MUSICARSKA LIGA ZMK SSRS 2017

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
dzolix je napisao(la):
Po    njemackom  prvenstvenom  pravilu  jasno se vidi  da udica moze biti modifikovana, to se tolerise,  moze se  stisnuti  unistiti povratna kuka na udici  i takva koristiti. 
Bitno je da ne zapinje ako se ubode kod testiranja  dok  se ovdje kod nas  po pravilu ne tolerise modifikovana udica ,znaci mora biti orginalna  fabricki  bez povratne kuke ,,,
na fipsu  internacionalnom  za svjetsko prvenstvo  stoji da udica mora biti barbles  tj, bez povratne kuke ali nema tih detalja  oko toga  da li je dozvoljeno modifikovanje udice ....

Dzolix, nema svrhe koristiti udice sa spljoštenim vrhom jer mnogo slabije drže ribu od original barbles udica. Barbles je sasvim drugačije konstrukcije od običnih udica.

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
ovdje kod mene u prodavnicama  nema barbles udica ili veoma rijetko ,, 99 posto  mojih musica  i udica je sa povratnom kukom,, to je sto navodis je moguce  ali cujem da je na nekim revirima obavezna orginal barbles i cemu to vodi ,, znaci ja ne mogu koristiti moje musice i da  poneku pritisnem da skinem  povratnu  sto mi je bez veze  i glupo  Znaci moram praviti posebne musice sa bb za revire  umjesto da koristim siri spektar vec mojih koje imam u kutiji za slobodne terene ,,
Znaci neko meni i drugima suzava slobodan izbor,,,,

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
Dzolix druze, ne znam koliko muva imas, ali pocni lagano da prelazis na bl, mnogo prednosti imaju. A ako zelis da se takmicis uradi prelaz sto brze, manje boli.
Isto je stisnuo kuku ili koristio bl udicu. Sem sto bl original obicno ima lepsi vrh. Do duse jedan od primera gde je bl ista ko stisnuta klasicna je TMC100 udica. Ista skroz samo kuku nema. Dok hanak, knapek, dohiku... npr imaju bas izrazen ubodni deo. Super kace i super drze ribu. Ono jes smaranje kupiti lom udica i iz pocetka vezivati, al dugorocno bolje i za tebe a i za ribe koje zelis da pustis

Sent from my ATH-AL00 using Tapatalk

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Oholl mislim da imam oko 1000 muha i  isto toliko udica,,  Ne planiram da se takmicim ( a priznajem fino je otici na neku bjelosvjetsku destinaciju na takmicenje ) a razumjem te, ti si takmicar i zato vjerovatno i forsiras bb udice i vidim da se to cesto propagira u zadnje vrijeme u casopisima i ostalim medijima ali ipak se moze naci  i ono klasicno sa povratnom ,, ja sam izgubio par dobrih riba pastrke od 2 ili 3 kg na nimfu  pred nogama na slobodnoj vodi a to se kaci  u prosjeku jednom godisnje  a bile su udice bez povratne tako da i to je razlog zasto mi to ne ulijeva povjerenje , Ne koristim meredov tako da mi se ribe koprcaju i tu bi dolazilo do cestog spadanja sa bb ,,  Uredu je  ako ima dosta manjih lipljena ili pastrmke  pa ih loviti sa bb to razumjem  ,, Na strimera nikad ne bih stavio bb za pastrmku  osim kad idem na mladicu jer se bb lakse probija jer  ona ima jaku celjust ,sa normalnom gotovo nema sanse mahacem ,,,Da vidim neku kapitalnu pastrmku ili lipljena da lovi prije bi stavio sa kontra kukom nego bez,,i nema nekog sirokog izbora bb udica  u odnosu na one klasicne mislim  uzivo u prodavnicama i medju ribarima vecina koje poznajem isto lovi sa povratnom  a vi nabaljate vecinom preko neta  te bb  ili nekim kanalima ,, Ako napravim muhu sa  kontra kukom ja uvijek imam mogucnost da je prepravim na bb dok kad imas sa bb ona ostaje bb i samo to

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
Druze, iskreno nisam primetio da mi riba vise spada sa bb. A poceo sam ih koristiti pre nego sam usao u takmicenje. E sad kapiram sta pricas i nemam nacin da ti dokazem 100% da sam u pravu. Samo moje misljenje je ovo. A ima solidan izbor bb udica, mnogo bolji nego kaf sam poceo da ih koristim.
Da nastavim sa nekim kao ubedjivanjem, sve je to veliko mozda.... Ono sto sigurno znam je da je ako verujes u nesto to nesto i uspesnije, i fakat je da 1000muva nisi lud da menjas na bl.... :)
A za takmicenja si u pravu, imaju dodatnu dozu adrenalina. I tu vec ne biras mesto nego kako te zapadne pa se snalazis :)

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Nikako mi nije jasno da neko ne koristi meredov. Koji je razlog? Pa ne nosi se u rukama nego na leđima. Drugo, mnogo je humanije prema ribi koristiti ga. Treće, lakše se prihvati riba i ne drlja se po plićaku.

Drale

Junior member
Učlanjen(a)
12.08.2011.
Broj reagovanja
5
Dzolix ima povoljnih bb udica na riba.ba oni su u Sarajevu imaju sve modele koji su potrebni, ja planiram naručiti da probam kakve su, vjerovatno je neko od kolega i koristio pa nek napiše koju o kvalitetu.

