luk i samostrel

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
Marushani je napisao(la):
Ko lovi lukom i samostrelom treba dobro da gadja, u slucaju da ne pogodi zivotinju u vitalnim organima, ta zivotinja umrece u teskim mukama negde po prirodi...

Divlja svinja, prostreljena namenskom strelom ispaljenom iz compund samostrela, iskrvari bitno brže nego kada se pogodi zrnom karabina.  U jednom dokumentarcu je vreme do pada svinje usled gubitka krvi, bilo nešto preko deset sekundi, što je izuzetno brzo.

Inače, gubitak krvi je je mnogo prirodnija smrt za divlju životinju, u odnosu na šok koji izaziva pucanj i pogodak iz vatrenog oružja.

E sada, ako neko koristi strele namenjene za gađanje meta, naravno da će samo napraviti štetu, i izmrcvariti životinju. Namenske strele imaju vrh koji se delom "otvara" prilikom udarca.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Oružje normalnom čoveku ič ne treba. Izuzimam članove lovačkih udruženja, mada ni taj ubilački nagon ne razumem, ali ajd sad.
Znam mnogo njih koji imaju oružje i uvek ih nekako svrbe prsti - na svadbi, kod prenosa sportskog događaja, kad popiju iz bilo kog razloga, kad su veseli, ljuti... uvek vade oružje i čiste ga.  :'(
Video sam dve svadbe sa pevanjem i pucanjem, samo falio "orkestar sa svadbe i sahrane".
A nagledao sam se i svega i svačega. Ili bih uveo kao obavezu za kupce oružja da gledaju malo rane i povrede od oružja uživo pa kom se ne smuči - tek njemu ne davati mu oružje.
Znam da će mnogi reći - može se zloupotrbiti i viljuška, kašika... Kad drži viljušku - svrbi ga stomak. Ali kad drži oružje svrbe ga prsti i mozak, žulja ga za pojasom, gleda gde bi mog'o da opali dva - tri.

boban.velickovic

Senior member
Učlanjen(a)
09.09.2010.
Broj reagovanja
0
Inače, luk ili samostrel je opasno terorističko oružje. Tiho, snažno, precizno, i ne može se utvrditi iz kog luka je strla ispaljena...

Prilikom jedne demonstracije nekog kompaund luka mogli smo da vidimo kako strela ispaljena sa daljine od oko 30m, prolazi kroz jedna vrata havarisanog automobila i zabija se u suprotna vrata. Ne sećam se modela niti snage luka.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Kad vec pricate o oruziju,valjda znate da se kod nas vise ubistva uradi sa svim mogucim predmetima nego sa vatrenim oruzijem.Od prilike negde na 600 ubistava 100 su pocinjena vatrenim oruzijem.Toliko o tome da su oni koji poseduju oruzije ne normalni,ili za razmatranje...Oruzije je nastalo iz potrebe za lov odbranu,slicno kao i ribolov...Normalan covek nece zloupotrebiti ni vatreno ni hladno oruzije,nenormalan ce zloupotrebiti bilo sta...To ne treba mesati,samo se vredjaju ljudi koji su normalni a poseduju nesta od oruzija...

Inace samostrel je jako i zanimljivo oruzije,mada ni klasik drveni luk mi se jako svidja...Sve u svemu jako lep sport i hobi.Kome zakon dopusta nek slobodno koristi tu mogucnost. :yeswink:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ovo je tema za forum o lovu definitivno......

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
jesam cuo sam ali druze veruj mi lov ne volim da vidim ni na papiru,kad je na tv ja prebacujem.....zna da su milioni ljudi u svetu zagrizeni za lov ali mene ubijanje neduznih zivotinja itekako unesrecuje...kad vidim da su tamo negde u US ubili nekog rogatog jelena ili sta vec pa sve poziraju s njim kao trofej obio im glavu tom istom puskom.....tako da oruzje kao vrstu hobija ne podnosim...ovo je moje gledanje i ne zelim da omalovazavam nikoga pogotovu sto znam da vas ima lovaca ovde na forumu...sorry lovaca-ribolovaca... :yeswink: :yeswink: :yeswink:

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
ja nisam  lovac niti ču ikada biti...što ne znači da ne bi ubio životinju ako bi bio baš prisiljen zbog hrane...iz hobija ne bi ubijao životinje definitivno jer  i mene takve stvari ne čine sretnim...ali da volim da streljam volim pa bilo to kome paradoksno ili ne...streljati u umetne mete mi je zanimljivo od malena.

