Miris

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
PetarBg je napisao(la):
Pozdrav svima,
Ja licno mislim da je nedostojno musicarenja koririscenje bilo kakvih mirisa,ulja...koji u neku ruku smrde(nama ribolovcima) i koji su dobijeni od materije od kojih i prirodno poticu,valjanje u mulj(i on je uz sredine gde riba zivi),valjanje u ulje dobijeno iz prirodne hrane ribe....Cilj je valjda "lov ribe VESTACKOM musicom" od materijala koji se ne nalaze u prirodnom ribljem jelovniku,u suprotnom bi smo skidali krila sa  prirodnih
musica i vezali je na imitaciju.Ovo se odnosi i na mirise dobijene iz prirodne riblje hrane,koje ne smemo da koristimo ako zelimo da zadrzimo rec "VESTACKA",ovo je moje licno misljenje.Ali interesuje me sta mislite o koriscenju vestackih mirisa koji su i ranije pominjani u ovoj temi,koji su celi od vestackih materijala i koji nisu tako odvratni?takva ulja se koriste u musicarenje odavno samo ne u sluzbi mirisa vec u sluzbi boljeg plivanja ili tonjenja?Ovim mirisima bi mogli da se prikrivaju nepzeljni mirisi na imitacijama kao sto se drugim uljima otklanja nepozeljno tonjenje musice,a sto je najvaznije svi oni su VESTACKI!

Petre i jesi i nisi u pravu... veštačka muha... a mirisi koji su u prodaji (bar većina ili dobar dio ) nemaju nikakve veze sa prirodom ili prirodnim porijklom. Neko od kemičara ( a ima ih na sajtu) bi to moga potvrditi.
Dakle i te arome , mirisi su veštački ( nemoj me pogrešno shvatiti-nisam ih pobornik niti volim bilo kakvu kemiju na vodi-uvodi ni oko vode)
E pa ako je veštačka muha namazana sa veštačkim mirisom onda je to po tebi ok  :D ili ?!
Dakle ova moja "replika" ili je to možda "ispravak pogrešnog navoda" se odnosi na tvoju tvrdnju da ako je porijklom od prirodnih materijala-bilo životinja bilo biljaka isli. onda to nevalja, a ako je od umjetnih-veštačkih
onda je to dobro jer je veštačko kao i muhe.

Mislim da ni jedno ni drugo nije dobro (dakle ni arome napravljene od životinjskog porijekla ni arome koje su napravljene čisto kemijskim putem a u konačnici - smrde na školjke,raka...) jer su obe varijate nakraju krajeva nekako "keminizirane" da traju a kemija u vodi, to mi odmah vuče na zagađivanja... ali to je samo moje mišljenje koje dakako nije i ne treba da bude prezentativno, a na kraju krajeva evo probao sam ih i ja , pa onda otkud mi pravo da serem o tome :D (jučer sam ih probao triputa: prvi put, zadnji put i nikad više).

Što se tiče mušičarenja šarana,linjaka... hmm tu i ja mislim da bi uspjeh bio sigurniji s tim smradovima, ali...
ja ih nebi koristio, dogodine ću te vrste pokušati prevariti, ali imitacijom pokreta, izgleda,šunjanja,kamuflažom i dakako uz malo sreće-bez toga ne ide.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Dobrodošao na forum, Petre (BG)!
Tvoj post je potpuno u skladu sa temom i dopada mi se. Slažem se sa većinom tvojih razmišljanja o dodatnim mirisima. Nisam ih nikada primenjivao, ali neću osuditi onog ko proba, a planiram da ih i sam testiram u mušičarenju prvenstveno cverglana i (podseti me Gogo) linjaka.
Slažem se i da je ulov namirisanim mamcem manje vredan od ulova veštačkom muvom koja imitira samo ono što riba vidi, ali postavlja se sledeće, po meni nerešivo, pitanje. Ko će znati da li je izrađivaču muva dabing bio u kutiji sa crknutim slepim mišom? Kako ćemo proveriti da li Simpson drži svoje nimfe za bodorku na dnu svojih gaća dok vozi ka obližnjoj bari? ???
Manje je vredan i ulov ostvaren uz pomoć indikatora, otežanja, čamca, a pogotovu onaj iz revira ili ribnjaka. Ako može neko da mušičari u tek poribljenom reviru i da se ponosno slika sa ulovom, može valjda i neko da ulovi linjaka na nimfu koju je prethodno držao u ćaletovoj cipeli? Meni je ovaj drugi ulov 1000 puta vredniji.

offtopic:
A Simpson, koji drži jednu mušičarsku "vodenicu", mene optužuje da navodim ljude na svoju vodenicu. Nemam ja vodenicu, bata Siki, a ljude navodim na vodenice koje dobro melju, pa i kod tebe. Nabavi mirise!  :hammer:

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Eto ti moje kulture  :doh: umjesto da mu ko Mix zaželim dobrodošlicu ja udri po njemu. Jbga zanio se kao i obično, Petre nemoj zamjeriti.

