Porebravanje

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Šta koristite za takozvano "porebravanje" muva?
Ja za suve muve najčešće koristim hackle quill, jer mi je uvek neki skalp na dohvat ruke, a i dopada mi se njegov konusni oblik, raznobojnost, trajnost, pa i plovnost.
U svetu mušičarenja odavno su poznata "rebra" od najrazličitijih materijala poput konca, lamete, žice, dlaka...

3114914261_4bcdc33d02.jpg

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
dlaka divlje svinje, deblji deo za nimfe, a tanji ponekad za suve, bakarna zica,  konci...

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
Bakarna žica je neizostavna,lameticama nisam nešto preterano zadovoljan jer iako je  telo mušice prelakirano,lameta se smakne ili pokida posle par riba,nekad i posle prve.

Z

Zakula

Guest
Najvishe volim da porebravam muve raznim koncima,quill-ovima,bakarnim zicama...U skorije vreme cesto kositim monofile raznih debljina i kolorita za porebravanje svih muva,a narocito nimfi.Ne postoji materijal za porebranje,koji ce vishe da vam ucvrsti muvu od monofila...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Od skoro koristim u 90% slucajeva ovo! U tri debljine, X-small je nenormalno tanka a jaka. Spektar boja je izvanredan i ne razmisljam o drugom materijalu za porebravanje vise!

Prilozi

• tsw.jpg
    tsw.jpg
    31,5 KB · Pregleda: 260
Z

Zakula

Guest
Nisam znao dao je zica u pitanju....U svakom sluchaju moze i ona da se koristi kao osnovni "konac"...

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Pise na kalemu Ultra Wire no nije ni bitno, nisi video. Stvarno nemam pojma da se zica koristi kao osnovni konac, a cemu to uopste? Koja je svrha koristiti zicu umesto konca?

Z

Zakula

Guest
Svrha ja maximalno otezavanje nimfe,naravno.Prvi covek koji je primenio u fly tying-u tako nesto je cuveni Frank Sawyer,kreator josh chuvenijih muva kao shto su Pheasant Tail,Killer Bug,Gray Goos,Swedish Nymph itd....

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Mr.Zakula je napisao(la):
Svrha ja maximalno otezavanje nimfe,naravno.Prvi covek koji je primenio u fly tying-u tako nesto je cuveni Frank Sawyer,kreator josh chuvenijih muva kao shto su Pheasant Tail,Killer Bug,Gray Goos,Swedish Nymph itd....

Pa Frank Sawyer nije koristio osnovni konac za pomenute musice. Ali danas reci da se zica koristi umesto osnovnog konca u svrhu otezanja i to maksimalnog, je stvarno neozbiljno. Pogotovo tako generalizovati.

Z

Zakula

Guest
Pa o tome ti i pricam,osnovni konac,koji je G.E.M. Skues koristio u izradi "nimfi" koji su vishe bili emerdzeri,Sawyer uopste nije koristio,vec zicu kako bi maximizirao masu svojih muva...Tako su i nastale gore pomenute imitacije...

A shto se tice savremenog fly tying-a,bakarana,a i ostale (zilave) zice su skoro izgubile primenu  kao osnovni "vezivni" materijal zahvaljujuci prosperitetu raznih vrsta otezanja u vidu glava (thungsten,olovo,mesing) i raznih olovnih/thungsten underbody otezanja,koje daju muvama potrebnu masu.

Ipak,danas,mnogi izradjivachi muva,a i ja koristimo zicu kao osnovni vezivni element za pravljenje raznih imitacija.Naravno,to je neki mali procenat muva.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
1.144
Nimfe, mokre isključivo bakar, srebro, zlato
Suhe quil, konac, tanka žica

bogi

Senior member
Učlanjen(a)
13.01.2008.
Broj reagovanja
0
fazan i ostali slični isperci obavezno žicom bakarnom ili drugom sve jedno, rebra imaju cilj da drže određeni materijal na udici pod broj jedan, pod broj dva tek onda kao otežanja ili ne, može naravno i konac ali je podložniji pucanju...........u najviše slučajeva koristim kao rebra ultra tanke najlon konce raznih boja kako za mokre, nimfe tako i za suve, nije klasičan najlon konac više podseća na monofil negde od 0,06-0,08 debljine u više boja poput crvene, crne, zelene ili čak bezbojne.............. u porebljavanju muva nema pravila sve se koristi, i normalno za suve što tanje da ne opterećuju samo muvu, a nimfe po želji..........

Vrh Dno