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
u metu ili glinenog goluba to pozdravljam ali u neku zivotinju :bat: :bat: :bat: :bat:....kao mali sam iz vazdusne puske ubio desetine golubova sa okolnih krovova i kad se toga setim kazem sebi,...STA CES BIO SAM DEGENER :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink: I JOS PLUS ONAJ KOJI ME UCIO TOME,eto toliko....

kawazoki

Newbie
Učlanjen(a)
25.04.2011.
Broj reagovanja
0
gegula je napisao(la):
u metu ili glinenog goluba to pozdravljam ali u neku zivotinju :bat: :bat: :bat: :bat:....kao mali sam iz vazdusne puske ubio desetine golubova sa okolnih krovova i kad se toga setim kazem sebi,...STA CES BIO SAM DEGENER :yeswink: :yeswink: :yeswink: :yeswink: I JOS PLUS ONAJ KOJI ME UCIO TOME,eto toliko....
      Slazem se sa tobom...radio sam to nekada davno, uvideo da ja nisam taj koji treba da odluci da li ce neka zivotinja ziveti do danas ili cu je ja........VISE NIKADA TO NE BIH URADIO.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Jesu li lovci degenerici ??? (po vasem misljenju) ubijaju zivotinje,one nemocne a oni sa puskama il samostrelom .
Ps-bilo koje oruzije ne mora se koristiti za ubijanje moze se koristiti za sport i rekreaciju,gadjanje u streljanama i papirne mete il vec od cega...

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
nikog ne vredjam niti omalovazavam lov,ja sam rekao za sebe sta sam bio a kao sto rekoh ovo nije tema za ovaj forum......

sole

Junior member
Učlanjen(a)
15.07.2015.
Broj reagovanja
0
Pravo je vreme za ozivljavanje ove teme ................
Stupanjem novog zakona o oruzju i municiji 05. marta ove godine,  lukovi jacine do 101 funte (?????) spadaju u takozvanu ,,D,, kategoriju oruzja za koju nisu potrebni nikakvi papiri. Samim svrstavanjem u ,,D,, kategoriju  olaksana je nabavka  i drzanje ali se svakako prema toj vrsti oruzja treba odnositi sa duznom paznjom ( transportovati u futroli , paziti na bezbednost , nevaditi iz auta u centru grada , itd.)
Osim za lov , koji je poslednja faza , luk moze biti lepa razonoda u drustvu prijatelja  a i veliki izazov za razna takmicenja u Srbiji i okruzenju . Svi oni koji su kasno shvatili i propustili mladost da se dokazu u nekom sportu strelicarsto je idealno.
Raspolozen sam u dogovoru sa zainteresovanim da na Drini ,dok je visoka voda, organizujemo druzenje sa pecanjem i pucanjem.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
248
Aaaaaaaaaa pa tebe cekam, i vrebam, imam Ja jednog ludaka kao ti, vredi vas dvojicu upoznati...mada on ganja i fata divlje piceke po Orjenu i okolini Boke Kotorske...hehehe

neba

Hero member
Učlanjen(a)
01.02.2014.
Broj reagovanja
124
Ja sam prvi zainteresovan,od malih nogu,moglo bi se reci prvo sam naucio da pucam pa prohodao zaljubljenik u oružje,a pucanje mi ide od ruke,sada se ponovo okrećem lovu ,i svakako bi probao luk i strelu
Gledao sam par tvojih emisija baš i poprilično sam zainteresovan
Ako si na Drini sada dole i ugrabiš vremena javni se da probamo (da ne prizivam veliku vodu) pu pu pu  :hammer:

Vrh Dno