Mnogi znamo da se lipljan najviše hrani vodenim insektima i da su mu prvi na meniju vodeni insekti porodice krznokrilaca tzv. kadisi ili seđevi. Onda su tu mali račići gamarusi, jednodnevke i kamenjarke pa onda redom ostali insekti kao što su npr. mravi itd. U hladnim vodama proleća krupan, velik, kapitalni primerak Lipljana ce vrlo rado da pojede i malu pijavicu (dužine 3-5cm) a u nedostacimahrani ili zbog trenutne potrebe če napasti i mlađ, sitnu ribu.
Čuo sam več dosta puta kako su baš krupni primerci ulovljeni na malog pastrmksog strimere i to na wolly bugere tamno maslinaste boje ili crene, na graševca i njegovog bliskog srodnika muddler minnowa :yeswink:. Sigurn bi dobre rezultate imali i sa mini zonkerima.
Bliži nam se jesen, zahlađenja pa bi ja predpostavljam bilo pametno probati kakvom krupnom lipcu ponuditi i strimer iako to nije baš najuobičajenije kod nas.
Nisam nikada probavao ali ove godine hoću. Davno smo pričali več o toj temi "lipljan na strimera" i ako sam ja vec tada govorio kako cu to probati eto nisam do dana danasnjeg.
Čuo sam več dosta puta kako su baš krupni primerci ulovljeni na malog pastrmksog strimere i to na wolly bugere tamno maslinaste boje ili crene, na graševca i njegovog bliskog srodnika muddler minnowa :yeswink:. Sigurn bi dobre rezultate imali i sa mini zonkerima.
Bliži nam se jesen, zahlađenja pa bi ja predpostavljam bilo pametno probati kakvom krupnom lipcu ponuditi i strimer iako to nije baš najuobičajenije kod nas.
Nisam nikada probavao ali ove godine hoću. Davno smo pričali več o toj temi "lipljan na strimera" i ako sam ja vec tada govorio kako cu to probati eto nisam do dana danasnjeg.

pa nisam ja bas toliko caknut pa da jurim lipca ceo dan strimerom, ali da experimentisat hocu to je sigurno. Volim ja eksperimentisati ali evo ovo nisam jos nikako a mislio sam, dodjem na vodu lipac radi na povrsini pa mi malo bezveze bilo probavati na strimera ali uvek me kopka i zato sam odlucio nekog debeljka probati prevariti necim takvim kao sto je mini strimer. Naravno, u slucaju da ga prvo pronađem. Ako to ne upali opet nazad na proverene lipljanske muve
Ok, šalu na stranu nego da se vratim na temu - Kazu ovi iskusniji sto cesto pecaju lipca i pajku da u rano prolece dok je voda jos ekstra hladna i dok nema mnogo insekata na jelovniku oni debeli i veliki lipci sa zadovoljstvom progutaju pesice i pijavicice. Meni to zvuci logicno. Desava se to i u jeseni pa je mozda tada i logicno probati prevariti ga i strimerom. Mozda. Inace svi ti ulovi lipca strimerom su manje vise slucajni ali i ne bezrazlozni. Sigurno da se ne mogu postaviti pravila koja bo drzale 100% ali npr. u avgustu kada ga se najuspesnije lovi vrlo malim musicama je strimer poslednje sto bi mu bacio...ali sa druge strane nikad se ne zna