slaganje sistema za DH ŠTAP 13 ...

Ritchie3

Senior member
Učlanjen(a)
24.07.2013.
Broj reagovanja
0
Pozzz! Naručio sam dvoručni spey štap 13' aftma 7 i složio bih neki sistem za lov  bucova na dravi . Dubine su od pola metra pa do 6 metara a drava je široka i do 250 m.treba moći izbaciti strimere daleko.nemam uopće ideju koji line koristiti , koju glavu. Molio bih da mi netko malo pomogne da sastavim nešto iskoristivo. Daju se neke vrijednosti u greinima a ja ne kuzim gdje tu spada moj budući štap :-( . Hvala unaprijed !

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
Mozes ovde naci preporuke za razne stapove i modele

http://www.rioproducts.com/spey-central/spey-line-recommendations/

pozdrav

Ritchie3

Senior member
Učlanjen(a)
24.07.2013.
Broj reagovanja
0
hvala ti vrana ... našao sam popis štapova, ali baš mog nemaaaaa  :'(... Redington ... imam i neka tri dvd-a od ria : rio modern spey casting, ali ne govore skoro ništa o setupu ... samo bacanja ... za to ima vremena jer prvo moram srediti sistem ... mislio sam da će mi ovdje netko pomoći nekim konkretnijim odgovorom, ali do sada se nitko nije javio osim tebe  ...  znam da ima milion mogućnosti uštimati takav štap, ali meni treba samo jedna ... ma, snaći ću se i sam kao i većinom do sada ... poz i još jednom hvala na dobroj volji :)

nespetro

Hero member
Učlanjen(a)
25.09.2009.
Broj reagovanja
381
Ritchie3 je napisao(la):
Pozzz! Naručio sam dvoručni spey štap 13' aftma 7 i složio bih neki sistem za lov  bucova na dravi . Dubine su od pola metra pa do 6 metara a drava je široka i do 250 m.treba moći izbaciti strimere daleko.nemam uopće ideju koji line koristiti , koju glavu. Molio bih da mi netko malo pomogne da sastavim nešto iskoristivo. Daju se neke vrijednosti u greinima a ja ne kuzim gdje tu spada moj budući štap :-( . Hvala unaprijed !

Nek je sa srecom kolega!  ;)
Ono sto bih ti preporucio, buduci da pecam na slicnoj reci, mada jacim priborom, je da uzmes neku glavu na kojoj stoji Float/interm ili Float/sink3. Tezina glave u gramima za tvoju klasu stapa je od 27 do maksimalno 30gr, a zbog duzine stapa. duzina glave moze varirati od recimo 10,5 do 11,5 metara.
Ovakvom glavom, sa plivajucim i tonucim delom, mozes pokriti dosta situacija na vodi i to samo menjajuci polilidere. Ako npr uzmes Float/interm glavu i dodas joj jedan Sink5 polilider ides veoma duboko. Menjajuci polilider i stavljajuci, recimo Sink2, vec pecas na preko pola metra dubine. I slicno....
Te glave, se zbog plivajuceg dela, lako podizu sa vode i lako je pripremiti sledeci izbacaj.
Dalje ti je potreban Running line. Oni se obelezavaju u lb i za tvoju klasu stapa bi se uklopio neki od 25do 35lb, mada bih ti preporucio malo deblji za pocetak jer ces imati bolju kontrolu zabacaja.

Moj ubedljivi favorit medju glavama, a probao sam ih mnogo, je Scientific Anglers-ov Atlantic Salmon. Savrsene glave. Problem je samo sto im je tezina u najnizoj klasi 7/8 od 30gr, pa bi najverovatnije morao da je kvrcnes nekih pola metra pozadi. Ako ti to nije problem, uzimaj bez razmisljanja. 

Ritchie3

Senior member
Učlanjen(a)
24.07.2013.
Broj reagovanja
0
To Nespetro !!! To su podaci koje tražim ... lova mi nije problem ... koliko košta neka košta ... jednom se živi :) ... Eto u par rečenica si mi objasnio puno toga i rekao konkretne stvari :) i hvala ti za to ! I želio bih pecati na svim dubinama , tako da su informacije totalno iskoristive ... za jednoručne nemam problema , to mi je jasno, ali ovo baš nisam savladao ... imam jednoručni klase 6 i WF6 floating na jednoj špuli , a na drugoj sinking tip 6 ... to mi je ok i snalazim se s tim ... još da naštelujem dvoručni ... naravno kada dođe jer je još na putu :) ... Hvala još jednom na uputama jer si mi dao korisne podatke :) !!!

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
Nema na cemu i nek ti je sa srecom, Ritchie3! Ja sam u slicnoj situacijii, s tim sto cekam dvorucnu sesticu i po ovoj Rio-voj tabeli sam nesto ukomponovao  pa cekam sve to skupa da mi stigne... Pomogoh koliko sam znao, srecom, ima mnooogo iskusnijih koji  mogu daleko konkretnije i preciznije da te posavetuju  :)

Ritchie3

Senior member
Učlanjen(a)
24.07.2013.
Broj reagovanja
0
@Vrana , odkud si i na kojim rijekama riboloviš ? Ako je nešto slično kao Drava, mogli bi razmjenjivati iskustva s vode ...Dobro si rekao, ima iskusnijih i to onih koji daju prave odgovore ... Nespetro  :tbumb:  :D

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
Aj, da predjemo na pp da ovde ne idemo od teme  :)

Vrh Dno