Poribljavanje poplavom

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Nisam znao gde bih ovu vest koju sam juče čuo.
Pritoka Velikog Rzava (Vitešica ili tako nekako) je toliko nadošla da je razvalila privatni ribnjak sa pastrmkom, verovatno kalifornijskom, i u veliki Rzav je otišlo 150 tona pastrmke.  Da, tačno - 150 000 kg i ko zna koliko hiljada komada.
Da li neko iz tog kraja zna nešto više.
Može li ta riba da preživi u reci - veštački hranjena... ogromna količina ako preživi......
Kakve su posledice.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancic je napisao(la):
Nisam znao gde bih ovu vest koju sam juče čuo.
Pritoka Velikog Rzava (Vitešica ili tako nekako) je toliko nadošla da je razvalila privatni ribnjak sa pastrmkom, verovatno kalifornijskom, i u veliki Rzav je otišlo 150 tona pastrmke.  Da, tačno - 150 000 kg i ko zna koliko hiljada komada.
Da li neko iz tog kraja zna nešto više.
Može li ta riba da preživi u reci - veštački hranjena... ogromna količina ako preživi......
Kakve su posledice.

Rancicu bojim se da je to ispala godine. Pre ce biti da taj privatnik zeli da naplati mnogo vece osiguranje od realnog. Nisam cuo da u Srbiji postoji ribnjak tolikog kapaciteta pa ni duplo manjeg.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Gledajući snimak na TV, vidi se sedam - osam velikih bazena i razvaljena cela jedna strana.
E sad, šta je u pitanju....
Zato sam i pitao da li neko iz tog kraja zna više o tome.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
neka, neka, svaka ribica koja smugne u slobodu dobro je dosla  :drool: samo da nema kasapina koji ce to da povade za nedelju dana, strujom, ili ostima  :doh:

bilo bi dobro da svako ko ima neku informaciju napise nesto, meni je poznat jedan ribnjak, prilicno korektan ali nije tog kapaciteta, negde u gornjem toku, selo Roge ili tu negde blizu

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
E najgori su oni sto posle ovakvih desavanja krenu obalom i u kante i dzakove tovare ribu iz rupa gde je zaostala posle povlacenja vode

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
strashni je napisao(la):
neka, neka, svaka ribica koja smugne u slobodu dobro je dosla  :drool: samo da nema kasapina koji ce to da povade za nedelju dana, strujom, ili ostima  :doh:

bilo bi dobro da svako ko ima neku informaciju napise nesto, meni je poznat jedan ribnjak, prilicno korektan ali nije tog kapaciteta, negde u gornjem toku, selo Roge ili tu negde blizu

Ma ne da nije tog kapaciteta nego ni blizu. 150.000 tona nema ni ukupno 5 najvecih ribnjaka u Srbiji, ali kao sto kaze Strashni, svaka ribica je dobrodosla u ove nase "prebogate" reke. :hammer:

brankoogi

Senior member
Učlanjen(a)
06.08.2008.
Broj reagovanja
0
Sve će to meštani za par dana na par metara najlona (strune) i udicu sa glisticom na kraju da povade. Idu slave!

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
jaoj Turciiii  :rambo:

znam tacno o kom se ribnjaku radi, video sam ga par puta i svaki put smo stali da mu se divimo, tacno da nije tog kapaciteta ali je ogroman i stvarno ima dosta bazena a ako je svaki pun bice nesto i za nas sportiste na prolece

ja cu razmisliti da li da uzimam dozvolu za dogodine jer ako je ovo jedini nacin poribljavanja onda do mojega

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Obesih se da iskopam ovaj topic a on u "uopstena fly tying diskusija", mada ne vidim kakve ovo veze ima sa fly tyingom.

Sve u svemu ko hoce da peca duzicastu pastrmku u novembru mesecu svim dozvoljenim i "nedozvoljenim" metodama neka se uputi ka Rzavu. Ima ozbiljno krupnih komada (do 5-6kg) a izlov se vrsi u saglasnosti sa nadleznim ministarstvom. Na hleb, crvice, gliste, grabuljanjem, mrezama, na kedera,... Valjda je greh da preostane neka alohtona riba u i onako prepunoj reci autohtonim vrstama. Reakcije su munjevite pa mnogi zure da "spasu" ovu predivnu reku od uljeza i na taj nacin prikazu resenost da se konacno stane na put ovakvom poribljavanju. Ovo zlocinacko udruzivanje privatnog sektora i meteoroloskih uslova ima makar jednu dobru stranu a to je edukacija savesnih ribolovaca cime se to sve hrani popularna kalifa.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
lepo receno na filozofski nacin
posto je ta reka ociscena od potocne pastrmke sumnjam da su ti isti izgrednici gadljivi na kalife
ako je nesto ostalo u rzavu od onolike jake vode i ako vec nije stigla do dunava sto posto ce stici u zamrzivace, do proleca nema nista

Vrh Dno