Joj što ste se lepo svadjali ovih dana, a ja se tek sad priključio u diskusiju
'Vako "maže" (smrdljiva ulja, gelovi i sl.) koje se koriste za mazanje varalica prevashodno služe da bi riba kada zguta varku, zadržala istu malo duže u ustima, a vama omogući efikasniju kontru, a ne da bi je dovukla sa 100m razdaljine (mada nije ni to isključeno). Ovo sam više puta čuo i pročitao po raznim ribolovačkim časopisima i forumima, znači nije proisteklo iz mog ličnog iskustva, ali mi deluje prilično logično.
Za sad sam neopredeljen da li mazati muve ili ne. Ako bih prevagnuo ka mazanju muva to bih možda jedino radio sa strimerima za toplovodno mušičarenje (som npr.). Što se tiče suvih muva i nimfi možda nije loše ako postoji nešto što uklanja ljudske smradove sa njih, ali da kiler bug mirišem aromom škampa, ili policelonsku muvu govnima (da miriše ko zunzara) jok mori bre
@PetarBG
Dobrodošao na forum!
Ne bih se složio sa tobom oko smrada epoxi lepkova (smola)!
Istina je da smrdi u tečnom stanju pre stvrdnjavanja, ali kada se stvrdne smrad nestaje (možda ne 100% ali vrlo blizu ovom broju). To ti je kao mirišljava sveća dok je hladna (čvrsta) i ne miriše baš nešto, kada krene da se greje prilikom paljenja i vosak predje u tečno agregatno stanje, mirisi lakše isparavaju iz njega i više se osete.