predvez

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Bolje bi ti bilo da ćutiš. Izlupetao si se za sve novce. Slikaj svoje muve i ne talasaj.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
Baki-Pa je napisao(la):
Bolje bi ti bilo da ćutiš. Izlupetao si se za sve novce. Slikaj svoje muve i ne talasaj.
Kako ti kazes o sveznajuci baki [emoji23]

Za gegulu.... posto pecas po lomu, nekad riba valja da se cupa....meni je najbitnije da imam sto jacu vezu sa ribom a ne da mi cvor puca na muvi. Slabo kacim muve po granju i lomu pa mi to nije bitna stavka 🤫

Sent from my DUK-AL20 using Tapatalk

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
I na ovom klipu koji je Ivke postavio se vidi da je trilene najjači čvor. Lako se vezuje sa kalema, pa kada ga vežeš na ringlicu, odsečeš koliki želiš tipet. Za udicu odaberi koji najlakše i najbrže vežeš sa što manje bacanja najlona.

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
Evo ti na linku dosta o tipetima ali i cvorovi su obradjeni.
Poucan tekst skroz.

Nije testirano jednom kao na video klipu vec vise puta pa samim tim.mnogo vise govori..

https://www.yellowstoneangler.com/gear-review/tippet-shootout-seaguar-grandmax-trouthunter-orvis-mirage-riopowerflex-pline-dairiki-varivas-sa-climax-maxima-froghair-stoft-umpqua

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
On je razumeo to mi je dovoljno.

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Opet si na škart robi? Uzmi nešto kvalitetnije, istruliće ti to malo mozga što ti je preostalo. Ako je uopšte i ostalo....

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
[emoji2]

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
96
ево пошто прочитах ове наше поруке од почетка овог назлова шта ми одговара вештачка интелигенција-питање и њихов став. наравно често сам им постављао питања слична и мало уживао, некад се и не слажем(о).почео сам од украдене дамове мушице од оца 1960, и само нешто претпостављао, а сада ...
молим за предлог система(компоненти) за 1. лов клена, мушица 10 а врх струне 0,5мм/ опрема је афтма 5/6/. и 2. лов пастрмке са истом опремом, укључујући полилидер, са детаљима употребе конектора/петљи/чворова на саставима, и са детаљима пречника и дужина саставних елемената система.
одговор:

Ево два комплетна система за вашу опрему (AFTMA 5/6), један за лов клена и један за лов пастрмке, са детаљима о пречницима, дужинама и чворовима.

🎣 1. Систем за лов клена (мушица #10, врх струне 0,5 мм)​

• Основна струна: WF5F или WF6F (плутајућа).
  • Конектор на крају струне: готов loop-to-loop конектор или ручно направљена nail knot петља.
  • Лидер (основни предвез):
    • Дужина: 2,5–3 м.
    • Састав: постепено сужавање од 0,50 мм (база) до 0,20–0,18 мм (врх).
    • Пример: 60 cm (0,50 мм) → 80 cm (0,35 мм) → 80 cm (0,25 мм) → 60 cm (0,20 мм).
  • Типет (врх предвеза):
    • Дужина: 40–50 cm.
    • Пречник: 0,18–0,20 мм (за мушицу #10).
  • Чворови:
    • Blood knot за спајање сегмената лидера.
    • Surgeon’s knot или loop knot за везивање типета.
    • Improved clinch knot за мушицу.
👉 Овај систем омогућава добру презентацију већих сувих мушица или нимфи за клена, уз довољну снагу да издржи борбу са крупнијим примерцима CzechNymph.com.

🐟 2. Систем за лов пастрмке (са полилидером)​

• Основна струна: WF5F или WF6F (плутајућа).
  • Конектор: фабрички welded loop или ручна петља (nail knot).
  • Полилидер:
    • Дужина: 1,5–2 м.
    • Тип: плутајући или интермедијални, у зависности од дубине воде Flylords Mag.
    • Пречник базе: ~0,45 мм.
  • Лидер (наставак иза полилидера):
    • Дужина: 1,5–2 м.
    • Сужавање: од 0,30 мм до 0,18 мм.
    • Пример: 50 cm (0,30 мм) → 70 cm (0,25 мм) → 50 cm (0,20 мм).
  • Типет:
    • Дужина: 40–60 cm.
    • Пречник: 0,16–0,18 мм (за мушице #12–#16).
  • Чворови:
    • Loop-to-loop између струне и полилидера.
    • Blood knot или triple surgeon’s knot између сегмената лидера.
    • Clinch knot за мушицу.
👉 Полилидер омогућава да мушица уђе у воду под природним углом и да се лакше контролише дубина презентације YouTube Flylords Mag.

