Primati i pamet

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Posto se u nekim skorijim temama pominju primati hteo sam da pomenem jednu zanimljivost koja je skoro bila emitovana na RTS-u. Naucnici su testirali studente (mislim psihologije) i majmune (reko bih da su bile simpanze). Zadatak je bio da nakon par sekundi gledanja slucajnog rasporeda brojeva na ekranu, ispitanik redom pokaze pozicije brojeva. Studenti su imali brojeve od 1-5 a majmuni od 1-9. Rezultati su bili takvi da bi svako pozeleo biti majmun koliko su oni dobro resavali zadati zadatak  :tbumb:. Objasnjenje je da se kod ljudi evolucijom izgubila ta sposobnost (a naravno razvijale su se druge). Ova sposobnost majmuna je stvarno zadivljujuca.

Zakljucak: nikada ne potcenjuj pamet majmuna  :nowink:.

Sjekloca

Full member
Učlanjen(a)
01.10.2007.
Broj reagovanja
0
Naravno, s tim sto su i covek i simpanza - primati!

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Ali zato šimpanza ima najveće testise medju primatima :D

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Pitam se kakav bi musicar bio simpanza. Ostar vid, zivotinjski refleksi pa kad zaklati jajca pri switch cast-u, nema promasaja.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Pa ne znam ne bih da sprovdimo izvorno "papsko" test(is)iranje da vidimo ko ulazi u profil. ;)

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Gledao sam to Toni. Mislim da se eksperiment vrsio u Japanu.
Ovi se sprdaju :bleh: a ovo je nenormalno ozbiljna stvar.Razumem sto si ovde otvorio temu, jer svako ko je to video to nikad nece da zaboravi.Jebote majmun prepoznaje toliko brzo da nisam mogao da verujem.Prvo sam mislio neka sprdacina kad ono..... :eek:
Covek ima vece testise od gorile a manje od simpanze zbog pomiskuitetnosti partnerke i njene "vernosti"(evolucija il jbg sta)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
ŽIVOTININJSKI NAGON  :doh:

Što nisu proverili ko če brže da reši neku zapetljanu jednađbu ili tko če bolje da upravlja avionom ili recimo nešto jednostavnije kao npr. da nacrta nešto smisleno  :blush: čimpanze več imaju prirođen nagon da brzo uoče stvari i razlike u njihovoj sredini jer u divljini to njima osigurava novo sutra, opstanak jednom rečju.
Neki znastvenici se bave pretakanjem šupljeg u prazno sa željom da dokažu nešto šuplje da se lepše izrazim da dokažu svoje apriorno uverenje koje je utemeljeno nekim svojim podsvesnim opravdanjima ili interesima  :'( :blush:  :nowink:

Koliko god da se netko ne slaže sa mnom "čovek nije sišao sa grane" i ako su uspoređivali primate onda su trebali da usporede gorilu i čimpanze pa da dođu do nekakvog zaključka. To je ko da bi usporedio zmiju i pticu. Nema nikakve veze bez obzira na neke podudarnosti i sličnosti. Odavno je pukal/odbačena teorija da su ljudi primati. Čovek je biće sa duhom, dušom i telom...životinje ne.

pedjabg

Hero member
Učlanjen(a)
31.05.2007.
Broj reagovanja
5
sebastian je napisao(la):
ŽIVOTININJSKI NAGON  :doh:

Što nisu proverili ko če brže da reši neku zapetljanu jednađbu ili tko če bolje da upravlja avionom ili recimo nešto jednostavnije kao npr. da nacrta nešto smisleno  :blush: čimpanze več imaju prirođen nagon da brzo uoče stvari i razlike u njihovoj sredini jer u divljini to njima osigurava novo sutra, opstanak jednom rečju.
Neki znastvenici se bave pretakanjem šupljeg u prazno sa željom da dokažu nešto šuplje da se lepše izrazim da dokažu svoje apriorno uverenje koje je utemeljeno nekim svojim podsvesnim opravdanjima ili interesima  :'( :blush:  :nowink:

Koliko god da se netko ne slaže sa mnom "čovek nije sišao sa grane" i ako su uspoređivali primate onda su trebali da usporede gorilu i čimpanze pa da dođu do nekakvog zaključka. To je ko da bi usporedio zmiju i pticu. Nema nikakve veze bez obzira na neke podudarnosti i sličnosti. Odavno je pukal/odbačena teorija da su ljudi primati. Čovek je biće sa duhom, dušom i telom...životinje ne.

