Omiljena vrsta? Zato?

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Koja vam je omiljena vrsta i zbog cega? Sta najvise cenite kod riba koja lovite musicarskim priborom? Sta vam se svidja u musicarenju iste a sta vam smeta? Sta najvise cenite kod vrsta koje musicarite!

Moja omiljena vrsta je stuka! Najvise mi se svidja njena explozivnost i agresivnost. Strimer napada tolikom brzinom da vas prosto presece, a u takvim momentima nivo adrenalina se mnogostruko povecava. Par puta sam se posteno isprepadao kod napada ili okretanja pod samim nogama. Desi se da me posteno isprska repom u ovakvim situacijama. A jednom su mi se noge odsekle kad sam video silute "one prave" na dva metra od mene kako je dopratila strimer a zatim se okrenula i vratila odakle je dosla. Stuka nije neki poseban borac ali zna da priredi mnogo toga od besnog trzanja glavom, tail walkinga do iznenadnih begova, nije sprinter kao recimo losos ili neke morske vrste ali kad krene pogotovo ona krupnija tesko ju je zaustaviti u tih 5-10m (ponekad i vise) i teskim musicarskim priborom klase 8-9wt. Voleo bi da je neko ko je lovio i salmonide i stuku uporedi sa nekom slicnom salmonidnom vrstom po borbenosti. Jedino sto mi se nesvidja to je sto se lovi tezim musicarskim priborom ali razlog tome je pre svega upotreba ogromnih strimera koje je mnogo lakse zabaciti sa tezim musicarskim priborom.

Bucova cenim po vrlo atraktivnim i silovitim napadima. Velikog bucova jos nisam dobio ali cini mi se da nije tako naivan borac kao ovi sitniji. Basa cenim po borbenosti, udarac obicno nije vrlo snazan (samo osetite da tezinu ribe na stapu) ali iole krupniji bas posle kontre krene kao mala podmornica nekom svojom putanjom i onda izadje na povrsinu a onda sledi besno mlataranje glavom, skokovi... ko bi rekao da tako mala i zdepasta ribica moze da priredi takve vratolomije...:hammer:

Musicarenje bodorke, bandara, suncanice... smatram za kvalitetno ubijanje dosade... suncanica me je prijatno iznenadila, tako mala ribica a zilav borac, steta sto nema onih od 700-800g ili sto nemam 0wt stap :lol: (samo sto uglavnom jako duboko proguta muvu)! Bodorka na suvu muvu u periodu zna da bude strasno zabavno pecanje ali u posle par izlazaka dosadi.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
stvarno lepa tema. Sty bilo mi je zadovoljstvo citati tvoj post, u ovo suvo doba godine kada vecina nas sedi kod kuce na toplom, Dok sam citao prevrtili su mi se filmovi unazad, ribe koje si opisao, sve sam ih doživio ovako ili onako...Slažem se sa tobom 100% u svemu. Ali jedno ne ;-) moja omiljena nije štuka. :lol: i opet kada se malo zamislim ja nemam neku najomiljeniju ribu, sve su mi nekako drage za ribolov (mušičarenje). Mogu samo da kažem sledeče: najlepša mi je potočna pastrmka posebno ako ima velike pege i svetlije je boje kao ova iz moje galerije Nihttp://www.musicarenje.org/modules/xoopsgallery/view_photo.php?xoops_imageid=751&set_albumName=album18&id=45cm_moja_prva_pegava_lepotica
Naravno i lipac je tu kao jedan od prelepih dragulja vodenog sveta, ili kako englezi kažu "Lady of the Stream", opet stuka je svoja prica kao i bas, bucov, bodorka, crvenperka ... svaka na svoj nacin. Zato opet kažem ne mogu reči da imam omiljenu sto se tice lova. Jer za mene svaka riba nesto posebno pruza u ribolovu, borbi, nadmudrivanju... Eto ako nemam bas najdrazu imam najlepsu :) :lol: ;-) bolje išta nego ništa, a možda (kada se malo više zamislim) bi se i to moglo računati kao najdraža riba ;-), jer pored njene lepote za naše oko je isto tako lepo imati malo veču pastrmku na štapu. Pošteno se bori, voli da iskače, agresivna je i isto kao štuka mlati glavom levo desno, voli čak ponekada da se okreče ko torpedo u sred brzaka...zna biti nepredvidljiva na štapu a i u nadmudrivanju. Nekada ju možeš uvatiti na udici sa malo namotane vune bez nekakvog posebnog oblika dok drugi dan zna da bude vrlo selektivna i da ti zada glavobolju...barem je tako iz moga iskustva:) Ok. neka bude potočna pastrmka kao moja najomiljenija, ali ne toliko omiljena da bi najviše vremena provodio vezujuči muve za nju i razmišljajuči o njoj jer ja sam takav mušičar da jedan deo godine me fascinira jednda riba i onda je ona na prvom mestu, posle se to malo promeni pa je druga na redu, ali potocnoj lepotici se uvek rado vraćam ;-) i nikada mi ne dosadi.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ja nemam omiljenu ribu. Kada je bila anketa o tome, glasao sam za bodorku, jer mi se u to vreme ona motala u glavi. Ja sam lovac riba i tako razmisljam. Moj musicarski dan se planira sat pre polaska u ribolov. Na koju stranu i na koju ribu cu krenuti zavisi od mog raspolozenja i uslova koji vladaju na okolnim vodama. Ideja mi se javi u trenutku i od tada moj mozak i ceo o rganizam se prilagodjava lovu zamisljene ribe na zamisljenom terenu. Nema omiljene ribe, postoji samo omiljena aktivnost, sport, musicarenje. Kada se lovac ustremi na plen, kolicina adrenalina je uvek na maksimumu. U trenucima kada prilazim vodi osecam se (verovatno) kao lav kada prilazi krdu antilopa. Na taj osecaj prestale su da mi uticu vrste riba. Kad sam shvatio da se sve ribe zaista love na ovaj nacin, otkacio sam se suvisnih predrasuda.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Ja stvarno neznam ko na ovom forumu glasa za lipljanja.... od tolikih silnih glasaca niko da se javi....

