Musicarenje palamide

Mlinka

Full member
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Broj reagovanja
2.881
old... jel može malo informacija o priboru, tj koju strunu koristiš, kakve i kolike glave, kakav predvez, tipet...duljine istih, udice koje najbolje ubadaju...? neke detalje oko pribora i stila zabacivanja koji su se najbolje pokazali s obzirom na iskustvo

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
982
Stapovi klase 7 i 8 su primereni u vecini situacija kada je tu samo palamida. Kada duva jak vetar i lovi se luc, svakako je bolje imati 9 ili 10. Naravno, to zavisi i od velicine riba. Palamida je ipak manja riba od luca, i bori se na drugaciji nacin...tako da je 9' 8wt neki allaround izbor za nju.

Cekrk po mogucstvu za morski ribolov i sa dobrom kocnicom. Palamida ume lako da se otrese udice i da spadne...za to je ova riba majstor. Veci precnik spulne da bi se sto brze namotavala struna...to je svakako prednost. Udice...zavisno od velicine plena koji se imitira...najcesce 4 do 2/0. Palamida ima veca usta i uzima veci plen od luca. Danas na trzistu ima vise modela nego ikada za morski ribolov...ali na zalost sve manje stainless modela. Prednost dajem njima, jer pre ili kasnije, kad se umoris, udarices musicom u stenu. Stainless udica se daleko lakse naostri od karbonske, kada se to desi. Jig udice su se dobro pokazale, jer se retko udari vrhom udice...obicno strada stomak musice sa njima.

Predvez jednostavan, najcesce iz dva ili tri dela: 50lb butt, 35lb prelazni deo, i tippet. Za tippet sam dugo koristio flurokarbon, ali par poslednjih sezona koristim obicnu zelenu Maximu. Najcesce 10lb, 12lb ili 15lb. Duzina predveza oko duzine stapa, moze i kraci. Ako se koristi brze tonuca struna, onda svakako kraci.

Strune: intermediate je allaround izbor: RIO Outbound ili O. Short, Airflo Coldwater Salt ili Sniper, S.A. Sonar Titan Intermediate.
Kada je malo jaci vetar, struna koja tone malo brze moze da bude jos bolji izbor. Ovde je popularna Airflo Sniper DI3, imam je i sa duzom (Expert Distance) i sa standardnom glavom. Popularna je i za lov iz camca. Tone oko 3.5 inca/sec, malo brze od intermediate strune.
Na kraju, kada je ceoni vetar nesnosan, mozes koristiti najbrzu tonucu (tanka crna) struna...vrlo dobra za u vetar. Imam Rio Leviathan DC 350 i Airflo Depthfinder 400, za najekstremnije uslove.

Opusteni dugi zabacaji sa stena i povlacenje hand-over-hand su standardni, kao i obavezna korpa. Takodje zabaci iz backcasta su standardni, u zavisnosti odakle duva.

oldsurehand

Full member
Učlanjen(a)
10.01.2006.
Broj reagovanja
982
Zato jer nisam previse ubedjen da igra znacajnu ulogu, bar u ovim najcescim velicinama od 0.25-0.35mm (10-15lb). Maxima Ultragreen je fantasticna na cvoru, tako lepo legne, milina. Kad je mirno more i nema vetra, stavim tanji tippet, 8-10lb, takodje Maximu. Zelenkasta boja je odlicna. Vec par sezona je koristim za sightcasting strajpera u plicacima i za plavu ribu. Ne vidim neku razliku u ulovima kad se izvede pravilna prezentacija. (Imam jos fluorokarbona, ali ga sada mnogo redje koristim.)

Vrh Dno