Miris

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
O svemu san čitao ovde na forumu ali mislim da je ovo jedan važan činilac za uspešniji ribolov.

M I R I S

Poznato je da riba pored svega ostalog koristi i čulo mirisa za pronalaženje hrane. Ukoliko nam se na rukama nađu jaki mirisi - nikotin, hemikalije... dešava se da riba dođe do mamca koji joj je vizuelno veoma zanimljiv, ali samo se okrene i ode.
  Iskusni ribolovci kada dođu na vodu (pogotovu nepoznatu) prvo provuku ruke kroz pesak, mulj ili šta je već na dnu, operu ruke pa tek onda se hvataju za mamac. Ovo zbog toga da ruke prime miris vode na kojoj se peca  i da odstrane sve prethodne mirise.
  Da li ste nekada pomirisali  vodu na kojoj pecate. Tvrdim da isto ne mirišu voda Drine, Nišave, Jerme, Ribnika,Timoka, Vlasine, Dunava kod Beograda, Dunava kod Kladova...
  Svaka reka, pa čak i pojedini delovi delovi reke imaju specifičan miris, zavisno od okruženja, a na nama je da ga ispoštujemo. Ne miriše isto voda na šljunkovitim prelivima, na bukovima i brzacima, u virovima i tišacima.
  Sve larve koje izlaze iz vode i roje se imaju na sebi miris vode i dna odakle potiču. Milion puta ste se našli u situaciji u kojoj ste se zapitali zašto riba dođe do mušice,  skoro da je uzme, ali ODE. 
  Da li ste pre toga odmarali i popušili cigaretu, ili ako se krećete pored bašti ili voćnjaka kojih ima uz reke, možda ste na ruke naneli sredstvo za prskanje, miris benzina od otvaranja i zatvaranja rezervoara...
  Svaki takav mamac možete odmah da izostavite tog dana.
  Na kraju se desi ono čuveno: "Menjao sam sve živo, ali neće ni da staviš dukat".
  Verujem da uz dobru taktiku, tehniku, imitaciju muve, dobru prezentaciju i miris ima itekako važnu ulogu u tome da li ćete uloviti ili ne. Više puta smo za neuspeh u ribolovu krivi mi nego sve drugo.
  BISTRO.

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Rančiću, zanimljivo je pričati o čulu mirisa kod riba, ali mi mušičari najčešće ne razmišljamo o tome, jer se oslanjamo na čulo vida naših žrtvi. Međutim, miris može biti važan i ovu tvoju teoriju ne treba olako odbaciti, već proveriti.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
rancic je pravu...ja obavezno properem ruke u vodi na kojoj lu loviti iako nisam pušač i iako ne čačkam benzin tako često. Muve pustim bez mirisa i okusa...ali nakon par riba muva kao da postane lovnija  :D (strimeri na prvom mestu) jer tada dobije i miris i ukus prirodnim putem  ;) :D 

