FT dilema

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Sve manje i manje mi se dopada koje materijale pocinjem da koristim pri vezivanju muva. Radi neke verodostojnosti i lovnosti pribegavamo sintetici koja daje musicama nad realizam... izgledaju kao zive.
Razumem da tehnologija napreduje i da je to normalno ali FF nije nesto od cega nam zavisi zivot ili egzistencija ili ce nas konkurencija pojesti ako je ne primenimo.

Licno mi se najvise dopadaju musice od prirodnih materijala, trudicu se vremenom, kako budem trosio sintetiku, da je polako izbacim iz upotrebe.
Ipak musicarenje dozivljavam kao nesto viteski i sportski a ne kao ultimativno prezivljavanje gde se riba mora uhvatiti po svaku cenu.
Takodje ima vrlo realisticnih musica od prirodnih materijala ali za to se treba pomuciti - ja svakako hocu  :tbumb: :yeswink:

Sta vi mislite o tome?

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Zaista preferiram prirodne materijale - CDC, fazan, zec, divlja mačka, veverica, polarna lisica, petao, kokoška, bucktail, srna, ... ali za neke boje i efekte neophodno je i malo sintetike... :D
Mada me ponekad i uhvati faza ludačkih boja i materijala :doh:

strelac

Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
19.05.2007.
Broj reagovanja
710
Najbolja je kombinacija i jednih i drugih materijala. Za neke muve je apsolutno bezveze koristiti veštačke a za druge prirodne materijale. Na primer, nimfa smotana od zečje dlake je sve i sva u odnosu na sličnu od veštačkog (sintetičkog) materijala.

Kada sam otkrio policelon za tela površinskih muva ja sam bio oduševljen. Lako se oblikuje i seče, mušice su veoma trajne, lepo plivaju po celi letnji dan.

Ne treba se odricati ni jedne vrste materijala jer njihovom kombinacijom dobijamo upravo ono na šta očekujemo da se zaleti riba.

Evo slika jedne nimfe koja je u potpunosti od prirodnih materijala i jedne slike površinskih mušica gde se jasno vidi zbog čega sam koristio veštačke materijale.

Prilozi

• MAJSKA NIMFA.jpg
    MAJSKA NIMFA.jpg
    92,3 KB · Pregleda: 250
  • Bubice 005.jpg
    Bubice 005.jpg
    116,6 KB · Pregleda: 265

lazza

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
06.12.2005.
Broj reagovanja
2
Ni ja ne volim bas sinteticke materijale ali ih svakako koristim i ne planiram da ih izbacim iz upotrebe. Ipak je sintetika nezamenljiva u nekim situacijama.

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Tacno drugari, slazem se ali ljudi su pravili musice i pre 100 godina i nisu koristili sintetiku a hvatali su ribu. I ja pravim policelonske muve za klena (mi ih zovemo fokice jer ih je drugar prvobitno vazivao sa krznom foke koje pliva vrhunski) ali trazim neki modus da se vratim prirodi.
Evo, bar sam precistio pastrmsku kutiju od sintetike, iskljucivo prirodni materijali :yeswink:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
I jos jedna stvar, ne bih da me neko pogresno razume i ne bih da ispadne da nekog vredjam - postujem svacije misljenje a narocito FT rad.
Vidim da se polako koriste materijali koji od tzv strimera, inicijalno napravljenog od krzna, prave varalicu koja je dovoljno laka da se baci sesticom ili sedmicom. Ali to nije musica, tj strimer...
Polako se menjamo u zelji da ulovimo sto vise i sve cesce a ja to sebi ne zelim da dozvolim.
Sta me navodi na ovakvo razmisljanje. Imam drugara sa kojim sam prilicno cesto na vodi, skoro uvek, njemu je ponekad uzivanje samo da sedi pored vode i gleda u nju ili gleda nekog od nas, ne forsira reku, gustira bacanje, sve lagano. Razmisljam i zakljucim da mu je tako merak, uziva u zivotu, opusten je i najvaznije, uziva u musicarenju.
Meni je merak da smanjim sintetiku, da uzivam u vezivanju od prirodnih materijala, kao sto su nekad radili vezaci.

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Strimeri za npr taimena je oko 20-25 cm sa dve ogromne trokrake, baca se stapovima klasa 10-12. Tako da nista nije cudno u pogeldu velicine strimera

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
Djole je napisao(la):
Strimeri za npr taimena je oko 20-25 cm sa dve ogromne trokrake, baca se stapovima klasa 10-12. Tako da nista nije cudno u pogeldu velicine strimera

Nije akcenat na velicini vec na materijalu, kad sam gledao reportaze Svet lova i ribolova, njihovi stimeri su bili kao veverice ali od prirodnih materijala.

silvio

Hero member
Učlanjen(a)
02.07.2008.
Broj reagovanja
1.144
Evo malo da se uključim...
Inače vrlo malo kupujem vještačke materijale uopće za vezivanje mušica 99% svih mojih mušica su čista alternativa,
vezujem ih od svega što mi pod ruku padne imam nekoliko kartonskih kutija raznih vunica deka itd... za gađanje boja na mušicama. A za pera se snalazim od susjeda prijatelja lovaca itd... evo počeo sam malo prijatelju vezivati strimere za koje također koristim dlake od lisice, od ćerkinih lutkica i konjića moj mali pony, oči od sačme, lanca za sudoper itd.
Inače veliku većinu mušica vežem iz ruke u kratkom roku pa tako mogu reći da su moje muhe 100% ručni rad, tj. uvjeren sam da riba pogotovo pastrva ne gleda na perfekciju i urednost muhe u toj mjeri kao na siluetu, boju, i veličinu. Pa shodno tome iz osobnog iskustva mogu reći da je to i najmanje bitan faktor za uspješno mušičarenje.
Mislim nemam ja ništa protiv umjetnih materijala niti protiv perfektnog vezivanja muha nedao bog (čak se i uvjek divim dobro urađenim kracijama), kakvih sad materijala ima to je čudo, nema šta nemože da se iskonstrujiše i realistično dočara, također je i lakše sa takvim materijalima vezati muhe. Ali ne treba tome robovati jer se sve može improvizirati a riba je se lovila i prije tog svega a i poslje će. Uživajte u vezanju i varanju riba na svoje kreacije ;)

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
strashni je napisao(la):
Djole je napisao(la):

Nije akcenat na velicini vec na materijalu, kad sam gledao reportaze Svet lova i ribolova, njihovi stimeri su bili kao veverice ali od prirodnih materijala.

I brdo foama od papuce  :yeswink:

strashni

Hero member
Učlanjen(a)
07.06.2008.
Broj reagovanja
263
silvio je napisao(la):
...ne treba tome robovati jer se sve može improvizirati a riba je se lovila i prije tog svega a i poslje će.

upravo tako
staro je pravilo da postoje musice za musicare i musice za ribu (i one za sesir)
Poceo sam da se suprotstavljam novim materijalima kad sam video da musice izgledaju kao zive... svaka cast ali cekajte, pa nije to sustina, treba i ribi dati sansu (mada se nisam licno uverio da su takve musice lovnije od klasicnih i ne kazem da ne postoji takva mogucnost).

Vrh Dno