"Posto se javno sire neistine o “nekim mojim izjavama” datim u telefonskim razgovorima, osecam
odgovornost da obrazlozim par stvari i iznesem informacije oko desavanja i problema nastalih u realizaciji
JPK Gradac 2018.
Nikom nisam preneo da je komunikacija sa SSRS isla preko Tihomira Lukica, a ne preko mene, ni
direktno ni indirektno.
Do 3.4. i izbijanja problema, svu komunikaciju sa SSRS vodio sam iskljucivo ja!
To sto clanovima EKOD-a koji u tom periodu vrse pritisak na mene, u datom momentu ne prenosim
informacije, ne znaci da ja stvarno ne znam sta se desava i sta se radi, a sve zbog situacije u koju su me
doveli! Posle ogromnog ulozenog truda da na njihovu reku dovedem jedno tako veliko takmicenje, spali
smo na to da oni preko noci promene neke odluke i pocnu da ucenjuju nacionalni savez ciji sam i sam clan!
Njihov pokusaj skidanja odgovornosti sa sebe i prebacivanja na Tihimira Lukica koji je do tog
trenutka radio i borio se za interese EKOD-a, ZMKS i razvoj musicarenja u Srbiji, krajnje je neozbiljan i
nezreo, a vidim da mu oni tu podrsku i zalaganje vracaju na bas lep i primeren nacin, pretnjama,
olajavanjem, itd. Tihomir Lukic je posle sastanka u Krusevcu 10.3.2018. gde se niko od predstavnika No1 i
EKOD-a nije pojavio, a gde je jedna od glavnih tema bila organizacija JPK Gradac 2018, naslutio sta ce se
desiti i da ce na kraju svu odgovornost EKOD pokusati da prebaci na njega (postoji poruka upucena
predsedniku EKOD-a i meni). Iskreno nisam verovao da do toga moze doci i da nesto ovako moze da se
desi, ali pokazalo se da je apsolutno bio u pravu!
Hteli vi sebi da priznate ili ne, do prebacivanja JPK sa reke Gradac na reku Djetinju je doslo
iskljucivo zbog vasih jednostranih odluka da ucenjujete nacionalni savez (SSRS), koji je najzasluzni za
dolazak jednog takvog velikog takmicenja na reku Gradac! Niste videli velicinu jedne takve manifestacije
koja bi se odrzala na vasoj reci, vec ste se bavili samo novcem, oko koga ste sami napravili problem. Kao
neko ko je bio spona izmedju vas i SSRS tvrdim da bi sve dogovorene transakcije bile ispostovane i da
nikakvih problema ne bi bilo da ih vi sami niste napravili! Iz svog dugogodisnjeg iskustva i saradnje sa
SSRS, mogu potvrditi da su do sada svi dogovori ispostovani maksimalno i bez ikakvih problema. Savez je
ulozio ogroman trud za razvoj musicarskog sporta i dao ogromnu podrsku ZMKS! Svojim nepromisljenim
odlukama doveli ste u pitanje ZMKS i reprezentaciju Srbije, doveli ste u pitanje nas mukotrpan
dugogodisnji rad da podignemo musicarski sport na visi nivo. Drago mi je da se pokazalo da u ZMKS
postoji sloga i da nam je jedini cilj razvoj ovog sporta u Srbiji! Ovim putem se i javno zahvaljujem svim
klubovima koji su nesebicno dali podrsku SSRS i ZMKS.
Posle vasih dopisa upucenih SSRS 3.4. i 4.4, a koje je SSRS protumacio kao ucenu, postojale su
samo dve opcije - otkazivanje JPK ili njegovo prebacivanje na neku drugu reku. Kao predsednik ZMKS
apsolutno se slazem sa ovakvom odlukom SSRS i smatram je ispravnom.
Kljucni momenat nakon kog je sve krenulo naopako je trenutak kada se kod EKOD-a stvorilo
nepoverenje da ce biti prevareni od strane SSRS. Ko im je plasirao tu pricu - ne znam i zasto je doslo do
tolikog straha. Ali znam da je to kljucni momenat i da za takav stav nije bilo osnova, bar ne da sam ja
upoznat sa njima. Nakon obracanja na drustvenim mrezama nije se moglo nazad. A hajka na Tihomira
Lukica krece kao odbrana za nastalu situaciju. Pojedinci se uplicu i dolivaju ulje na vatru, prenose
neproverene informacije i situaciju pogorsavaju iz trena u tren, koja je eskalirala brojnim lazima iznesenim
na vise medija.
Zbog mog odlaska van zemlje i brzine kojom se moralo naci resenje za novu lokaciju odrzavanja
JPK, od 3.4. komunikaciju sa SSRS preuzimaju na sebe Tihomir Lukic i Marko Milacic koji me redovno
obavestavaju o svemu.
To sto su Tihomir Lukic i Marko Milacic, u kordinaciji sa SSRS nasli drugu destinaciju, nije izdaja
vas, kako vi to tumacite, vec poslednja sansa da spasu obraz musicarskog sporta u Srbiji. Da nije bilo
njihovog pozrtvovanja oko organizacije JKP Djetinja 2018, musicari Srbije bi pretrpeli ogromnu bruku i
sramotu za koji ste odgovorni vi.
Moj poslednji razgovor sa predsednikom EKOD-a naveo me je na ostavku. U toku razgovora mi je
rekao da ce biti onako kako oni kazu ili nece ni biti takmicenja. Tada sam mu rekao ako je to njihov
konacan stav da se i ja povlacim, na sta mi je on jos jednom potvrdio recima: “ili ce biti kako mi kazemo il
kupa nece biti”. Upoznat je i sa mojim neslaganjem vezanim za dopis koj su objavili na drustvenim
mrezama i da to nije nacin za resavanje problema.
Vas rad i angazovanje oko reke Gradac su neosporivi i niko nikad to nije potcenjivao i umanjivao,
niti ce to u buducnosti raditi! Kao sto ste vi javno umanjili rad i trud svih drugih, ne samo u Srbiji vec i u
regionu! Zao mi je sto niste prepoznali kolika vam je cast ukazana dovodjenjem ovako prestiznog
takmicenja na reku Gradac!
Na kraju bih se jos jednom zahvalio SSRS na ogromnom razumevanju, radu i trudu ulozenom na
razvoju musicarskog sporta i veliko hvala celoj ZMKS na podrsci i pokazivanju jedinstva kad je to
najpotrebnije! Isto tako jos jednom puno hvala i USR ALASI SA DJETINJE na velikom angazovanju i
pomoci oko realizacije takmicenja JPK u nasoj zemlji.
Vladislav Todorovic
Predsednik ZMKS