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Mix,
garantujem da nije samo teorija, pričam iz ličnog iskustva.
  Znam da se mušičari najviše oslanjaju na oči, mnogi vole samo suvu muvu, ali šta sa nimfama i mokrim muvama. One su u vodi ili pri dnu ili potopljene ispod površine. Pobeleće ribolovcu oči od gledanja u strunu ili indikator. Ako je nimfa, recimo kiler bug, primila malo miris nikotina - nema napada, gledaće je riba k'o u bioskopu.
  Da li je zbog toga slabiji ulov (generalno gledano) na nimfe, pa mnogi mušičari vole samo suve muve.          Koliko vas je ovde zaključilo da najbolje radi na razdrndanu i raščupanu muvu, posle nekoliko napada. Napadne i pljune. Nekoliko takvih udaraca razdrnda muvu, ali joj skine i miris, a nabaci miris ribe i vode pa onda proradi. Zato šarandžije dodaju onolike mriise u hranu. Vanila, rum, med, smokve, plazma keks, pa sve do aleve paprike (bugarski valjci) i kao tajne sastojke sitnu riblju krljušt, granule ribljeg ulja, granule vitamina E. Bojli su namirisani ko brica ili apotekar.
Razbijao sam deveriku i šarana na granule ribljeg ulja što se daje deci. Da li klen uzima višnju ili dudinju zbog oblika - ne, zbog boje - možda, zbog mirisa i ukusa - sigurno.
  Ako mušičari za istu vrstu ribe, istog dana na istoj reci, koriste razne muve i ako ispoštuju sve taktike i tehnike, ulov zavisi samo od znanja, iskustva i MIRISA.
  Koliko je to bitno na reci, mnogo je bitnije na zatvorenim vodama, jezerima, barama i kanalima.
  Mix je u prednosti jer je zakleti nepušač i antialkoholičar ( ako sam dobro shvatio), stalno je sa svojim akvarijumima, stalno je u dodiru sa ribom i vodom i najverovatnije ostavlja na mušici vrlo malo mirisa koji odbijaju ribu - plus znanje, plus iskustvo - bingo.
    Tvrdim da sve ribe, osim možda soma beže od mirisa nikotina, benzina, krema, dezodoransa, losiona za brijanje.. Ne kažem da to ne treba koristiti, ali se mora obavezno skinuti sa ruku.
  Mal of - lovci izbegavaju sve mirise kad idu na visoku divljač - jelen, srndać, muflon, divlja svinja, vuk...
  Pa sami pušači ne sede pored pune piksle - smrdi ubi bože, a tek kako to smrdi ribama ili životinjama.
  Isprobajte, Sebastijan se uverio sam.
BISTRO.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancicu brate, musicarenjem se u 99% slucajeva love ribe koje se ne oslanjaju na culo mirisa vec uglavnom grabljivice. Znaci li to da musicari koji love bucove na Savi kod BG, ruke treba prvo da operu u klozetskoj solji ili oni sto pecaju na Dunavu prvo da se potope malo u naftu?
Po toj teoriji nije pozeljno ni prati ruke sapunom, cista hemija je u pitanju. Daj bre fokusiraj se na bitnije stvari ovo je potpuno beznacajno.

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Rancicu mirisi u flayfishingu nemaju nikakav pozitivan krakter, riba se samo fokusira na svoj vid, znaci u flayfishingu se ne koriste razne arome,atraktori, kao sto se to radi u lovu sarana i drugih riba.
Mi u flayfishingu koristimo samo sredstvo za odrzavanje muve na vodi i ono moze biti hemiskog porekla i kao takvo normalno je tajpreparat u sebi sadrzi odredjenu dozu mirisa, ali to bitno ne utice na efekat lova.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Uf ima ovde teskih zabluda. Da budem kratak i jasan. Ima miris vaznost. Do zakljucka sam dosao sa klenovima. Kako, pa isprobavajte. Naravno i da ne praktikujem. Par puta sam probao i pali, kada mu cistu serviram nece da je uzme. A kada ima arome hoce. Dajte probajte nesto pa pisite, nemojte napamet.

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Znaci odsad u prsluk i atraktori i arome, a jos malo i primama, sa raznim ukusima. :( :eek::

H

humphrey

Guest
Rancic je napisao(la):
Mix,
garantujem da nije samo teorija, pričam iz ličnog iskustva.
  Znam da se mušičari najviše oslanjaju na oči, mnogi vole samo suvu muvu, ali šta sa nimfama i mokrim muvama. One su u vodi ili pri dnu ili potopljene ispod površine. Pobeleće ribolovcu oči od gledanja u strunu ili indikator. Ako je nimfa, recimo kiler bug, primila malo miris nikotina - nema napada, gledaće je riba k'o u bioskopu.
  Da li je zbog toga slabiji ulov (generalno gledano) na nimfe, pa mnogi mušičari vole samo suve muve.          Koliko vas je ovde zaključilo da najbolje radi na razdrndanu i raščupanu muvu, posle nekoliko napada. Napadne i pljune. Nekoliko takvih udaraca razdrnda muvu, ali joj skine i miris, a nabaci miris ribe i vode pa onda proradi. Zato šarandžije dodaju onolike mriise u hranu. Vanila, rum, med, smokve, plazma keks, pa sve do aleve paprike (bugarski valjci) i kao tajne sastojke sitnu riblju krljušt, granule ribljeg ulja, granule vitamina E. Bojli su namirisani ko brica ili apotekar.
Razbijao sam deveriku i šarana na granule ribljeg ulja što se daje deci. Da li klen uzima višnju ili dudinju zbog oblika - ne, zbog boje - možda, zbog mirisa i ukusa - sigurno.
  Ako mušičari za istu vrstu ribe, istog dana na istoj reci, koriste razne muve i ako ispoštuju sve taktike i tehnike, ulov zavisi samo od znanja, iskustva i MIRISA.
  Koliko je to bitno na reci, mnogo je bitnije na zatvorenim vodama, jezerima, barama i kanalima.
  Mix je u prednosti jer je zakleti nepušač i antialkoholičar ( ako sam dobro shvatio), stalno je sa svojim akvarijumima, stalno je u dodiru sa ribom i vodom i najverovatnije ostavlja na mušici vrlo malo mirisa koji odbijaju ribu - plus znanje, plus iskustvo - bingo.
    Tvrdim da sve ribe, osim možda soma beže od mirisa nikotina, benzina, krema, dezodoransa, losiona za brijanje.. Ne kažem da to ne treba koristiti, ali se mora obavezno skinuti sa ruku.
   Mal of - lovci izbegavaju sve mirise kad idu na visoku divljač - jelen, srndać, muflon, divlja svinja, vuk...
   Pa sami pušači ne sede pored pune piksle - smrdi ubi bože, a tek kako to smrdi ribama ili životinjama.
  Isprobajte, Sebastijan se uverio sam.
BISTRO.

