Jadar (BIH)

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Možda sam negdje spominjao kroz temu o Drinjači,evo šta kaže Wikipiedia:
Jadar je reka u istočnom delu Republike Srpske, BiH, desna pritoka Drinjače. Duga je 64,7 km, sa površinom sliva 893,7 km². Izvire ispod Krka (1.100 m), a uliva se u Drinjaču kod Kušlata. Vrlo razgranat izvorišni vrh nalazi se u Podrinju, gde reka Drina pravi veliki istočni lakat na potezu od Sušice (1.243 m) do Drinjaka (771 m). Jadar ima planinski tok. Glavne pritoke su mu Zeleni i Studeni Jadar. Reka deli Birač na zapadu od Ludomera na istoku.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Ovih dana je Studeni Jadar poribiljen novim kontignetom potočne pastrmke.Inače tu je lovim uglavnom varaličarskim priborom i s obzirom na loše uslove bio sam zadivljen zdravom populacijom ove ribe.
Kao i sve vode Balkana i ovde dominira nemar i nebriga od strane lokalaca.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
248
Lepo je videti ovakve akcije...
Imas li informaciju odakle je potocara riba, sa kog ribnjaka?

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Nemam...dobre ribe što se veličine tiče,loše je što se pušta u špicu lova.Daj bože da šta pretekne.Inače lovio sam tu (mahom na varalicu).Potočare su na toj vodi izuzetne prave domaće.
Cilj mi da probam da iščačkam lipljena da vidim da li mu se populacija popravlja.

PROTA71

Hero member
Učlanjen(a)
26.12.2007.
Broj reagovanja
248
Javljaj bratac kako prolazis....stvarno lepa prica.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Ne volim da lovim tek poribljenu ribu,nikakv ćeif.Ako šta pretekne biće dobro...Sačekaću još koji dan nema ni rojenja,još je riba za dno zalijepljena.
Ovakva voda je bujičava,rijeka ima oštar pad.Usled topljenja snijega iole veći vodostaj je nepovoljan za ribolov.

easyrider_

Hero member
Učlanjen(a)
25.07.2007.
Broj reagovanja
1.010
Bas neki dan kazem jari (posto je potok na kom lovimo potpuno opustosio preko zime): ne znam sta je gori osjecaj kad bacas u pusto a znas da samo vjezbas zabacivanje il kad lovis samo svjeze ubacene glupace... To me podsjeca na kupleraj... a toliko ocajan jos nisam bio...
Dobro je da se odrzava, da se poribljava... ali ako je to riba koja svo vrijeme preovladava... nije cejif

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Trenutno lokalci a i ostali rade "sanitarno" čišćenje tako da će ubačena riba biti povađena prije nego što se ševa oglasi :rolleyes:

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
96
примедбица, река јадар, не ова и којој се расправља, дакле истог назива је река притока поменуте дрине али са десне стране-подриње у србији. ко је из тих крајева вероватно и зна/у области је јадар - ту око осечине/.

tommylee

Hero member
Učlanjen(a)
13.03.2008.
Broj reagovanja
374
Stavio sam ja u naslovu (BIH),znam ja za tu ona je čisto cipridna,mahom klen obitava.

radezamora

Senior member
Učlanjen(a)
04.02.2011.
Broj reagovanja
96
Ставио сам ја у наслову (БИХ),знам ја за ту она је чисто ципридна,махом клен обитава.
знам да ти знаш наравно али незнанцима није јасно, и сам сам се зачудио па мало прочешљао географију.
бистро са пастрмкама/у твом крају био сам опседнут пролазећи често пут коњица брзом дрињачом , давних 1980-их/.

Vrh Dno