luk i samostrel

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
od malena volim lukove i samostrele, pola detinjstva sam skoro proveo u igri sa takvim stvarčicama koje sam uglavnom sam nekako napravio  :lol:

često mi je malo falilo da se odlučim i kupim nešto jako  8) ali pošto ne mislim ništa koknuti time tako nikada nisam ni kupio nešto takvo, mada me opet malo vuče da bi si nabavio jedan komponirani luk ili samostrel (samostrel me više privlači zbog snage) ali to opet za streljanje u nekakvu metu na livadi ali  :blush: sumnjam da ču se odlučiti za takav strošak barem još neko vreme. Kako god, zanimaju li vas takve stvari ili se več možda bavite?

Pogledajte ovu zver od samostrela:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lzc22e0xRX4&feature=player_embedded[/youtube]

SaleCK

Senior member
Učlanjen(a)
31.03.2008.
Broj reagovanja
0
Ovaj samostrel jeste lep,samo,kod nas ne može da se nabavi legalno.Jednostavno,Zakon o oružju i municiji ne dozvoljava njegovo posedovanje,pa samo možemo da gledamo i parimo oči.

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
Ovo je istina, a vazi za sva oruzja sa tetivom. Ukljucujuci i sportske (olimpijske) lukove, s'tim sto luk mozes da nabavis preko nekog kluba.

Nadam se da ce ovo biti regulisano nekom novijom verzijom zakona.
Koliko sam primetio, u svetu je dosta popularan lov lukom i strelom, mozda i Sloveniji?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Ne, u Sloveniji je zabranjen lov takvim oružijem. Doduše, na nekom/im privatnim rezervatima je takav lov moguč ali to je kao da ideš u zološki vrt gde su životinje naviknute na ljude i ne begaju. Zato oni koji su oduševljeni nad takvim lovom idu u neke druge zemlje gde je to dozvoljeno.

Sečam se kao da je bilo jučer. Bio sam klinac star 11 godina. Pecao sam nekom bambusovom "motkicom" na nekom vojvođanskom kanalu blizu sela Velebit, gde sam bio u poseti kod rodbine. To je bilo negde u sedmom mesecu. Dok sam sedeo u hladovini ispod vrbe čekajuči da zaigra pampur jeo sam neki sendvić. U tom trenutku sam ugledao čoveka kako ide prema meni. Kako mi je sve bio bliži sam vidio da u jednoj ruci nosi samostrel naslonjen na rame a u drugoj ruci je nosi ubijenog zeca. Tamo sresti na njihvi ili pašnjaku nekog fazana ili zeca nije bila neka retkost. I tako je on prošao pored mene, pozdravili smo se kimanjem glave i to je bilo sve. Još neko vreme sam ga gledao kako odlazi u svom pravcu. Dok se je odaljavao sam zurio u taj samostrel maštajuči kako bi bilo da ja imam nešto tako  :D :)

Čovek je ladno samostrelom šetao po otvorenom i lovio. Zbog toga sam dugo vremena mislio da je u srbiji dozvoljen lov takvim i posedovanje takvog oružija. Možda je to tada i bilo legalno ili je on bio još jedan krivolovac u nizu.

SaleCK

Senior member
Učlanjen(a)
31.03.2008.
Broj reagovanja
0
Samostrel kao oružje za lov divljači,odlično je kao oružje za krivolov.Zato je i zabranjeno kod nas,kao i malokalibarska puška (samo što za nju postoji mogućnost nabavke).

Kao što si rekao,gledajući na TV ove kanale koji imaju lov i ribolov,oduševljavam se pojedincima koji imaju toliko hrabrosti i smelosti da idu u lov krupnu divljač samo samostrelom.Pitam se jel ono hrabrost,budalaština ili izazivanje sudbine?

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
ima i takvih kojima je uobičajeni miran siguran život i sva rutina več preko glave pa idu po neku posebnu dozu izpunjenja...ali to itekako može da ih košta previše ako se vrate sa takve avanture kao invalidi ili u sanduku  :blush: 100 ljudi 100 čudi.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
248
Probacu da obezbedim valjane fotografije....prijatelja koji lovi divlje svinje lukom i strelom!!!!
Kod nas na brdovitom Balkanu...mozda krivolov nekome a nekim njegvim kon\msijama je to
spas useva od napasti...
Podivljale kunice  unazad desetak godina lovi na Mamuli(ostrvcetu,starom fortu nadomak HNovog)...

kurare

Senior member
Učlanjen(a)
19.09.2008.
Broj reagovanja
0
Sale Župa je napisao(la):
Samostrel kao oružje za lov divljači,odlično je kao oružje za krivolov.