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Baki-Pa je napisao(la):
Nikako mi nije jasno da neko ne koristi meredov. Koji je razlog? Pa ne nosi se u rukama nego na leđima. Drugo, mnogo je humanije prema ribi koristiti ga. Treće, lakše se prihvati riba i ne drlja se po plićaku.
To je tacno  lakse je uhvatiti ribu meredovom  kad je privucena  i nosi se na ledjima ali ipak smeta  landara kad mases  zapinje kad se provlacis kroz granje,, ipak je dodatni teret  ,,
Ja nikad u ztivotu nisam nosio meredov  na mahanju osim u njemackoj na varalicarenju  jer je kod njih na odredjenim terenima obavezan,,  Na Ribniku je obavezan ali eto ja ga nisam koristio  a bio sam vise puta  ,, niko u <banjaluci i okolini ne koristi meredov a naviko sam da hvatam rukama  a vece komade privucem u plicak      Tako sam navikao, naucio ,od malena tako  pecam  i to je to ,,,
Da li je meredov  humaniji to jest dali manje skida riblju sluz od hvatanja rukama to sve zavisi od vjestine ribolovca,, za mene je bez meredova i veci izazov i veca je sansa da riba pobjegne pa neka je ako joj je sudjeno ,,, Vjest sa rukama je korisniji nego neko sa meredovom ,, Pogledaj sekvencu iz filma A River Runs Throught it ( 5/8) movie clip na you tubu  ,gdje je njima meredov ,,,
krajisnik bl ja od udica bez povratne kuke  zazirem djeluju mi kao igle  a ne volim boce i doktore  :)

Drale

Junior member
Učlanjen(a)
12.08.2011.
Broj reagovanja
5
Ma ja skontao da ces sigurno na takmičenje, kad si već aktivan u ovoj temi o pravilnicima.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
oholi je napisao(la):
Druze, iskreno nisam primetio da mi riba vise spada sa bb. A poceo sam ih koristiti pre nego sam usao u takmicenje. E sad kapiram sta pricas i nemam nacin da ti dokazem 100% da sam u pravu. Samo moje misljenje je ovo. A ima solidan izbor bb udica, mnogo bolji nego kaf sam poceo da ih koristim.
Da nastavim sa nekim kao ubedjivanjem, sve je to veliko mozda..

amin....po meni su to price za malu decu ...ja koristim isto bb udice zadnjih 10god...riba spadne samo mojom greskom mada otkacinjanja su reeeeetkaaaaaaa....ne secam se kad mi je riba spala usred borbe sa udice....

maric

Hero member
Učlanjen(a)
11.05.2009.
Broj reagovanja
603
Brate i da spadne sta me briga ionako je pustam posle a i viteski mi je, sanse su 50-50℅. Pa ako me zajebe svaka joj cast :)

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
Ako hvatas sa bl udicom pa ako ti spadne onda  razmisljas  stresas se da ti je spala zbog takve udice a ako lovis sa klasicnom pa ako ti riba spadne onda jedna briga manje znas da je do tebe ili je  faktor srece  ,, U principu kad se love ribe koje su vise divlje pokretnije  i veci komadi na neravnim brzim rijekama  bolje je sa udicom sa povratnom kukicom  dok manje ribe i ribe koje manje prave skokove i zaokrete moze se sa bb 
Udice sa povratnom bolje drze ribu zakacenom znaci i manje stresa  od bojazni da ce riba spasti ,,,u zadnje vrijeme dosta ima udica  kojima je povratna kukica vrlo malena tako da ima karakteristike isto  kao i bb ,,, probajte sa udicom kojoj je veca povratna pa ce te primjetiti razliku ,,Klen npr rijetko spada dok lipljen koji napravi i po 7 skokova dok se  privuce je puno nezgodniji ,,,

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ja gledam to ovako...bb udica znaci C&R ,povratna kuka puni cuvarku i nosi ulov ....ne kritikujem nikog samo obrazlazem da ne bi pocela svadja i prepirka...

dzolix

Full member
Učlanjen(a)
24.02.2016.
Broj reagovanja
0
To sto navodis  je stereotip,, ja 90 posto lipljena i pastrmki pustam vracam na slobodnoj vodi znaci niko me ne obavezuje a lovim sa povratnom,,, Puno ribara koje znam i koji love  isto to rade  ,,  Obaveza nastala na nekim komercijalnim C&R se pretvorila u neku opstu etiku i stereotipno nepisano  pravilo koje nemora da bude potpuno tacno a tacno je da neko ko planira da pusti ribu  taj je i voli i nezeli da je povrijedi i to se veze s tim tj upotrebom bb udica ,,,Nekome je stalo da ribu potpuno privuce  ksebi da je uzme i da je pusti a nekome ne igra to neku ulogu nekome je svejedno dali ona spala odma ili kasnije  Nismo svi isti u shvatanju  i zato mislim da tu treba biti mogucnost izbora i sire shvatanje ribolova ,,Pogresno je smatranje da oni koji love sa kukicom da su automatski  mesari a da oni koji love sa bb da su oni koji samo pustaju ,,,

Baki-Pa

Hero member
Učlanjen(a)
12.09.2013.
Broj reagovanja
1
Meni je važno da je nadmudrim i zakačim. Svakako ću je pustiti, zato su barbles idealne, prihvatim ribu meredovom, uhvatim za kraj udice bez da pipam ribu i izvučem joj je iz usta, i samo okrenem meredov i pustim je nazad u vodu.
Slikanje me ne zanima, nisam sujetan.

Vrh Dno