Sta uraditi sa ulovljenom ribom?

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Moja omiljena tema devojke! Dvadeset godina ja razmisljam o tome i imam mnogo iskustva i sa tim. Osecam da cemo dugo raspravljati o ovome, jer se stavovi o ovoj temi razlikuju od musicara do musicara.
Da pocnemo!
Catch & Release je princip gde musicar oslobadja apsolutno sve ribe koje savlada. Paznja! Sve! Ukoliko musicar odnese kuci ponekad neku ribu on jednostavno ne pripada filosofiji "uhvati i pusti". Ovakvi musicari ribu za jelo iskljucivo kupuju u prodavnicama. Ovo je princip prihvacen kod musicara koji ne pate od sujete i ne hvale se svojim ulovom. Medjutim, i ovaj princip daleko je od savrsenog! Cesto je i kritikovan kod mnogih zapadnih musicara i zastitnika zivotinja. Pitam se kakav je to lovac koji dodje na teren da bi samo ubadao zivotinje i nakon malo (a ja bih rekao mnogo) mucenja ih vracao iz samo jednog razloga: "da bi mogao ponovo da dodje i na isti nacin ih muci!" I ja volim musicarenje i znam da je to strahovito mucenje zivotinja, ali to priznajem. Nije mi jasno da to najveci mucitelji- catch&release fanovi niti priznaju niti razmisljaju o tome. U 99 % slucajeva oni stite reke i ribe iz jednog razloga- svog primitivnog zadovoljstva.
Reviri u kojima je obavezno pazljivo osloboditi sve ubodene ribe su (ako se dobro cuvaju) zaista puni ribe i sigurno su bolja mesta od "divljih" reka. Problem je sto pravi musicari skoro uopste ne cene ulov sa takvih terena. Kaze se: I baba bi ih tu nalovila! Drugi problem je sto ako ostvarite neki znacajan ulov i oslobodite ga bez prisutnih svedoka ili fotoaparata, niko vam nece zaista verovati. Svi znamo kako su ribolovci nepoverljivi prema tudjim ulovima, narocito ako ih ne vide svojim ocima.
Ja, ni posle ovoliko godina bavljenja cistim musicarenjem, nisam upoznao coveka koji stvarno oslobadja sve ribe. Bilo je par nepoznavalaca koji su mislili da je kad oslobodis ribu u lovostaju ili preko i ispod mere, c& r. Ne, to je obaveza svakog ribolovca.
Pisacemo jos o ovome. Samo da na kraju iznesem svoj stav.
Ja sam za to da se postuju pravila koja vec postoje i da se na svim pastrmskim rekama dozvoli samo musicarenje i da se cuvaju od ribokradica.
3 pastrmke ili lipljena, 5 kilograma bele ribe dnevno. Jos ako se to izvede musicarskim priborom, nema bojazni da ce nestati nase ribe. Smesno je i pomisliti da bi musicari, a jos manje jedan od njih mogli izloviti ribu. Naprotiv!

Jednom sam rekao da sam za dvadeset godina ulovio musicom oko 10 tona ribe. Mislio sam na klenove, belu ribu. Moj prosek je oko 5 kilograma dnevno, sto i nije mnogo u odnosu na, po strucnoj pretpostavci, stalno prisutnih 200 tona, samo ove ribe, u Nisavi.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Veoma zanimljiva tema.
Pored poznatog principa cath and relase, postoji jos jedan znatno primenljiviji princip koji se zove selective harvest i koliko mi je poznato koreni su mu u Americi. Po ovom principu (selektivna zetva u prevodu) love se samo odredjene ribe ili ti one koje nisu reproduktivno sposobne. Ako ulovite kapitalca, postoji verovatnoca da je on zasao u duboku starost i da nije reproduktivno sposoban. Vracanje te ribe u vodu je apsolutno besmisleno jer ne koristi opstoj populaciji ribljeg fonda. Najgore je izlovljavati ribe srednje velicine koje su i najreproduktivnije.
Licno sam za ovaj princip, ali ga ne postujem tj. primenjujem 100% u praksi. Ja ne jedem belu ribu, tako da svi klenovi idu nazad u vodu. Posto imam digitalca mogu da zabelezim sta sam ulovio, a i nepali me mnogo da se dokazujem pred drugim ribolovcima!
Drugi slucaj je sa pastrmkama koje prosto obozavam i moram da priznam da ih donosim kuci ali samo 2 komada, retko 3.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ozbiljna ribokradica, kakvih je mnogo vise u Srbiji od ozbiljnih sportskih ribolovaca, pa i ribocuvara, svake godine iz svakog vira koji mi poznajemo iznese ozbiljnu kolicinu ribe! Ova "matematika" je mnogo prosta i unistava nase reke. Izgleda da nasi sp. ribolovci ne znaju matematiku, pa cute dok placaju 3100 dinara. Verujte da bi neko ko masakrira ribe bombama i strujom, kad bi ga uhvatili, manju kaznu platio. Ispada da mi ribolovci placamo i za ribokradice. Je l' znate "matematiku"?

