Odonata - vilini konjici

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Evo danas na B. jezeru sam imao lepu priliku da vidim viline konjice dok su izašli iz svoje košuljice. Radi se o dragon fly insektu. Damsel nimficu niti njenu košuljicu nisam još video u živo. Zato sam ovih video nekolokio na par mesta oko jezera. Žao mi je da ih nisam pronašao u trenutku samog izlaženja iz jezera i košuljice, ali sudeči po svemu što sam opazio čini mi se da taj proces traje barem kakav sat, ne znam tačno... No, ovo je isto tako zanimljivo za pogledati. Barem meni :);-)
Evo vam par slika dragon fly-a i njegove košuljice.
Naravno na mojim originalnim fotkama se vidi svaki detalj, ovo je jako smanjeno i još uvek nisu slike ispod 100kb.

PS.
Moram vam reći da me ovaj entomološki svet sve više oduševljava :) a za to je krivo mušičarenje:)
Pogledajte ove lepe šare :)

Prilozi

• odonata - dragonfly.jpg
    odonata - dragonfly.jpg
    215,9 KB · Pregleda: 246

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Lepe slike. Vilini konjici (Dragonflies) su veoma brzi letači i retko ih ulovi riba. Međutim, jednom sam ga pronašao u želucu štuke!!!
Slažem se da su prelepi i planiram i ja da obogatim svoju kolekciju fotografija vilinim konjicima, čim završim sa Ephemeroptera, Trichoptera, Plecoptera, Diptera...

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
ja sam video manje štuke kako znaju ponekada uloviti vilinog konjica. no to je bilo davno...
Ali bas zbog toga me vuče jedna misao...mušičarenje štuke suvom muvom :-D ludo zvuča ;-) hehehe, opet verujem da bi jezerska pastrmka bila raspoložena za takav zalogaj koji se kao davi u vodi ;-)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Ja sam jednom, zamahujući štapom, oborio na vodu jednog od najvećih vodenih insekata, vilinog konjica, Anax imperator, koji je posle toga počeo da se koprca u bari punoj štukica. Nije prošlo mnogo vremena dok se nije pojavila prva i zgrabila ga. Kako i ne bi, kada je izuzetan zalogaj, veličine omanjeg vrapca!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Naravno! Zato meni pri pomisli na mušičarenje štuke pada na pamet mušičarenje suvom. Kakav je to tek izazov, gldati kako barska pegava psina izranja i kupi veliku imitaciju vilinog konjica.

Vrh Dno