Jednodnevka - Ephemeroptera

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Evo plako radim svoju originalnu zbirku insekata. Dakle ne copy & paste :-D nego fotić u ruke i put pod noge :) Istraživanje i proučavanje mogućeg ribljeg jelovnika...
Evo vam dve sličice elegantne jednodnevke subimago (ispravak - Imago - dole Mixmasterovo objašnjenje) maslinasto braonkaste boje.

Prilozi

• Ephemeroptera1.jpg
    Ephemeroptera1.jpg
    57,1 KB · Pregleda: 307
  • Ephemeroptera2.jpg
    Ephemeroptera2.jpg
    45,4 KB · Pregleda: 252

lucky

Founding father
Urednik
Učlanjen(a)
14.11.2005.
Broj reagovanja
3
Sjajno, prelep muzjak. Nisam koja je tacno vrsta. Pogledacu malo, a mozda se i neko jos prijavi!

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
ni ja ne znam tacno vrstu, ali nadam se da ce neko da zna, pa da i to saznamo. inace nama koji vezemo je najvazniji izgled i boje ali mene sve zanima :)

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Sebastiane, čestitam ti na lepoj fotografiji.
Da bismo sa koliko-toliko tačnosti prepoznali vrstu, dobro bi bilo da napišeš gde si je pronašao (brza reka, jezero, bara...) i koje su joj dimenzije.
Pogrešio si u jednoj vrlo bitnoj stvari. Na slici nije subimago, već imago. To se lako prepoznaje po prozirnim i sjajnim krilima.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Mix hvala za lepe reči i informaciju o krilcima. Sada i to znam :) Do sada nisam nikakvu literaturu čitao o insektima, učim se usput i čitam samo ono što mi je važno za vezanje. Ali zelim znati sto vise o insektima jer su me jako zanima taj svet. Poznavanje insekata dodatno da na čari vezivanja i mušičarenja uopšte, barem meni :)
Ova jednodnevka je dugačka 1,5cm. Pronađena je na Savi Bohinjki, dakle alpska reka sa izmanjivo brzim tokom.

M

Mr.Zakula

Guest
Seb,ja mislim da si pogreshio,nije subimago,vec imago nekog,pretpostavljam betisa.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
;-) nema frke...
Ono sto je najvaznije jest' da je u pitanju Jednodnevka - Ephemeroptera, njene boje i veličina i da se sada roji, barem kod nas na bohinjki:)
Do jucer nisam bas mnogo davao pažnje na razlike subimago i imago, na boje krilca i ostalo...
Malo sam istraživo na tu temu imago i subimago. Pronalazim da su te elegantne dun (eng.) subimago sa malo tamnijim krilcima (kao na primer beatis rhodani na linku http://www.flyfishingloidl.at/insektenkunde/bilder/baetis_rhodani_subimago_male.jpg) dok su spinneri (eng.) imago i kako je Mix naveo imaju prozirna krilca (primer spiner beatis rhodani http://www.flyfishingloidl.at/insektenkunde/bilder/baetis_rhodani_imago_male.jpg), zatim imamo i na kraju spent muve koje plivaju mrtve ili skoro mrtve raširenim krilima na površini.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Evo izabrao sam dve slike iz moje male početničke entomološke zbirke samo za vas :)
Košiljica nimfe jednodnevke i sama nimfa. Ova nimfa je bila dugačka 1,5cm od glave do kraja zadka, dakle bez repa.
Mislim da se ovde radi o Heptageniid nimfici!? Ako grešim ispravite me :)

Prilozi

• Ephemeroptera- nimfa.jpg
    Ephemeroptera- nimfa.jpg
    34,5 KB · Pregleda: 272

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Naravno da je iz porodice Heptageniidae. Sve nimfe koje se pridržavaju za kamenje, čak i kada ga izvadite iz vode su Heptageniidae (Stone Clingers).

KaGeMuShA

Junior member
Učlanjen(a)
05.10.2006.
Broj reagovanja
0
Da li mozda neko zna koji je to insekt iz reda Ephemeroptera koji se javlja pored Toplice ,otprilike u oktobru?Malih dimenzija(7-8 mm),bele boje.Ja sam se odusevio izgledom kada sam ga prvi put video na drsci moga stapa jesenas!

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
Moraćeš malo preciznije da ga opišeš, jer jednodnevka koja je skroz bela ne postoji kod nas. Najbolje će biti da je ulovimo na jesen i slikamo. Tada ćemo moći da je identifikujemo.

KaGeMuShA

Junior member
Učlanjen(a)
05.10.2006.
Broj reagovanja
0
Vazi se...Vec sam stekao naviku da hvatam insekte pored reke dok pecam.Kada dodje jesen tada cemo precznije da se pozabavimo ovim insektom!Hvala!:)

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
ovu veliku lepoticu sam našao u vodi. Nažalost stala je bez repa, takvu sam ju našao.
Ovaj put sam lepo smanjio sliku :)

Prilozi

• majska.jpg
    majska.jpg
    28,9 KB · Pregleda: 295
Vrh Dno