Mix, nema garancija da (ni ja koji o mirisima -kemiji pišem sa zgražnjavanjem) neću koristiti ili da ih ne koristim, nema garancija niti da ćemo (svi mi) ribu sa revira prikazivati kao ulov sa divlje vode, nema garancija ni da se ne lažemo, farbamo i sl. al jbga ako je nama do toga stalo, ako u tom uživamo da nas gledaju u vis, a mi njih s visine na osnovi "lažnih" ulova, pa nam bude, bitno da se osjećamo dobro a ja to želim svima jer će tada i meni biti dobro.Htjedoh samo reći : da prvenstveno sami sebe lažemo a tek onda druge.
E ovo stvarno nije tema za topic "Mirisi" odoh ja u ćorsokak.
Na kraju mog lupetanja još ovo "mirisi-kemija da  :yeswink: , al ne u mojoj kući :nowink: "

H

humphrey

Guest
Mixmaster je napisao(la):
Dobrodošao na forum, Petre (BG)!
Tvoj post je potpuno u skladu sa temom i dopada mi se. Slažem se sa većinom tvojih razmišljanja o dodatnim mirisima. Nisam ih nikada primenjivao, ali neću osuditi onog ko proba, a planiram da ih i sam testiram u mušičarenju prvenstveno cverglana i (podseti me Gogo) linjaka.
Slažem se i da je ulov namirisanim mamcem manje vredan od ulova veštačkom muvom koja imitira samo ono što riba vidi, ali postavlja se sledeće, po meni nerešivo, pitanje. Ko će znati da li je izrađivaču muva dabing bio u kutiji sa crknutim slepim mišom? Kako ćemo proveriti da li Simpson drži svoje nimfe za bodorku na dnu svojih gaća dok vozi ka obližnjoj bari? ???
Manje je vredan i ulov ostvaren uz pomoć indikatora, otežanja, čamca, a pogotovu onaj iz revira ili ribnjaka. Ako može neko da mušičari u tek poribljenom reviru i da se ponosno slika sa ulovom, može valjda i neko da ulovi linjaka na nimfu koju je prethodno držao u ćaletovoj cipeli? Meni je ovaj drugi ulov 1000 puta vredniji.

offtopic:
A Simpson, koji drži jednu mušičarsku "vodenicu", mene optužuje da navodim ljude na svoju vodenicu. Nemam ja vodenicu, bata Siki, a ljude navodim na vodenice koje dobro melju, pa i kod tebe. Nabavi mirise!  :hammer:

Boli istina..? Otvori novu temu objasni nam svima kako treba... :D

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Humphrey, simpatičan si, ali ako tvoji postovi i pitanja upućena meni nastave da budu potpuno nejasna, ostaćeš zauvek bez mojih odgovora. Skoncentriši se i pitaj šta god hoćeš, ali budi jasan i precizan.

H

humphrey

Guest
Mixmaster je napisao(la):
Humphrey, simpatičan si, ali ako tvoji postovi i pitanja upućena meni nastave da budu potpuno nejasna, ostaćeš zauvek bez mojih odgovora. Skoncentriši se i pitaj šta god hoćeš, ali budi jasan i precizan.
Ne brini tu sam da ti pomognem...za sada...tvoja zelja je moja zapovest.

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Postoji miris na koji ni jedna riba ne moze da odoli. Znanje se prenosi sa kolena na koleno. Isuvise jaka sila je oko ovog mirisa i samo pravi Jedi to znaju. Medjutim samo i exluzivno za vas
hugo_boss_men.jpg

H

humphrey

Guest
dr.lucky je napisao(la):
Postoji miris na koji ni jedna riba ne moze da odoli. Znanje se prenosi sa kolena na koleno. Isuvise jaka sila je oko ovog mirisa i samo pravi Jedi to znaju. Medjutim samo i exluzivno za vas
hugo_boss_men.jpg

