Epoxy smola/lepak i Epoxy Fly Rotator/Dryer

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
Često smo spominjali ovaj materijal pa mislim da zaslužuje i poseban topic. Epoxy smola ili dvokomponentni lepak, na široko se koristi u svetu flytyinga. Kada sam otkrio ovaj "materijal" totalno sam se oduševio. Uglavnom se koristi u vezanju potezanki/strimera ali široko je primenjen tako da ga koriste i kod raznih ostalih imitacija.
Na globalflyfisher sajtu več dugo vremena postoji jedan članak pod nazivom "The Epoxy Miracle" (imitacija ribice sa glavom od epoxy-a) pogledajte LINK Istina, epoxy zaista pruža čarobne mogučnosti u flytyingu, doslovno radi čuda. Neverovatne imitacije račiča kao što su kozice se također mogu raditi od epoxy-a...ma mnogo toga. Imitacije koje rade mušičari od epoxy lepka nalazimo u mušičarskim kutijama po celom svetu (mora, jzera, bare, reke...).

Za one koji se još nisu susreli sa tim lepkom/smolom: uglavnom je pakovano u dvostruku špricu ili dve jednake tube. Nalazi ga se skoro svuda gde se prodaju lakovi i lepak. Osuši se za kakvih 5minuta i postane tvrd ko staklo/plastika. Prozirne je boje. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. Kada ste to jednakomerno umešali i naneli na "muvu" važno je da tu muvu okrečete da se lepak jednakomerno rasporedi. Mnogi mušičari vezači si olakšaju posao tako da naprave jednu malu spravicu. Npr. od siropora ili kakve pvc pene se uzme jedan pravilan krug i nekako fiksira da može slobodno da se okreče kao točak. Na taj točak se namesti muva (bilo da udicu zakačite/ubodete ili kako god). Dok se muva polako suši tj. lepak steže točak se okreče da se sav taj epoxy lepo ravnomerno rasporedi i osuši na vašaoj imitaciji. Ja to nisam još radio iako več duže vreme poznam tu foru. Nekako sam len, ja to sve okrečem u mojoj stezi za vezanje :D Ako vam se stega ne može okretati za 360* onda če te to morati držati u ruci i tako okretati ako vam se ne radi spomenuta alatka.

dvostruka epoxy šprica
2Pc%20Epoxy%20Adhesive%20In%20Tubes%20Carded%20(Multiples%2024%20Only)_t.jpg

točak/kolut za sušenje epoxy muva
flexcoatbw1.jpg

Mislim da ova alatka radi sama posao, rekao bih da je na baterije. Jedni ih rade tako da moraju ručno okretati sistem a oni kojima se da i zanju raditi sa malim elektro motorčićima rade i ovako kao što je na slici. Googlajte pod temom "epoxy flies" i sl.  pa če te svašta videti...muve, alatke, tehnike  :yeswink: 

Pogledajte ove modele Epoxy Fly Dryer/Rotator LINK
HS-1_new.jpg

gringo

Hero member
Učlanjen(a)
26.05.2007.
Broj reagovanja
0
Seb imas plus od mene :tbumb:.Imam malo iskustva sa epoxy muvama ali su pozitivna tako da u buduce planiram da ih pravim u vecim kolicinama.

sebastian

Hero member
Učlanjen(a)
12.05.2006.
Broj reagovanja
10
:) Ja sam sada u usputnoj potrazi za onakvim foamom ili federom, pa na šta prvo naletim to će i odrediti koju verziju ču raditi. Nego, što se tiče motora daju se kupiti motori (2,6-6Vdc / 340mA / 14400rpm - takav se nađe za nekih 3€). Takvim motorima se tih 7 rpm-a namesti sa regulatorom/potenciometrom za motore kao što je ovaj
DC CONTROLLED DIMMER
k8064.jpg

Najejftinija ili čak đabe varijanta je bez motora  :)

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Mislim da sam negde pročitao da je odlična za ovu napravu motor za disko kuglu! Okreće se ja mislim na 3-5rpm.

vlajkoni

Senior member
Učlanjen(a)
14.06.2007.
Broj reagovanja
2
Motor za razanj u sporetu, ima ga na svakom buvljaku.

