Nimfaroški štap #0

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
98
Da li neko ima iskustva sa ovakvim štapovima?
Dužina?
Da li su previše slabi?
Ja sam imao #2, 7ft, običan štap.
Nisam bio previše zadovoljan.
Ali euronymphing nije mušičarenje, tu su neki drugi kriterijumi.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
603
Imam ja #0. Ali stvarno #0 a ne varijante #0 a ono #2 ka. Tip je 0.8mm. Duzina 10 ft. Izvlacio sam ribe i po 40cm bez problema. Jeste da sam pecao na Gradcu ali verujem da ne bi bilo problema ni na Djetinji. E Moravica tesko jer ima mnogo granja pod vodom. Extra pecanje malim nimficama od 18-22.

radodeyan

Senior member
Učlanjen(a)
10.08.2006.
Broj reagovanja
98
Hvala. Ja maksimalno izbegavam ovaj način pecanja. Ali nekada je to jedini način.
Imam neki Airflo kanap, ali je on samo namotan. Koliko ja znam , to su univerzalni kanapi. Ja pecam sa strunom.
Interesuje me da li postoji kanap #0 za ovakve štapove. Ne klasičan kanap, nego baš za euronymphing.

beba

Junior member
Učlanjen(a)
20.12.2008.
Broj reagovanja
73
Na svaki euronimfing stap moze se staviti kanap odgovarajuće tezine i pecati na vecim rekama naravno ako nema vetra sitnim musicama jako lepo i naravno ako nisu potrebni neki daleki zabacaji.Moje mišljenje je da mogu biti upotrebljivi i u ovu svrhu.A ovakav tip nimfarenja ili umakanje kako neki zovu nikakav kanap nije potreban jer tu je samo tezina nimfe koje treba izbaciti .

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
603
Za umakanje tj cesko ti treba samo par metara najlona 0.16-0.18. E sad kurcevo franch i ostalo tu idu lideri par metara i tipet itd itd. Ja koristim sunray strunu sa monofilom umesto pletenog cora u njoj. Neko okrene staru wf cisto da veze najlon za to. Jer sustina je da ti kanap bude level. Da nema glavu da ne vuce strunu kroz karike nazad ako uopste dodjes do nje. E sad ja nekad nosim i cekrk sa strunom wf #2 kineskom i to stavim na ovaj i mlatim kad hocu da pecam na suvu ili da bacim dalje neku malu nimficu. Al to su retke situacije bas retke.

alexm

Junior member
Učlanjen(a)
04.05.2017.
Broj reagovanja
114
Kanapi za euronymphing su minimalnog prečnika 0.55 i minimalne dužine 9m nakon čega ide monofil (bitno ako se takmičiš). Ideja je sa tim da se kod takmičenja (same tehnike) zadrži koncept mušičarenja: čekrk, beking, mušičarski kanap, mušičarski štap, predvez (monofil), tippet, mušica... Ako se ne takmičiš onda možeš na čekrk odmah i monofil :) ali po definicije onda to nije mušičarenje. To onda može da se svede i na bolonjez :D. Generalno više volim dryfly ali se ne odričem i nimfarenja. Ako se neko takmiči sa foruma slobodno neka me ispravi.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
603
Struna za takmicenje mora da ima cini mi se po pravilniku minimum 21-22m. A predvez sa tipettom max 2 duzine stapa.

alexm

Junior member
Učlanjen(a)
04.05.2017.
Broj reagovanja
114
Core Competition Rules (FIPS-Mouche Standards)

Leader Length
: Maximum of two times the length of the rod (e.g., an 11-foot rod allows a maximum ~22-foot leader).
No Additional Weight: Split shot or any other weight attached to the leader is prohibited; only tungsten beads on the flies are permitted to sink the rig.
No Indicators: Traditional strike indicators (bobbers/foam) are prohibited. Brightly colored monofilament ("sighters") integrated into the leader is allowed to detect strikes.
Hook Type: All flies must be on barbless hooks or hooks with the barb pinched down.
Fly Count: Typically, a maximum of 2 or 3 flies is permitted, depending on specific event rules.
Distance Between Flies: Minimum distance between flies is often 20 inches (50cm) to prevent foul-hooking.
Fly Line Requirement: A fly line must be on the reel. Many anglers use specialized, ultra-thin (0.55mm) competition fly lines to adhere to rules while allowing for direct, "mono-rig" style, contact.
Landing Fish: Fish must be landed using a net; touching the fish or leader by hand to land it may not count in some competitions.

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
603
Kod nas je navedeno da struna minimum mora imati 21-22 m ili cak 23m cini mi se ako nesto nije menjano .

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
603
Evo

Prilozi

• Takmicarski-pravilnik-Musica (1).pdf
    653,7 KB · Pregleda: 8
Vrh Dno