Pa dobro..."" zato sto sage zadnjih godina laze za klasu stapa""....realno lazu i ostali....
Stap klase #5 bez problema nosi i kanap klase #6 ali to nikako ne znaci optimalne performanse stapa pri razlicitim zabacajima u razlicitim uslovima.
Istina je da je besmislenim takmicenjima u distance castingu (kome je bitno da zabaci 30+ m...osim proizvodjacima) klase stapova pomerene odn sadasnja klasa #5 je nekadasnja klasa #6 ako ne i jace....pa su se i proizvodjaci kanapa prilagodili i prave kanape koje stari stapovi ne mogu ili ne mogu dobro da nose (previse lagani)....Klasican primer je SAGE ONE...kada je izasao probao sam i #5 i #6 iako nisam neki strucnjak a posebno ne instruktor ( za razliku od danasnjih mnogobrojnih) zakljucio sam da je petica malo ili skoro za klasu jaca od dotadasnjih petica a sestica je po mojim merilima bila ono opustena sedmica.....
Svojevremeno SAGE pravi stap TCR (technical casting rod - sta god to znacilo)...u realnosti oooozbiljna motka, krut jak, u odnosu na tadasnje "kolac"....medjutim skoro sam ga video kod jednog musicara i zakljucak je da je sada moj scott brzi i ima brzi recovery iako deluje u donjem delu da ima vise zivota, odn da je elasticniji....zakljucak je da se napretkom materijala, gustine i sl dolazi do laksih, brzih i jacih stapova nego ranije a u istoj klasi.
Osim pomerene klase, napretkom materijala smanjena je i tezina stapova, pa stapovi klase #5 su bili tezi nego danasnji. Promenjena je i akcija, pa nekadasnji fast stapovi danas su vise medium ili medium fast. Posledica napretka su i tezine cekrka, pa su danasnji cekrci laksi nego ranije da bi imali dobar balans naspram tezine stapova.
Da se razumemo , ok je napredak ali sve vuce jedno drugo, laksi i jaci stapovi traze lakse cekrke i teze kanape....
Veciti problem Drinski stap..kako pomiriti distance 20+m sa tipetima 0,12 i mozda 0,10 u nekim situacijama sa mahanjem iz vode do pojasa. da stap ne bude prejak za tipete i da ne spada riba posle duzeg zamaranja u jakoj vodi sa jedne strane, a sa druge da bude dovoljno jak da moze da se mase ceo dan i da sutradan ne budes umoran da ponovis to.
Vec ima odgovor na pitanje..sage igniter ili R8 klase #6 i expert distance...mozda instructor amplitude....i svi smo instruktori.....(da ne zaboravim orvis helios simpatizere....)