🔑 Практични савети​

• Петље: најједноставније је користити фабричке loop-to-loop конекторе, али ако правите сами, nail knot је најпоузданији.
  • Дужина система: за клена у мирнијим водама систем може бити краћи (3–3,5 м), док за пастрмку у бистрим рекама систем треба да буде дужи (4–5 м).
  • Флексибилност: увек носите више типета различитих пречника (0,14–0,22 мм) да прилагодите условима.

📌 Закључак:
За клена користите једноставан лидер са постепеним сужавањем и јачим врхом (0,20 мм), док за пастрмку додајте полилидер и финији типет (0,16–0,18 мм) ради природније презентације.

Sources: Fly fishing for chub – tackle & tactics, How to build trout leader, Polyleaders – usage guide.

Желите ли да вам направим и табелу са брзим поређењем оба система (клен vs пастрмка) ради лакшег прегледа?

MafkeDryFly

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2022.
Broj reagovanja
141
Rade ljudino, ne treba ti vestacka inteligencija pored toliko decenija na vodi.

Evo ja i danas imam u pakovanju za predveze tri koja sam ja pravio. Neuporedivo mekse
prezentujem manje muve a po potrebi i '' sljisnem '' za klena bubu neku.
Kod mene u radnji predvezi se ufederisu i nikada vise nisam kupio u njoj predveze.
Pored nekih kvalitetnih fabrickih uvek imam rucne radove kao pletenice koje je
Sale PI radio i traju mi godinama i sad su na cekrcima.
Secam se recepata Mladena M. Goranina i te stare garde po pitanju duzinje parcica
za idealan predvez i secam se da se pominje parce i od 70 cm.

Nikad mi nije tesko da sastavljam parcice i sta vise uzivam u tom ceremonijalu kao
japanci prilikom ispijanja cajeva. Krecem od 0.40, 0.35, 0.30, 0.20 pa tipet pustim do 1m.
Ne komplikujem s duzinama nego, oko 50 cm parce po parce i vrsi mi posao.
Problem je sto kalemove monofila 100m vucem godinama a zna se da monofil treba
da bude '' sveziji ''.

S obzirom da sve redje idem u ribolov i pecam po potocima, nije me strah da ce
neka grdosija da mi pokida tipet monofil 0.14 pa i 0.12 i 0.10. Nisam imao problema.
Racunam da ova svezina monofila vise znaci varalicarima i ribolovcima sarandzjijama i
ostalim koji jure '' visoku divljac ''. Sve vise se koriste pletenice, ne smeta mi moja starinska
skola monofilamenata.

MM

Hero member
Učlanjen(a)
14.02.2009.
Broj reagovanja
1.016
Meni su ove ponuđene dužine tipeta (40-60 cm) suludo kratke. Mislim da mi tipet nikada nije kraći od metar i po, a najčešće je duži od toga, oko 2 metra.

Možda nekad iz zajebancije probam da provozam suvu muvu #16 na 40 cm dugom tipetu debljine 0.18, baš da vidim kako će to fina prezentacija da bude. :grin:

Da izvine veštačka inteligencija, pre bih poslušao npr. Alpov savet.

Najvažniji dio pribora za klena je vršni dio predveza od fluorokarbna promjera 0,13 do 0,16 milimetra dužine, ne kraći od jednog do jednog i pol metra.

MafkeDryFly

Senior member
Učlanjen(a)
03.11.2022.
Broj reagovanja
141
MM hvala ti za Alpov deo iz casopisa. Meni je taj Aleksandar Puskadija bio najomiljeniji ucitelj po
pitanju teoriskih segmenata u casopisima jer po znanju i poznavanju ove materije oko FF a.
NIKO mu nije ravan bio jer je bio 20 godina ispred, posebno mi se svidjao njegov izgradjeni
stil pisanja i genijajnih opisivanja. Ne postoji slovo koje je on napisao a da nisam ispratio
a jos sam kao klinac 88.- 90. isecke iz novina lepio u svesku gde sam skupljao informacije o FF-u.
E da mi je tad sa 16 g. bio internet kao sada, aucio bih za pola godine ono sto sam bubao
celih 90-ih i dalje.
Ovo nikad nisam primetio jer sam prestaao da kupujem ovaj casopis.

Tipet mi je cesto koliko razmaknem ruke a kolega mi se cudi jer kaze da preko 50 cm tipeta
ne moze da se pezentuje muva,tj. on ne moze da lepo zabaci pa ni policelonku, a stari je
musicar.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
603
Moje zapazanje. Drina od 1.5m minimum pa na vise.
Gradac 70-80cm max 1 m, jer tu riba udara u prvih 30cm-1m voznje.
Naravno desi se negde da stavim i 1.5 m kad imam takvu konstelaciju povrsinskih struja pa mi treba da vremenski duze stoji musica u mestu.

Vrh Dno