Oko druze...oko Sta mislis ti druze da li grabljivice vide infracrveni spektar boja?

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Simpsone,
ako sam dobro shvatio, ti tvrdiš da se grabljivice - štuka, pastrmka, bucov, klen, mladica ne oslanjaju, pored ostalih čula, I NA ČILO MIRISA. Tvrdiš da su grabljivice tupave i samo zinu i juuuriiiš. Neće biti. Pa kada se grabljivice ne bi oslanjale na miris, pored ostalih čula i bočne linije, danas ne bi ni postojale. Čak i velika bela ajkula ne napada odmah sve što vidi - prvo obilazi, miriše, meri električni naboj potencijalnog plena koji pokazuje eventualne povrede, gleda da li i ona može biti povređena, pa kada sve kockice složi i bude 100 % sigurna - tek tada ona napadne - da se oslanjala samo na vid ne bi opstala nepromenjana 200 miliona godina i ne bi bila na vrhu lanca ishrane. To su isto štuka i pastrmka i mladica u svom divljem okruženju u njihovom svetu - reci. Reci mi, molim te, kako bi uhvatila plen u mutnoj vodi prolećnih bujica, osim ako im ribe same ne skaču u usta. Samo oslanjajući sa na vid  - nikako ili vrlo teško - pa onda bi umesto nimfi jela grančice, ribu bi zamenila silueta vrbovog lista.
 Misliš da  bucovi, štuke, pastrmke  - ribe uopšte - postoje toliko dugo u prirodi zato što su glupe, alave i boli ih kurac šta im se baca - samo daj šta daš. Mi smo džekovi - samo dođemo, razmašemo se i mora da se uhvati - sama.
 Operi ruke sapunom pa odmah uhvati mušicu i zabaci. Teško ćeš da uhvatiš nešto. I čitaj pažljivo, nemoj da karikiraš, ja ne kažem da treba da se valjaju po govnima ili nafti da bi pecali na Savi ili Dunavu kod Beograda, i ne kažem ne treba prati ruke - već kažem da samo po dolasku na vodu treba proprati ruke vodom u kojoj će da se peca da bi se neutralisali mirisi (kada si  ti ili bilo ko pre odlaska na pecanje oprao recimo volan od znojavih ruku, mirisa krema, losiona..)- ovde pričam o MIRISIMA NA RUKAMA. Po tvojoj logici koji će nam krasni  toliko muva, daj samo jednu vernu imitaciju i piči blago čiči. Misliš da materijali za pravljenje muva ne mirišu ili smrde - kako kome.
Da li bi probao jelo koje ne miriše lepo već neprijatno smrdi. Kako bi ti ili ja, da nekim slučajem nedaj bože nemamo ruke, pa nam neko nešto da da jedemo. Uši ne služe ničemu, Oči - OK vidim kako izgleda, ali - MIRIS - ČEKAJ DA SE UVERIM DA JE U REDU - ako je prijatan probaću, a ako nije - 'ajd uzdravlju da se vidimo - odo ja, može da izgleda ko miloska Venera - nema šanse da se proba.
 Svako ima svoja iskustva i svoju filozofiju, poštujem ja to tvoje, ali za razliku od tebe, mislim da je i to veoma važno.
BISTRO  svima za vikend, napecali se dabogda.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
GORANHardy je napisao(la):
Znaci odsad u prsluk i atraktori i arome, a jos malo i primama, sa raznim ukusima. :( :eek::