Force is strong Luke.. :D

PetarBg

Newbie
Učlanjen(a)
14.09.2008.
Broj reagovanja
0
mix* hvala na dobrodoslici :)

gogo* Naravno da nista ne zameram :)postujem tvoje misljenje kao nekog ko je probao arome,ja ih licno nisam probao tako da nemogu da ih podrzim ili odbacim

davno sam citao cini mi se u nekom hrvatskom casopisu o Drazenovom fazanovom repu koji je pravio pokriv od spuzve i koji je posle umakao u ulje od kavijara,i na tu muvu lovio ribu musicarskim priborom,po meni ovo nije musicarenje,kao ni mazanje muve u mulj,

ali,
neka mi neko objasni(bilo ko) koja je razlika izmedju arome i masti za mazanje suvih musica,epoxi smole za izradu musica,laka,lepkova ...i td.Sve ovo smrdi i u sobi i na stegi i na udici i u ruci i u reci i na ribi i na grani kada je pokidamo :).dovoljno je pomirisati kutiji sa epoksi strimerima i sve vam je jasno...
Ako neko koristi bilo sta od ovoga to je isto kao koriscrenje aroma,bar po meni sto neznaci da je tacno,

Mast za suve muve takodje ima miris koji covek oseca malo ili ga ne oseca (sto neznaci da ga riba ne oseca pogotovo ciprinidi,uostalom ovo ti moze potvrditi bilo koji nisko razredni ihtiolog),znaci ko koristi ovu mast kao i epoxi smolu u izradi kao i prethodne navedene on istovremeno koristi i "aromu" koja u slucaju epoxia odbija ribu,zasto onda da nestavimo nesto sto je privlaci,barem da prikrijemo za ribu smrdljiv miris koji potice od epoxija na primer ili od masti za plivanje muva???

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
PetarBg je napisao(la):

gogo* Naravno da nista ne zameram :)postujem tvoje misljenje kao nekog ko je probao arome,ja ih licno nisam probao tako da nemogu da ih podrzim ili odbacim

Pozdrav Petre, e pa sad opet malo moje iskustvo, koristim dvokomponentne smole,užasno je kako smrde dok se ne osuše, kada su suhe - finito, dok ih ja donesem do vode nema nikakvog miomirisa, a ostvareni ulovi u zadnjih mjesec-dva to potvrđuju (štuka,balin,smuđ) dakle po meni epoxi nema taj odbojni miris, ulja za održavanje plovnosti ne koristim, a moje epoxi strimere sam upravo išao njušiti -imam dve kutije pune njih pa da ne pričam napamet, nema brate ama baš nikakvog mirisa-smrada. Mislim da bi to ipak bila druga kategorija od kemije koja se nosi u malim bočicama na vodu pa tamo umačeš, mažeš, dipuješ...

PS još nešto, nevjerujem baš u poništavanje jednog smrada drugim, eventualno mješanje pa još gori efekat, al da ćeš jedan jak-smrad ugušiti drugim ? Možda to mi tako i osjetimo van vode kada jači  priguši prethodni, ali u vodi bi to bilo tko zna šta, e to bi nam samo neka ribica mogla da kaže.

PetarBg

Newbie
Učlanjen(a)
14.09.2008.
Broj reagovanja
0
Gogo je napisao(la):
PetarBg je napisao(la):

Pozdrav Petre, e pa sad opet malo moje iskustvo, koristim dvokomponentne smole,užasno je kako smrde dok se ne osuše, kada su suhe - finito, dok ih ja donesem do vode nema nikakvog miomirisa, a ostvareni ulovi u zadnjih mjesec-dva to potvrđuju (štuka,balin,smuđ) dakle po meni epoxi nema taj odbojni miris, ulja za održavanje plovnosti ne koristim, a moje epoxi strimere sam upravo išao njušiti -imam dve kutije pune njih pa da ne pričam napamet, nema brate ama baš nikakvog mirisa-smrada. Mislim da bi to ipak bila druga kategorija od kemije koja se nosi u malim bočicama na vodu pa tamo umačeš, mažeš, dipuješ...

PS još nešto, nevjerujem baš u poništavanje jednog smrada drugim, eventualno mješanje pa još gori efekat, al da ćeš jedan jak-smrad ugušiti drugim ? Možda to mi tako i osjetimo van vode kada jači  priguši prethodni, ali u vodi bi to bilo tko zna šta, e to bi nam samo neka ribica mogla da kaže.

U redu ako tako mislis ali moje iskustvo govori suprotno vezano za epoxi,oseca se  vremenom za coveka mnogo slabije (ali za ribu?)  ali nikada ne prestane koliko god vremena proslo,hemija je tu.
Ne kazem da je nemoguce uloviti ribu na epoxi,daleko od toga to su jedni(po mom misljenju) od najboljih strimera i nimfi,ali da li si se zapitao na primer od deset ulovljenih riba koliko ih se okrenulo nazad,i da je jednu oterao mnogo je.

Mada ja sam epoxi samo naveo kao primer ali tu ima mnogo druge hemije.