Ja i dalje volim moju najlepsu jer se nikad nezna sta vam moze prirediti, evo jos malo intant agresivnosti i brutalnosti...

http://www.youtube.com/watch?v=f8CG9iAON7c

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Pisao sam svojevremeno:
Obzirom da sam ja trazio ovu anketu mislim da ima smisla da prokomentarisem rezultate
Moja omiljena riba je LIPLJEN kao i vecini posetioca ovog sajta (Thanks for grayling votes). Razloga je mnogo:

1. Lipljen nije klasicna grabljivica vec fini gospodin, i hrani se gotovo iskljucivo insektima u raznim oblicima - samim tim je idealna musicarska riba.
2. Cesto se hrani na povrsini (dok ne postane babaroga) i mozete ga videti!!!
3. Uglavnom se hrani sitnim insektima pa imitacije moraju biti na malim udicama, predvez od ogromnih 0,14 preko standardnih 0,12 pa sve do 0,10, ne odgovaraju mu batine od stapova zbog osetljivih usana, ponekad morate zabaciti neverovatno daleko - sve u svemu zahtevan ribolov.
4. A tek sto voli da bira musice... Ovu necu, ova je velika, ova je mala, ova je tamna, ova je svetla, cek cek da pogledam ovu: Ma neeeee.
5. Da li razlikuje boje? Bolje od Van Gogha i Leonarda da Vincija zajedno
6. Ako ga ipak prevarite- RODEO RODEO VELIKI RODEO. Repertoar otvaranja, taktike, zavrsnice i svega ostalog uvek nov i zanimljiv. I damin gambit i spanska odbrana. Skokovi, jurcanje, obadanje, sitno po dnu i divlje niz vodu. Moj najveci ovogodisnji sjurio se do Crnog mora u trenu
7. VECITO NADJEBAVANJE - u dve reci nadmetanje sa lipljenom oci u oci. Nece on da pobegne, pizda Vas gleda u oci i zajebava.

Ah udarise me teske zimske emocije, zelim Vam dogodine puno debelih lipaca sa one strane stapa.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Bravo Milanče. Odlično si objasnio svoj mušičarski ukus. Pogodio si temu u sridu.

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
Vreme kad se roje poperi:

http://www.youtube.com/watch?v=h1dQnZFztTY

StY_EsoX

Senior member
Učlanjen(a)
21.02.2006.
Broj reagovanja
1
U vreme kada se roje poperi nije samo stuka aktivna....

http://www.youtube.com/watch?v=9UxcRziF6ns

Kuzma

Hero member
Učlanjen(a)
08.12.2005.
Broj reagovanja
16
Posto su u pitanju licni afiniteti i ukusi ne moram se plasiti da cu nesto da zabrljam. Ne treba mi mnogo vremena za razmisljanje K L E N.
Siguran sam da ce mnogima moj izbor biti u najmanju ruku cudan, mozda i smesan ALI
U mom okruzenju najcesci je stanovnik
Radi cele sezone- cak i zimi
Ne postoji glupi lovostaj koji samo sputava musicara
Uzima sve vrste musica pa dozvoljava razna eksperimentisanja i nova provaljivanja
Uopste nije #glup kao klen# kako neki kazu i trazi poseban pristup i opreznost na prvom mestu
Ravnopravan je protivnik sa one strane kanapa
a musicario sam sve zive ribe nasih voda

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ja sam mu kum (best man). Često zajedno provaljujemo i nove ribe i tehnike mušičarenja. Retki su mušičari poput Kuzme sa kojima mogu da provedem lep mušičarski dan proganjajući sve vrste riba. Zajedno smo lovili lipljene, pastrmke, bodorke, crvenperke, štuke, klenove, bucove... i u svemu podjednako uživali. Lako je sa njim organizovati mušičarenje na svim tipovima voda. Morava, Nišava, baruštine, jezera, Timok, Visošica, Drina, Ribnik, Tara... sve ga podjednako interesuje. On je odličan primer niške škole mušičarenja.
Morao sam nešto da napišem, oduševljen Kuzminim izborom, iako me niko ništa nije pitao. Doduše, Simpson me pominje, pa iskoristih priliku da mu pojasnim o čemu se radi.

M

Mr.Zakula

Guest
Naravno...KLEN!Potpuno se slazem sa Kuzmom i Mixom,u svim stavovima.JBG,Nishka shkola mushicharenja!!

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Mr.Zakula wrote:
Naravno...KLEN!Potpuno se slazem sa Kuzmom i Mixom,u svim stavovima.JBG,Nishka shkola mushicharenja!!

Kakva skola? Specijalna? :hammer: :hammer:

Ma bre vi jos ni do vrtica niste dosli, jaslice bre :lol:

Vrh Dno