Budalaština! Luk i samostrel su baš toliko upotrebljivi za krivolov divljači koliko je mušičarski pribor upotrebljiv za letnji krivolov mladice!
Običan lovački karabin je poružje kojim je počinjeno daleko najviše krivolova.

Ako te zanima vise imaš ovde: http://dpll.si/files.php

Janez

Marushani

Full member
Učlanjen(a)
21.06.2007.
Broj reagovanja
0
Ko lovi lukom i samostrelom treba dobro da gadja, u slucaju da ne pogodi zivotinju u vitalnim organima, ta zivotinja umrece u teskim mukama negde po prirodi, a isto tako ako je velika zivotinja, rizikuje i svoj zivot jer moze on postati zrtva te zivotinje. Nekada sam i ja pravio lukove, ali nisam mogao gadjati zivotinje, nego samo mete sam gadjao.

Šone

Hero member
Učlanjen(a)
04.01.2009.
Broj reagovanja
1
Zašto sam zamislio Sebastiana i šarane u ovoj ulozi negde na Bledu  :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=94N6FavPEB4[/youtube]​

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
:doh: aman šone zar ti ja na šta tako ličim  :D  :hammer:

Pre bi nekog vepra okino ili jelenka pa onda od toga neki žestok gulaš, pečenje... :drool:

kawazoki

Newbie
Učlanjen(a)
25.04.2011.
Broj reagovanja
0
              Samostrel - za mene potpuno neinteresantan vid oruzja za lov jer to je isto kao i karabin.
Luk i strela ...to je stvarcica za lov koju koristis samo 20% u lovu to jest za pogodak a sve ostalo je tvoja sposobnost da pratis trag,kamuflaza,sacekusa..itd.
Govorim iz bogatog iskustva sa lukom i strelom jer sam ranijih godina cak i na jednoj ostrvskoj zemlji gde sam ziveo,bio prvak.
            Lovio sam i ribu time i bas je zanimljiv nacin,ali sada evo ga luk visi na zidu i to jedan od retkih compound bow" Jenings 25 aniwesary".

Od tada samo....C&R

kawazoki

Newbie
Učlanjen(a)
25.04.2011.
Broj reagovanja
0
      Ah..zaboravih da dodam jos jednu stvar zanimljivu u vezi luka: tu je dosta interesantan hobi jer sam pravish,ispravljas strele,lepish pera sto prava sto zakrivljena  tako da strela sa zakrivljenim krilcima se okrece dok leti...pa menjas vrhove za zeca,patke,krupnu divljac.Onda tu dolazi stelovanje luka ...pa sa kolikom kilazom hoces da ispaljujes strele itd.
      E kad udjes u tako nesto skoro da nema kraja ...he he ,kao i u svakom hobiju.

aca-laki

Senior member
Učlanjen(a)
06.09.2010.
Broj reagovanja
0
Luk i samostre,hmmm,oruzije kao oruzije.naravno posle su se ljudi setili da sa time i ne mora da se ubija...Imao sa mali samostrel sa lukom od 30cm, to je bila zverka za sve sitne zivotinjice.Neke sam sam i pravio,mnogo opasne igracke.Ali i tad je to bilo protivzakoniti a sad je to cista budalastina...Nabaviti luk za sprtsko gadjanje tij strelicarstvo je muka ravna kupovini tenka...

Samostreli su meni bolje stvarcice i zanimljivije od lukova...

Dal su dobri za krivolov,i te kako jesu,sa samostrelom ili lukom se moze krivoloviti i u ogradjenom cuvanom lovistu a da tog krivolovca ne uhvate.Dok puske nisu bas prakticne,pa cak karabudzenje sa prigusivacima...Otud i uvodjenje samostrela u arsenal svih specijalnih jedinica sveta od nasih do americkih...

Lov krupnih i opasnih divljaci,nikakv problem,ta strela ima kineticku energiju jako veliku,kao i metak,zavisnosti od ''jacine'' luka...

Nadam se skorijem menjanju zakona o oruziju pa nabavci samostrela,naravno sa optikom  :drool:
Bez optike ne volim ni vazdusnu (za koju kod nas takodje treba dozvola,a u vecini zemalja se kupuje na licnu kartu..)

Vrh Dno