Nisi izgleda lepo razumeo. Ne govorim o nosenju aroma i drugog, vec o uticaju mirisa na ribe. Sumnjam da ces to kod bilo kog  musicara to da nadjes u prsluku ili drugoj opremi. Zasto? Pa odgovor znas posto si se uzimamnjem stapa - muiscarca u ruke odvojio od drugih vrsta ribolovaca  ;)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Mislim da svi ako ne svi barem vecina nas ne koristimo nikakve atraktante. U svakom slucaju miris ima svoju ulogu kod svih riba (manje više). Evo jednog mog iskustva (od mnogih)..."iz doba starog vremena :D" kada sam varaličario smuđa silikoncima...aktivnost neka jadna, ja se lepo prisetih nekih iskuistava iz ranog detinjstva sa mora. Odem u trgovinu i kupim najsmrdljiviju moguču konzervu sa ribama. U to ulje bi umočio silikonca (shad). Lovnost tog smrdljivog po ribi je bila mnogo viša nego ona što je smrdila po silikonu ili po ničemu.  :yeswink: Danas ja to radim drugačije...uspešno lovim sa malo više truda bez dodatne prihrane i mirisa. Čak i strimer koji je ulovio par riba i smrdi po ribi često skinem sa predveza (činilo se to suludo ili ne) jer ionako posle par riba ja sam več prezadovoljan.

simpson_H

Hero member
Učlanjen(a)
13.05.2007.
Broj reagovanja
8
Rancic je napisao(la):
Simpsone,
ako sam dobro shvatio, ti tvrdiš da se grabljivice - štuka, pastrmka, bucov, klen, mladica ne oslanjaju, pored ostalih čula, I NA ČILO MIRISA. Tvrdiš da su grabljivice tupave i samo zinu i juuuriiiš. Neće biti. Pa kada se grabljivice ne bi oslanjale na miris, pored ostalih čula i bočne linije, danas ne bi ni postojale. Čak i velika bela ajkula ne napada odmah sve što vidi - prvo obilazi, miriše, meri električni naboj potencijalnog plena koji pokazuje eventualne povrede, gleda da li i ona može biti povređena, pa kada sve kockice složi i bude 100 % sigurna - tek tada ona napadne - da se oslanjala samo na vid ne bi opstala nepromenjana 200 miliona godina i ne bi bila na vrhu lanca ishrane. To su isto štuka i pastrmka i mladica u svom divljem okruženju u njihovom svetu - reci. Reci mi, molim te, kako bi uhvatila plen u mutnoj vodi prolećnih bujica, osim ako im ribe same ne skaču u usta. Samo oslanjajući sa na vid  - nikako ili vrlo teško - pa onda bi umesto nimfi jela grančice, ribu bi zamenila silueta vrbovog lista.
 Misliš da  bucovi, štuke, pastrmke  - ribe uopšte - postoje toliko dugo u prirodi zato što su glupe, alave i boli ih kurac šta im se baca - samo daj šta daš. Mi smo džekovi - samo dođemo, razmašemo se i mora da se uhvati - sama.
 Operi ruke sapunom pa odmah uhvati mušicu i zabaci. Teško ćeš da uhvatiš nešto. I čitaj pažljivo, nemoj da karikiraš, ja ne kažem da treba da se valjaju po govnima ili nafti da bi pecali na Savi ili Dunavu kod Beograda, i ne kažem ne treba prati ruke - već kažem da samo po dolasku na vodu treba proprati ruke vodom u kojoj će da se peca da bi se neutralisali mirisi (kada si  ti ili bilo ko pre odlaska na pecanje oprao recimo volan od znojavih ruku, mirisa krema, losiona..)- ovde pričam o MIRISIMA NA RUKAMA. Po tvojoj logici koji će nam krasni  toliko muva, daj samo jednu vernu imitaciju i piči blago čiči. Misliš da materijali za pravljenje muva ne mirišu ili smrde - kako kome.
Da li bi probao jelo koje ne miriše lepo već neprijatno smrdi. Kako bi ti ili ja, da nekim slučajem nedaj bože nemamo ruke, pa nam neko nešto da da jedemo. Uši ne služe ničemu, Oči - OK vidim kako izgleda, ali - MIRIS - ČEKAJ DA SE UVERIM DA JE U REDU - ako je prijatan probaću, a ako nije - 'ajd uzdravlju da se vidimo - odo ja, može da izgleda ko miloska Venera - nema šanse da se proba.
 Svako ima svoja iskustva i svoju filozofiju, poštujem ja to tvoje, ali za razliku od tebe, mislim da je i to veoma važno.
BISTRO  svima za vikend, napecali se dabogda.

