Kulinarske majstorije

tihi

Newbie
Učlanjen(a)
06.03.2011.
Broj reagovanja
0
Malopre sam sa surakom i tastom smlatio kilo beovica,res pecenih u tepsiji na svinjskoj masti.Niste probali,morate...Forsirali smo lagano rashladjenu Vlasotinacku ruzicu presecenu sa Hebom,u odnosu 2:1,oko 4 lililili,lagano...
Sta da Vam kazem,lepota jedna.A Vi,spremate li ribu koju ulovite?Volite li da osim ribolovackim znanjem obradujete blisku osobu,spremimvsi sopstveni ulov?Pisite...

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
tihi sad si ga n..bo  :D ovde su svi Catch & Release ribolovci  ;)
ja nisam , ali vrlo slabo jedem recnu ribu , ulov ili oslobodim ili poklonim rodbini i prijateljima . mozda me zainteresujes nekim receptom pa probam nesto da napravim?

oholi

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16.12.2007.
Broj reagovanja
1.682
dobru pastrmku iseci na komade ili vise njih manjih ali celih, lepo uvaljati u brasno isprziti, red ribe poslagati u neku dublju posudu posuti sicno seckanim belim lukom,persunom, poredjati opet red ribe pa yacine....na kraju laliti sa vrelim uljem u kome se przila. preko svega toga se sipa kiselog mleka,domaceg najbolje, bukvalno da se sve prekrije.....kad odstoji par sati mleko primi ukuse pa se ne zna dal je lepse ono ili riba. ovo valja i sa oslicem,smudjem, sve ribe koje nemaju puno kostiju

drugi koji volim za stuke je sledeci...isfiletiram, filete koje dobijam su od repa, iznad rebara i rebra, repni deo i ledjni ostrim nozem nasecem ka kozi da bi sve kosti isekao a rebra ne secem,ona se lako ciste...lepo podmayem pleh, poredjam usoljene i pobiberene filete, a u posudi sa strane umutim dosta pavlake sa malo vode, u pavlaku dodajem beli luk u granulama i ruzmarin,sa tom smesom premazem filete onako domacinski i strpam to u rernu.....pecem dok pavlaka ne pocne da krcka pa tako dryim 5-6min ili duye po osecaju radim.....

djole10

Junior member
Učlanjen(a)
13.08.2010.
Broj reagovanja
0
I ako ne jedem ribu, osim konzerviranu, kada gledam Vokija Kostića kako ih sprema pođe mi voda na usta.

Voki Kostić konza :tbumb:

gegula

Hero member
Učlanjen(a)
14.10.2009.
Broj reagovanja
0
ovu temu izbrisati pod hitno........ :'( :'( :'( :-X :-X :-X

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
1
gegula je napisao(la):
ovu temu izbrisati pod hitno........ :'( :'( :'( :-X :-X :-X
Sto druze...???
Zdravo je i korisno jesti ribu.Da to malo vise primenjujemo sad nebi bilo ovoliko mladih sa hipertenzijom,holesterolom....Ja nesto ne volim ribu a ni prasetinu ali zato jagnjetinu..... :smoke:

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Jebiga, sve što je dobro il' je nemoralno ili goji.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Ja nemam problem da neko ponese ribu kuci i da je pojede, ali imam problem da neko ponese ribu da bi dao nekom a ni tom nekom ne treba ili ga mrzi da cisti ili uopste ne jede i na kraju riba zavrsi u kanti... :doh:

poneti poneki put ribu za klopu nije strasno mada ja to licno ne radim, nikad!
Bilo je situacija na Gruzanskom jezeru gde su vilama tovarili ribu i bacali svinjama, e to je steta i licno mislim da treba nositi manje primerke a ne one kapitalne...

spremam se da u dvoristu napravim pusnicu i krenem da susim filete recne ribe kako bi za slavu pravio kupus u zemljanom loncu sa filetima suve ribe (stalno mi je posna slava) i tipujem da ce da izuva... cuo sam da se stuka lepo susi a probao bih soma i smudja...verovatno cu da kupim ali u kulinarskom smislu me definitivno privlaci vino i meze od suve ribe (dok traje post)  ;)

cikamike

Senior member
Učlanjen(a)
01.11.2010.
Broj reagovanja
0
Evo jedan receptic koji sam ja nasao na netu, vec ga neko vreme primenjujem.
Radi se o morskoj ribi, oslicu (obicno ga kupujem zamrznutog), pa ne bi trebalo da vredja bilo cije stavove (sem mozda vegeterijance  ;)).

Na dno dubljeg pleha sipati malo maslinovog ulja. Preko poslagati limun iseckan na kolutove debljine 4, 5 mm tako da prekrije dno. Ppreko limuna posuti sitno iseckan beli luk, persun, moze jos nesto od zacina, tipa - ruzmarin. Ribu posoliti i pobireriti i poslagati preko limuna i zacina. Zatim, ponovo posuti ribu persunom, belim lukom i zacinima. Moze se dodati i malo ulja preko ribe i nakon toga ponovo prekriti kolutovima limuna. Pleh prekriti aluminijumskom folijom i strpati u rernu.

Temperatura rerne i vreme koje je potrebno za pripremu... od prilike ;)
Pred kraj moze da se skine folija, kako ne bi riba ostala skroz, kao kuvana (mada ja je ostavim ponekad i tako).

Ovo je neki mediteranski recept, a riba spremljena na ovaj nacin bude bas lagana, a limun nije potrebno posebno dodavati.
Predpostavljam da se na slican nacin moze spremati i druga vrsta riba.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Deluje jednostavno i ukusno... :tbumb:

nego da se vratim na pocetak teme...dok mi se stariji brat bavio takmicarskim ribolovom cesto je donosio beovice i bodorke kuci i caleta nije mrzilo da cisti, kad se lepo posoli i res ispece idealno je uz pivo ili spricer...tako da me je Tihi podsetio na lepe trenutke...sad niti brat peca niti bi cale cistio...  :doh:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Sve palo na tebe, moraš i da loviš, čistiš i da spremaš za sve  :D  :doh:

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Bitno je da ima dezurnih kriticara C&R...... :doh:
Omiljena klopa od ribe,tj od sarana koji se kupi u ribarnici,jel.....je riblja corbulja...Crni luk se prvo dinsta samo u sopstvenom soku sa malo sitno seckane sargarepe i masti....kada fino porumeni,dodajem malo vode.....tako se krcka dok se u medjuvremenu spremi opaka mesavina zacina (top secret receptura) doda se jos malo vode sa smesom zacina i tako se fino ukrcka neko vreme i na kraju potopim masnu sarancinu koju ne seckam na sitno vec na par krupnijih delova,bez glave.....papricica na kraj u corbu i moze da se klopa.... ;)

crni

Hero member
Učlanjen(a)
10.09.2007.
Broj reagovanja
1
tomos rider je napisao(la):
Bitno je da ima dezurnih kriticara C&R...... :doh:

Mislim da si pogresno povezao ... ovde nema kriticara C&R,pogotovo ne dezurnih.Moras malo pazljivije da citas sta ljudi pisu.

Vrh Dno