Koliko sam gledao po netu o varalicarenju ove varalicarske VESTACKE arome,imaju za coveka veoma blag miris ili ga uopste nemaju(mada ima i onih koji i coveku mnogo smrde),dok se ribe lepe za nju.

Ponavljam opet pitanje:posto si pomenuo da hemija zagadjuje vodu,da li opravdavas upotrebu hemije u vidu masti za musice,masti za konac masti za poredveze i td?da li ih treba izbaciti iz musicarenje?

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
PetarBg je napisao(la):
Gogo je napisao(la):
PetarBg je napisao(la):

U redu ako tako mislis ali moje iskustvo govori suprotno vezano za epoxi,oseca se  vremenom za coveka mnogo slabije (ali za ribu?)  ali nikada ne prestane koliko god vremena proslo,hemija je tu.
Ne kazem da je nemoguce uloviti ribu na epoxi,daleko od toga to su jedni(po mom misljenju) od najboljih strimera i nimfi,ali da li si se zapitao na primer od deset ulovljenih riba koliko ih se okrenulo nazad,i da je jednu oterao mnogo je.

Mada ja sam epoxi samo naveo kao primer ali tu ima mnogo druge hemije.

Koliko sam gledao po netu o varalicarenju ove varalicarske VESTACKE arome,imaju za coveka veoma blag miris ili ga uopste nemaju(mada ima i onih koji i coveku mnogo smrde),dok se ribe lepe za nju.

Ponavljam opet pitanje:posto si pomenuo da hemija zagadjuje vodu,da li opravdavas upotrebu hemije u vidu masti za musice,masti za konac masti za poredveze i td?da li ih treba izbaciti iz musicarenje?

Ne ništa od toga ne opravdavam a nemoguće je to i zabraniti, sam ih nekoristim koliko god to mogu, za mazanje špage koristim guščiju mast ili ništa i to je to, sve ostalo spomenuto izbjegavam.
Niti sam pobornik zabrane istih na vodi, jednostavno dajem primjer da se i bez toga može, ko me prati ok, ko me ne prati i to je ok. Teško da se svijet mijenja preko noći no polako se mijenja to je sigurno.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ovo se malo razvilo i u nekim nenameravanim pravcim, ali tako je kako je. 
Ja sam samo pokušao, na osnovu dugogodišnjeg ribolovačkog iskustva,  da ukažem na malu pojedinost koja može da utiče na rbiolov. Ne uvek, i nije pravilo, ali je moguće, misleći prvenstveno na mirise koji se zadržavaju na rukama i mogu da odbiju ribu, i to se odnosi na ribolov na stajaćim vodama, gde koliko vidim mnogo njih mušičari razne vrste ribe. Ništa više od toga. Nisam mislio na atraktore, veštačke mirise za primamu ni na bilo šta što se koristi za mirisanje prihrane u drugim vrstama ribolova. Iz mog iskustva, a imam poprilične ( u KG i cm) ulove i od šarana do štuke, o tome bi trebalo po mom mišljenju voditi malo računa.    Niti je to crveno slovo, ni sveto pismo, ne škodi a može da pomogne.
Simpsone, kod mene u Kg, a koliko znam i uglavnom  je uobičajeni ribolovački pozdrav "Bistro", i ja ga koristim, pa mi reci, života ti, koji je to GRAĐANSKI pozdrav, ako je ovo SELJAČKI.
  Ako si rešio da se vređamo - OK - kaži onda svi vi van Beograda ste seljačine, kulovi, geaci i nemate pojma, a ja sam za razliku od Vas GRAĐANIN ( BEOGRAĐANIN).
Zaboravio si da kažeš - samo je moj ćale malo pre Vašeg ćaleta iz opanaka uš'o u cipele. Izvini ako si rođen u Beču, Parizu...
  Nemam pojma ko si, šta si, a ni ti nemaš pojma ko sam ja, ali sam za tebe već SELJAČINA. Ja sam rođeni Kragujevčanin, imam svoje poreklo zapisano od 1703 godine, a iz iskustva znam da u Beogradu nema šanse da nađeš više od 2000 rođenih starosedelaca beograđana. Oni su odavno napolju po belom svetu. Predpostavljam da si ti, na osnovu tvojih reči, izdanak stare beogradske građanske porodice od Kneza Miloša koja je vremenom postala građanska - ili grešim. Po popisu iz 1863 godine, obavljenom  po naredbi Miloševoj, u Beogradu je tada bilo 100 % seljačko stanovništvo.
  Prema tome tebi samo malo manje viri prazi luk iz dupeta nego nama.
  B I S T R O !

Vrh Dno