Rancicu mislim bas tako kako si napisao! Mislim da su ribe glupe, jer u suprotnom bi ih qrac hvatali ovako kako ih hvatamo :D

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
ja isto tvrdim da sdu ribe glupe  :yeswink: problemi su uloviti ju, prema mom mišljenju, kada se nađemo u trenutku kada se riba ponaša po nekoj svojoj navici koju mi dovoljno ne razumemo. Onda to mistificiramo ili jednostavno kažemo danas neče. Zapravo ribu treba prokužiti. Kada određenu vrstu prokužimo, njene navike u različitim tipovima voda, u različitim vremenskim uvetima...onda ta riba postaje vrlo lak plen. Mnogo je toga što bi se tu moglo napisati ali površno objašnjeno ja tako to razumijem. Miris ima ulogu i po nekada može da bude vrlo bitan. Bolje muva bez mirisa nego muva nanikotisana ili "dezinficirana" alkoholom ;) Što se tiče mirisanja muva zbog lovnosti, to neki mušičari rade ne moru mada ja to ne podržavam ali se ne usuđujem tvrditi da to nisu mušičari. Ionako naše nimfe posle par riba imaju miris ribe, strimeri posle par ribica isto tako... Neki skidamo takve muve nakon nekog vremena neki jedva čekaju da muva "proradi"  ;) Ja eto skinem, probavam sa nekim novim i bez mirisa...i onako sam jedan od onih koji tvrde da nije toliko do imitacije koliko do same prezentacije i vođenja. Kako god, i miris zna da bude u igri. Ko želi bolje da lovi neke maže svoje muve mirisom koji če da lovi, oni koji žele da što manje ulove i daju više šanse ribi neka muve drže u petroleju  :D

compshop

Hero member
Učlanjen(a)
09.07.2007.
Broj reagovanja
3
Evo ovako. Ako sedim celi dan u lokalu u kome se pusi gde i ja zapalim celu paklu ili dve, moji receptori u nosu su blokirani za taj nadrazaj i meni je ok. Kada se narednog jutra probudim i padne mi na pamet onako mamurnom da obucem istu majcu koju sam nasao u kupatilu, zavrti mi se u glavi od smrada duvana. Isto tako necu primetiti da neka devojka pije djus-vodku ukoliko i ja pijem alkohol. Smrdimo na alkohol i ljubimo se, svima lepo. Medjutim ako ja pijem borovnicu a moja pratilja crno vino, dolazi u obzir orlni kontakt samo ako je dama fleksibilna. Nadam se da smo se razumeli.  Isto tako ce riba koja zivi u centru Beograda da bude imuna na sirene, tramvajske sine, dreku, viku, prljavstinu, smrad....U pravoj sredini, sa pravom damom, ja se trudim da ocaram sva njena cula. Isti slucaj i sa ribama (opet ja o ribama). Cula su prisutna kao najblizi kontakt sa spoljasnjom sredinom i obavestavaju nas o svim pojavama oko nas koliko god mogu - usled dejstva raznih nus pojava. Srna koja trazi muzjaka luci hormone koji ovog naivnog rogonju privlace. Zena luci hormone koji lete svuda oko nje kada su joj "plodni dani", za ove dane smo svi culi. Insekti isto tako. Banalan je pokusaj da se ospore elementarni prirodni zakoni i nagoni koji svet cine ovakvim kakav jeste - reproduktivan. Nagoni za razmnozavanje i samoodrzanje su elementarni pokretaci celog sveta, svakog insekta, svake ribe  i svakog coveka (ima nekih devijantnih jedinki), zapisani negde duboko u genetsko kodu i kriptovani bolje od bilo koje wan konekcije, pa u ovoj velicanstvenom vestini koju nazivamo musicarenje moramo uzeti u obzir i to. 
Dakle motanje musica bez duvanskog dima, pastelne boje musicarskog odela, besumno prikradanje mestu lova bez nepotrebnih pokreta. Sve ovo vazi na bilo kojoj reci gde jedan musicar sam sa svojim mislima, uzivajuci u svoj lepoti koja ga okruzuje spoznaje pravu car musicarenja. To vazi na svakoj reci koja nije Astraeus a mogla je da bude. Na drugacijim vodama necu ni da pecam, valjda je to razlog sto sam i poceo da musicarim...

Vrh Dno