Pokusaj prevare ili kolega u nevolji?

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
129
Upravo sam otvorio svoje e-mail sanduce, kad tamo sledeca poruka:

"Nadam se da ćeš ovo videti na vreme. Putovao sam u Pariz, Francuska i tamo mi je ukradena torba u kojoj su sve moje lične stvari poput telefona, novca i pasoša. Pokušao sam da to rešim. Zato tražim od tebe da mi pozajmiš 1.650 eura kako bih rešio problem. Vratiću ti novac čim se vratim iz Francuska. Western uniona je najbolji i najbrzi nacin da primim novac. Mogu vam poslati informacije o tome kako da mi posaljete novac.

Nadam se da se uskoro cuti.

S poštovanjem, Ivan "

Da li je jos neko od vas dobio neki slican e-mail, posto adresa sa kog sam primio isti nosi ime jednog od opstepoznatih musicara i kolege, da li je ovo samo jos jedan pokusaj prevare ili je covek, nedaj Boze stvarno u nevolji? Mislim 100 % sam siguran da je ovo prvo, ali...

ivke037

Hero member
Učlanjen(a)
11.06.2009.
Broj reagovanja
331
i ja sam dobio mail iste sadrzine ali sam kontaktirao Ivana koji mi je rekao da mu je hakovan mail

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Danas mu je zvonio telefon više nego ikada...

89kobra

Full member
Učlanjen(a)
25.05.2015.
Broj reagovanja
69
Haha i ovoga ima na forumu ?! :/

Послато са ZTE Blade Q Maxi

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Ne mogu da vreujem da ne peovalite da je koriscen google prevodilac za taj email.

Sent from my HTC One using Tapatalk

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Normalno da smo provalili ali kada sa njegovog maila stigne ovakva poruka šta čovek drugo da uradi sem da ga pozove i pita dali je primetio da postoji problem.

neca011

Full member
Učlanjen(a)
12.11.2013.
Broj reagovanja
5
Ma sta ima da gubis vreme na google proveru. . Odma ga arhiviraj u trash  :smoke:

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Strelac je napisao(la):
Normalno da smo provalili ali kada sa njegovog maila stigne ovakva poruka šta čovek drugo da uradi sem da ga pozove i pita dali je primetio da postoji problem.
Nije mi palo na pamet da proveravam nesto za sta se iz aviona vidi da je prevara. A ako on ne vodi racuna o svon emailu, sto bih ja vodio.

P.S. Evo malopre mi stigao email da sam dobio 2.820.000 dolara, dal da proverim, traze samo adresu, broj telefona i broj racuna da mi uplate :hammer:

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Nije mi palo na pamet da proveravam nesto za sta se iz aviona vidi da je prevara. A ako on ne vodi racuna o svon emailu, sto bih ja vodio.

P.S. Evo malopre mi stigao email da sam dobio 2.820.000 dolara, dal da proverim, traze samo adresu, broj telefona i broj racuna da mi uplate :hammer:

ja isto dobio nesto mnogo al me mrzelo da se cimam pa sam propustio dobitak.
inace se ta prevara zove phishing mail ili nesto slicno. Danas nas upozoravaki i u banci

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
Dnevno mi po nekad stigne 5-10 takvih mejlova na posao....a na licni mejl poprilicno al ne stalno.... znam da je sviranje...al bas me zanima sta se desava kad im neko da podatke?

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

jesko78

Senior member
Učlanjen(a)
29.10.2014.
Broj reagovanja
4
Mlatio sam se jedne zime s nekim " bankarom iz Juznoafricke Republike koji kod sebe ima mojih 3.000.000 dolara". Fora je da se stvari, u odredjenom trenutku, zakomplikuju, da on mora da dodje kod mene i da ja posaljem pare za avionsku kartu. Ovaj " moj " bankar nije pristao da on plati kartu a da mu ja refundiram, cak ni da delimo 50:50.

denmil

Full member
Učlanjen(a)
07.02.2010.
Broj reagovanja
129
Sve ovo što pišete je "normalna" stvar koja se dešava svakodnevno... Koliko puta ste dobili mejl ovakve sadržine sa potpisom od nekog kog poznajete ili ste imali bar neki kontakt?

vrana

Hero member
Učlanjen(a)
19.06.2013.
Broj reagovanja
445
jesko78 je napisao(la):
Mlatio sam se jedne zime s nekim " bankarom iz Juznoafricke Republike koji kod sebe ima mojih 3.000.000 dolara". Fora je da se stvari, u odredjenom trenutku, zakomplikuju, da on mora da dodje kod mene i da ja posaljem pare za avionsku kartu. Ovaj " moj " bankar nije pristao da on plati kartu a da mu ja refundiram, cak ni da delimo 50:50.

Zato sto je karta iz Juznoafricke republike preko 1500 00.  :hammer:
Ja sam gomilu ponuda da pomognem finansijsku transakciju dobio, razne vijagre i druge "ucvrscivace" a od skoro se ppjavila i izvesna Adriana koja se, gle cuda, doselila blizu mene, mnogo joj nedostajem, misli na mene u donjem vesu i samo joj 50 USD treba da dodje do mene  :hammer:

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
simpson H je napisao(la):
Nije mi palo na pamet da proveravam nesto za sta se iz aviona vidi da je prevara.
Ovo me podseti na situaciju od pre jedna 20 dana, gde je bilo suprotno - nije se videlo iz aviona, ali jeste iz blizine. Elem, jave se mejlom ljudi iz Rapale i kažu da magazinu šalju na poklon test uzorke Rapale, Storma, Blue Foxa, Sufixa i još koje čega iz programa za 2016...

Par dana kasnije stiže email od  DHL-a, koji kaže da mi je stigla pošiljka i da treba nešto da verifikujem bla bla... S obzirom da stvarno očekujem DHL paket, ne padne mi na pamet da je neka prevara... Čitam dalje, vidim da daju link koji vodi na stranu koja deluje kao dhl sajt i traži da se ulogujem sa svojim mejlom i passwordom...

E tek tada sam shvatio da je prevara u pitanju, jer generalno SE NIKADA NIGDE osim na svoj webmail ne treba logovati sa user name i passwordom svog privatnog mejla, jer je to najlakši način da ti neko ukrade password.

Ovo čisto u kontekstu toga da se vidi iz aviona, jer ima i suprotnih primera, gde su se potrudili da se ne vidi tako lako...

Uzgred, par dana kasnije stigao DHL paket...

Ostaje samo dilema da li je sve bila čista slučajnost ili se nekako saznali da stiže paket na adresu magazina, pa su hteli da iskoriste trenutak... Verujem da je čista slučajnost.

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
vrana je napisao(la):
Zato sto je karta iz Juznoafricke republike preko 1500 00.  :hammer:
Ja sam gomilu ponuda da pomognem finansijsku transakciju dobio, razne vijagre i druge "ucvrscivace" a od skoro se ppjavila i izvesna Adriana koja se, gle cuda, doselila blizu mene, mnogo joj nedostajem, misli na mene u donjem vesu i samo joj 50 USD treba da dodje do mene  :hammer:

Pa čime dolazi DHL-om kad joj treba 50 usd  :doh:

Vrh Dno