Nadao sam se da će netko iskusniji od mene da pokrene ovu temu ali ništa ne bo od toga. Ova salmonidna kraljica naših voda itekako zaslužuje svoj prostor i na našem forumu.
Kod mene ga zovemo Sulec (Kralj planinskih reka), u svetu je poznatiji pod imenom Hucho Hucho (Linnaeus 1758). Najbliži rod mladice je mongolski tajmen. Mladica je BOOOORAC! Naraste čak do 50kg
ali na našim prostorima se prosečno se love od 5kg 15kg. Voli čiste planinske reke što je tipično za sve salmonidne ribe. To je močna riba, neman iz čistih dubina. Veči primerci se zadržavaju u dubljim vodama ili virovima ili u kakvim skrovištima uz ili pod obalom. Sa takvih mesta vreba ili kreče u potragu za hranom uglavnom u brzake. Omiljena hrana su mu skobalji, peševi i ostala sitna riba. Hrani se i rečnim rakovima. Manji primerci i vodenim insektima što je izrazitije kod malih mladica. Uglavnom preko dana lovi i predveče se vrača u svoj brlog kojega ljubomorno čuva. To je izraziti teritorijalna riba što je vrlo važna informacija za nas ribolovce Od pribora valja koristiti štapove od aftma 8 pa napred. Strimeri 10 cm (ako je to dozvoljeno) pa sve do 20cm (ko hoče može i duže). Na nekim našim vodama je minimalna dužina strimera 15cm a na nekim 10cm...možda se zakon več promenio pa moram pred izlazak da to proverim još jednom (ako uopče i izađem a nadam se da hoću). Brzotonuče strune su tu najidekvatnije.
Od strimera mogu se koristiti razni morski kao što su clouseri, pa kojekakvi deceiveri, mogu i tzv. jelkice, matuka sculpin (imitacija peša), razni zonkeri i još drugi raznorazni strimeri. Jednoga bi posebno izdvojio a to je waggy tail sculpin! On se radi od zečije trakice ali posebno isečene i još malo drugog materijala
Ako itko ima kakva koristna iskustva neka podeli. Ja bih još moga malo pisati ali sada mi se več malo žuri...tako da se čitamo.