajem 60-ih u seriji Superfine. Ubedjen sam bio da Orvis prvi krenuo
s karbonom,pomislio sam da je logicno kad je jedna od najstarijih firmi  ??? :doh:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
andrija raketicu , sve ovo da procitas i da naucis inace nista od tebe i klenova  :D
pomognite decku ako ima neko ili zna nekoga da prodaje pribor . sumnjam da ga zanima u ovom trenutku ko je prvi a ko drugi napravio stap

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
po meni za pocetnika treba da bude sto laksi stap...ja sam ucio zanat na 5/6 standardan koji svi preporucuju pogotovo po radnjama,kao neki univerzalac...koristio sam neki ron thompsonov  model ako se ne varam...i kao poceo sam da pecam,medjutim ispraksao sam se i stekao bolji osecaj tek kad sam kupio slabiji stap...ja ti peporucujem da uzmes 3/4 model,za klenove je idealan...upari sa wf 4f i samo sto vise vezbaj i ne odustaj..ja pocinjao 3x da musicarim i tek iz treceg se zaljubio,ucio sam sve sam i bez interneta....sretno i bistro....

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
moze  :) cak ti je i bolji nego neki jaci stap , ali nece ti valjati za moravu  :nowink:

alp

Full member
Učlanjen(a)
02.02.2008.
Broj reagovanja
2
simpson H je napisao(la):
Ali prvi zvanicni proizvodjac koji ih je pustio u masovnu prodaju je Fenwick koji je ukrao ideju i usvojio tehnologiju. Iste godine pocinje prodaju i Hardy, a Orvis malo kasni zbog problema sa proizvodnjom pa im prve blankove radi Shakespeare.

Ne iz knjiga, vec iz prakse, prvi grafitni stapovi koji su se prodvali i Europi bili su Fenwich HMG, pa dosta dugo nista. Ne znam tko i sto je izvor ostalih podataka koje navodis, meni priznajem nisu poznati. Ali, ranga godine '75-'78 (plus mozda koja, ne sjecam se tocno), Shakespeare je prodavao stapove koji su izgledali apsolutno identicno kao Orvis. To sigurno nije bio Ugly Stick (niti je to ime tada bilo u opticaju). Sto je bilo dosta neobicno i lako uocljivo obzirom na neravnu povrsinu blanka, koju je Orvis kasnije isticao kao veliku prednost u odnosu na ostale proizvodjace. Mi smo laicki smatrali da je O. iskopirao S.

Jer je Shakespeare tada, medju europskim ribolovcima, bio puno poznatija tvrtka od Orvisa. Imao sam jedan takav, platio sam ga bogatstvo, bio mi je medju najdrazim stapovima. Za moj tadasnji ukus bio je bolji znacajnije od prvog HMG-a. Razdoblje kada se smatralo da je Fenwick uvjerljivo broj 1. stap, a po cijeni je i bio, je serija IronFeather koju smo povezivali s IM-6 materijalom. To je bilo dosta godina kasnije. U doba kada je bio hit u svijetu taj stap nisam mogao kupiti. Medjutim, nekoliko godina kasnije, kada im je znacajnije pala cijena, utrzio sam jedan da zalijecim patnje i traume. Bio je vrlo upotrebljiv stapic i za danasnje pojmove.

Sto se Hardy-ja tice, zanimljivio je da je njihova prva serija grafitnjaka bila bacacki i u svakom drugom pogledu inferiorna u odnosu na njihove stapove od stakloplastike. Jedina prednost bila je sto su stapovi od grafita bili laksi.

Vrh Dno