GORANHardy

Senior member
Učlanjen(a)
07.09.2008.
Broj reagovanja
1
Usled nedostatka adekvatnog moze i alternativa,pokusajte sa motorom za brisace na kolima. :smoke:

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
@Vlajko i Goran
Da zaboravio sam ova dva da napišem, a i njih mi je naš "profesor Baltazar" spomenuo ;)

Sad mi pade geniTalna stvar na pamet. Uzmem na onaj deo gde se nabudži ražanj za pile nabudžim točak od plute, u njega pozabadam muve uključim ražanj i reLnu na npr 50°C! Em se vrti pa se suši ravnomerno em je vazduh topliji pa se brže osuši, a opet mislim da 50°C nije previskoa temperatura, tj. da neće da se tope sintetički delovi strimera ::)

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
100ka je napisao(la):
Sad mi pade geniTalna stvar na pamet. Uzmem na onaj deo gde se nabudži ražanj za pile nabudžim točak od plute, u njega pozabadam muve uključim ražanj i reLnu na npr 50°C! Em se vrti pa se suši ravnomerno em je vazduh topliji pa se brže osuši, a opet mislim da 50°C nije previskoa temperatura, tj. da neće da se tope sintetički delovi strimera ::)
50°C uhuu de ti to (za svaku slučaj) prije probaj na malo tog sintetičkog materijala, da ne bi imo čvarke od strimera  :D neke sintetike baš jako reagiraju i na malo toplijim temperaturama, netreba im 100°C . Slično sam prošao sa fenom na najslabijoj jačini, htio sam samo malo da ga... jbga neznam šta sam htio, i skvrčio mi se u djeliću secunde. Jesam dobio ribu na njega, svojstva mu nisam pokvario, al ruuuužno izgleda, baš šteta.

100ka

Hero member
Učlanjen(a)
27.06.2007.
Broj reagovanja
47
Gogo, ne znam da li si primetio da se zezam ;)
Možda bi i bilo moguće sa neki materijalima na 50°C, ali najverovatnije da bi se mnogi skvrčili. Mislim da bi tu postojao jedan problem mnogo veći od topljenja materijala, a to je uzurpacija rerne od strane mene. Pa šta misliš šta bi mi moja draga majka rekla da me vidi da "pečem"strimere. Dovoljno što mi je u neznaju bacila celu kožu od jazavca (ni Davidovog, ni carskog, ni spa'ijskog*-već lično mog) :'( iz zamrzivača.

*Jazavac pred sudom-Petar Kočić

tomasini

Senior member
Učlanjen(a)
22.01.2008.
Broj reagovanja
1
Danas sam kupio svoj prvi epoxy s kojim se ovih dana namjeravam malo igrati. Uz dvije šprice u kojima su smole, dobio sam i malu plastićnu posudu i lopatu za miješanje. Zanima me kako/čime nanosite tako pripremljen epoxy na muhe, da li mazanjem ili uronjavanjem cijele muhe u smjesu? Evo npr. ovaj mix-ov gammarus. Nakon koliko minuta poćeti sa motanjem rebara? Svaki savjet je vrlo dobrodošao.

Prilozi

• Gamarus- MIXMASTER.jpg
    Gamarus- MIXMASTER.jpg
    61,7 KB · Pregleda: 731

witch

Hero member
Učlanjen(a)
23.11.2005.
Broj reagovanja
9
tomasini je napisao(la):
Danas sam kupio svoj prvi epoxy s kojim se ovih dana namjeravam malo igrati. Uz dvije šprice u kojima su smole, dobio sam i malu plastićnu posudu i lopatu za miješanje. Zanima me kako/čime nanosite tako pripremljen epoxy na muhe, da li mazanjem ili uronjavanjem cijele muhe u smjesu? Evo npr. ovaj mix-ov gammarus. Nakon koliko minuta poćeti sa motanjem rebara? Svaki savjet je vrlo dobrodošao.

index.php

Tomasini, moj gamarus nije od epoxy smole, već od topljene plastike.

WGF-3002L.jpg

Hunter

Senior member
Učlanjen(a)
10.12.2006.
Broj reagovanja
0
@Tomassini ako si uzeo epoxy od UHU (a po opisu mislim da jesi) taj mi se nije bas polkazo,dosta je zuto muljave boje kako god da ga zamjeso,ako rolazis kroz Viroviticu imas u citroen centru epoxi u duploj sprici koji je kristalno cist i susi se za 5 min,a kosta samo 32 kn.

lazar

Senior member
Učlanjen(a)
10.05.2007.
Broj reagovanja
0
Zna li neko ima li u Krusevcu da se kupi epoxy..gde i koliko je??? :bye:

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
ZNAM JA :lol: tamo sam ga i kupio  :bleh:
ali sigurno ima u svakoj bolje opremljenoj radnji sa auto delovima kod tebe. :yeswink:

Vrh Dno