Malo isuvise antropocentricno.
Cesto sam kao dete (a isad ocito retardo) bio pozeleo dar Dr. Doolittle-a da mogu da govorim sa zivotinjama.
To sto o necem ne znamo ne znaci da ne postoji.
Posebno kad su ptice i sisari u pitanju, dusa (osecanja) se cesto iskazuje, i nije sve nagonski uredjeno, niposto. I neke intelektualne sposobnosti u izvesnoj meri postoje. E, siguran sam da se pod "duhom" ne misli na duhovitost, ali u bilo kakvu vrstu rasprave oko te kategorije ne bih ulazio bespotrebno.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Mislim da ova rasprava može da ode u vrlo interesantnom pravcu, pošto jedna teolog i jedna biolog komentarišu svako iz svoje struke!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
izuzetno cenim biologiju i svaku struku znanosti a posebno u poslednje vreme i kemiju koja (u jednom psoebnom delu) potvrđuje kako ni jedan proces nije mogao nastati sam od sebe...detaljnije/stručnije o tome može i kolega laki. Svaka znanost u svojoj konačnici potvrđuje stvoritelja koji je to sve osmislio. Ja se ne bojim nikakve rasprave jer ja nisam mrzitelj ljudi drugačijeg razmišljanja, dapače. Ne mogu nikoga prisiliti da razmišlja kao ja a i da mogu bilo bi pogrešno. Ipak kao i svi imam i ja pravo da kažem moje uverenje jer se osečam dužnim.

Pedja, tacno je to sto tvrdiš "To sto o necem ne znamo ne znaci da ne postoji". Isto je i sa stvarima koje ne vidimo a znamo da postoje...npr. vetar nitko od vas nije video a svi znate da postoji...kako to, pa jednom si vec izasao van i osetio ga, jednom si vec pogledao kroz prozor i video njegova dela..."došao si u dodir sa njim i otvorio oči i upoznao ono što i dalje ne vidiš jer vidiš njegova dela"  ;)
Duh, Duša i Telo...možda neki drugi put. Životinje imaju samo dušu i telo. O ovome bi moglo da se pišeeeee...ali na žalost, trenutno sam kratak sa vremenom. Opet na forumu ne bi da pišem litanije i možda jednom ako tko bude zaista inzistirao potrudim se nešto što kraće i sažeto napisati. To pa zahteva vreme.
Tačno je također i to da :"neke intelektualne sposobnosti u izvesnoj meri postoje" i nije sva baš nagon (u grubom smilsu reči) ali se sve to ipak svrstava u deo nagona jer ni nagon nije sam po sebi neka pokretačka sila određenog životinjskog bića koje radi sve ko po programu (mrtvo ladno) ali kažemo nagon jer se po njemu vode i odlučuju (odabiru, ne odlučuju kao čovek). Životinjski nagon je jedna velika stvar kao i ljudska psiha, sastavljena je iz mnogih segmenata s tim da živtinjski nagon po pitanju "intelekta" koristi koliko joj je dano koliko joj je potrebno. Istančaniji je u nekim stvarima nego ljudski intelekt jer to tako mora biti. Nikako se ne može izjednačiti čovek sa životinjom koliko god da oni ponekada imaju nekakve bihevioristične sličnosti. 

Također neprimerno je dati jedan psiho test (koji su uradili europejci) nekom čoveku iz npr. gane, tibeta, nekom aboridžinu, nekom indijcu, nekom amerikancu jer se vrlo razlikuju a opet su ljudi. Več je nekoliko takvih testova rađeno pa kao crnci ispali "gluplji" ali u testu rađenom prema pozadini ovih iz afrike belac gubi u bitci pameti. Posebno ako se uspoređuje sličnost između čoveka i životinje koji su nebo i zemlja razlika...to je nerealno jer životinja ima na određen način istiančan instikt ili nagon za preživljavanje i tako sve vezano sa time a tu je i sposobnost brzog opažanja (npr. kod čimpanze). To samo dokazuje kako su savršeno stvorena ta bića za svoju svrhu u prirodi (koja je sada takva kakva je). Čovek, on može da se trenira i za to..."kruna je"  ;)

:bye:

Vrh Dno