Mefisto018

Hero member
Učlanjen(a)
30.12.2006.
Broj reagovanja
0
Sta uraditi sa ulovljenom ribob  :-[ ,zadnje 4 godine nijednu ribu nisam poneo kuci pa cak i one koje su prelazile i po 3kg-a.
Nadam se da se nazire zakljucak ovog mog izlaganja ----NAZAD U VODU----

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Upozorenje slijedeće fotografije nisu za maloljetnike i one slabijih živaca (a i sam sam morao popiti duplu dozu tableta za smirenje prije no sam započeo ovaj post).
Dakle ulovim na strimera prelijepog smuđa 2,4kg (neki dan sam vam ga i pokazao) spremim ga u friz da ba ga obradio natenane (preparirao) kad uhvatim vremena. Danas cijeli dan odlučim (jer mi treba bar 5-6 sati da to završim) ostaviti za taj posao, sinoć ga izvadim, do jutra se on odledi, do 9,00 napravim od stiropora umetak i počenem guliti kožu, dovršio sam sa guljenjem oko 11,30 h sve lagano natenane , pa ne radiš takvog smuđa svaki dan, izvađeno meso proslijedio u kuhinju za daljnju obradu u vidu paniranja... A glavu i kožu polako dorađujem. U to me pozovu u trgovinu (došao ko za kurac baš danas državni inspektorat onako u obilazak ...) uđem ja zadržim se s njima 10-tak minuta, a onda mi sine kroz glavu da bi trebao pokriti smuđa mokrom krpom da se ne suši. Uđem u radionu... a ribe nema, gledam okolo nema, pa di sam je stavio jel tko maknio od muha možda? NEMA mi trofeja i uto začujem izvana u dvorištu nekakvo žvakanje, krckanje. Provirim, a tamo imam šta i vidjeti moj Medo (tako mi se zove Njufaundlend) leži i žvaće mi trofej...Kad me inafarkt nije opizdio sad neće nikad. Evo i fotki, pa eto šta raditi sa ulovljenom ribom, trebao je biti topic Preparirati je , no ispao je : nemoj se patiti daj ga omiljenom čovjekovom prijatelju da ga pojede  :'(  a ti gledaj fotke i plači kakav si trofej sjebao :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh:

Prilozi

• Medo jede moj trofej.jpg
    Medo jede moj trofej.jpg
    243,8 KB · Pregleda: 131
  • Medo jede moj trofej2.jpg
    Medo jede moj trofej2.jpg
    221 KB · Pregleda: 116
  • Propali trofej.jpg
    Propali trofej.jpg
    239,3 KB · Pregleda: 119
  • Propali trofej2.jpg
    Propali trofej2.jpg
    240,5 KB · Pregleda: 116

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Biće i većeh trofeja, a to je pravilo da te država zajebe uvek kada netreba.
BISTRO ! :D

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Davno se nisam ovako slatko i nasmejao :D - sledeći put prvo prepariraj Medu :D

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Milanče je napisao(la):
Milanče to je bilo prvo na šta sam pomislio, al jebiga kad ga volim skoro ko mušičarenje. Nije on kriv ja sam kreten što nisam vrata zatvorio, a on jadnik čeko poslije iznutrica i na škrge,a mene nema, pa nema pa se sam poslužio, al se nije mogao zadržati na škrgama, bilo mu fino pa je nastavio...

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Gogo je napisao(la):
Milanče je napisao(la):
Milanče to je bilo prvo na šta sam pomislio, al jebiga kad ga volim skoro ko mušičarenje. Nije on kriv ja sam kreten što nisam vrata zatvorio, a on jadnik čeko poslije iznutrica i na škrge,a mene nema, pa nema pa se sam poslužio, al se nije mogao zadržati na škrgama, bilo mu fino pa je nastavio...

Nije džabe "Medo" - mora da je gledao National Gegraphic i one medvede koji love losose, gule im kožu i jedu u slast... :whistle:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Milanče je napisao(la):

Vala sam se i ja slatko ismejao :D :D :D :hammer:. Ima milanče pravo a i medina bunda nije loša za male crne bugere i još štošta ;)

Ako ja ulovim štuku od kakvih 120cm možda ju i ja nafilujem stiroporom samo ja nemam pojma o tom preprariranju a i ne znam gde bi ju držao...možda u mojoj maloj radioni. Na kraju kao i uvek, verovatno če da i ta otpliva nazad u svoje dubine a meni slika (ako ikada i ulovim neku takvu).

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Ako ja ulovim štuku od kakvih 120cm možda ju i ja nafilujem stiroporom samo ja nemam pojma o tom preprariranju a i ne znam gde bi ju držao...možda u mojoj maloj radioni. Na kraju kao i uvek, verovatno če da i ta otpliva nazad u svoje dubine a meni slika (ako ikada i ulovim neku takvu).
[/quote]
Tako je i najljepše, da pliva, ipak ako se odlučiš na trofej, ovih dana (imam još malo posla oko 3 trofejčića) ću podijeliti s vama kako ja to radim u kućnoj radinosti (bez kemije) . Malo vremena puno strpljenja... ma vidjeti ćeš, u biti nije hu-bu, pa jedna trofejčić da staviš u radionu. Ja sam prvo krenuo s par manjih ribica, radi probnog rada, jer sam to učio onako proba-greška, pa kako bude , sad već nešto znam ponešto o tome.
Uskoro će topic prepariranje riba...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Gogo je napisao(la):
Tako je i najljepše, da pliva, ipak ako se odlučiš na trofej, ovih dana (imam još malo posla oko 3 trofejčića) ću podijeliti s vama kako ja to radim u kućnoj radinosti (bez kemije) . Malo vremena puno strpljenja... ma vidjeti ćeš, u biti nije hu-bu, pa jedna trofejčić da staviš u radionu. Ja sam prvo krenuo s par manjih ribica, radi probnog rada, jer sam to učio onako proba-greška, pa kako bude , sad već nešto znam ponešto o tome.
Uskoro će topic prepariranje riba...
[/quote]

Uvek me je zanimalo kako se prepariraju ribe iako sam ja 90% ribe pustio...što velikih što malih.

Vrh Dno