Ду ју спик Сербиш

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ovaj clanak me je oborio s nogu. Da i treba prst malo na celo. Doslovce je iskopiran i preuzet sa sajta http://megatrender.blog.co.yu/blog/megatrender/megatrender-19/2008/03/06/du-ju-spik-srbis

Du ju spik Srbiš?
Autor megatrender | 6 Mar, 2008

Autor: Andrijana Radivojević

Srbiš je kovanica od reci Ingliš i Srbijan, te označava pojavu da se reči srpskog jezika zamenjuju engleskim ...ne zato što odgovarajuća srpska reć ne postoji, već zato što je to više in, fensi, trendi.

Da bi danas bio kul, a ne neki frik, moraš govoriti tako da tvoja baba apsolutno ništa, a tvoji roditelji skoro ništa ne razumeju. Naravno, ni ti ne bi trebalo da razumeš šta ti govori mlađi brat, a kamoli komšijsko dete koje se rodilo nakon što je izašao XP.
      Enivej, odupreti se ovakvim kovanicama zaista nije pis of kejk, te je potreban nadljudski napor da se u jednoj kežual konverzaciji ne upotrebi nijedna novovekovna složenica.

Ovo je ipak decenija kompjutera, dividijeva, noutbuk računara, mobilnih telefona, printera, skenera ...te prevod upravo nabrojanih reči mnogima zvuči nenaturalno, čak nakaradno, a u najmanju ruku totalno aut. Za preteranu upotrebu engleskih reči naravno da su krivi mediji i raznorazni selebritiji, te se reč po reč, tj. vord po vord, engleski odomaćio ,da ne kažem razgaćio, u našem jeziku. Hom svit hom. Ovakva turbo implementacija jednog jezika u drugi može dostići neslućene razmere.
      Jezik se zaista mora sejvovati da se ne bi dilejtovao sa lica zemlje.

Ali, rileks, ima ko o tome da misli. Tu su razni menadžeri, lideri, hedkvorteri, opinion mejkeri koji su tu da misle mesto nas i da sve kažu laud end klijar. Mi treba samo da uživamo, idemo na partije i u spa, jedemo hamburgere, hot-dogove, čizkejkove, pijemo koka-kolu,viski i naravno- budemo hepi.

Podrazumeva se da uvek treba da mislimo na svoj luk, odnosno autluk, pa imamo dve opcije, da se ugledamo na trendsetere, ili unajmimo stilistu koji će nam napraviti stajling koji ide uz nas prsonaliti. Ne treba da se surprajznemo ako se svi okreću za nama u dauntaunu, ili ako odjednom imamo više frendova nego što smo ikada mogli da pomislimo. Jer, Lajf gouz on, a tajm iz mani.

Nikad se ne zna da li će nam zatrebati keš krediti, lizinzi, a što više frendova to više veza u banking sistemu, dobijamo više mejlova, sms-ova, više ljudi peva Hepi brzdej tu ju. I što veći parti-veći entrtejment.

Bajdvej, svi moramo da radimo na svom advertajzingu, jer svet je globalno selo, te nikad se ne zna ko će se pejstovati u naš sokak. Možda postanemo muvi star, živimo amerikan drim, steknemo još više frendova, još više mejlova, sms-ova, još više ljudi da nam peva hepi brzdej tu ju, dok ih gledamo preko veb komere i laf aut laud što bi rekli četeri.

Imali bismo PR-ove, bejbisiterke, HR-ove.
      Gomila bi se bavila našim autfitom, herstajlingom,mejkapom. Znali bismo sve selebritije što učestvuju u fešn vikovima, frikovima, sređuju se u bekstejdžovima, sa svima bismo bili na haj i sve bi bilo okej.

No, lec tok abaut serbiš...agen.
      U Srbiji se piju ajs-tijevi, bredndiji, milkšejkovi, uzimaju se brejkovi da bi pravile pauze i jeli lanč paketi sa fast fudom. U raznoraznim sitijima, marketima, hiperima, kupuju se vorldvajd poznati brendovi, a kroz grad se vozimo basevima, rentakarovima, sa pogledom na buvljak i karton siti.

Imamo i Džipsije, a hip-hoperi žive zajedno sa Kinezima u Čajna taunu.

No, ne budimo hejteri, jer to baš i nije filing.

Znaci odoh da napravim jednu imitaciju, pa cu u nedelju da musicarim ali dan pre toga idem da kroz zabacajne pokrete razradim zglobove.  :)

Meni je clanak na mestu.

Gogo

Hero member
Učlanjen(a)
26.08.2008.
Broj reagovanja
1
Djole tako je i kod nas i kod Mađara a vjerujem i šire, ja bi to nazvao u neku ruku sindromom globalizacije, nažalost ima dosta (ludi) ljudi da je objeručke prihvaćaju. :doh:
P.S. zaboravih, članak ti je prva liga, da se neki zamisle !

H

humphrey

Guest
hahahahah Nije lose Djole,kako rece V K Karadzic imamo najlepsi  i najjednostavniji jezik na svetu,inace matori perverznjak....koliko je to istina pitaju se generacije Srba!??

Nazalost Srpski jezik kao i narod je toliko mali da su strani uticaji prejaki i ne treba se otimati njima je moje misljenje,Holandjani recimo prihvataju strane uticaje u ovom slucaju Engleski jezik,koji i jeste dominantan svetski jezik,ides uskoro u Svedsku ne verujem da ces moci se sporazumeti na Srpskom?Ergo primarno znanje Engleskog moras imati zar ne ?

Ne da to znaci da treba priznati strane reci kao nove reci u Srpskom jeziku ali u svakom slucaju je moje misljenje da ih treba pisati u izvornom obliku sto bi rekao V.S.K pisi kao sto govoris :D :D itd Ili da su nam Rusi braca? jesu ali njih niko nije bombardovao niti si ko usudjuje..gde su braca bila kada je Srbija izbusena?

U svakom slucaju Srpskom jeziku je vreme odavno za reviziju,Hrvati uradise odmah...mi cekamo  jos uvek... govori kao sto je napisano,nepismeni pastir komanduje jos uvek iz proslosti...

Djole Nis

Hero member
Učlanjen(a)
24.10.2007.
Broj reagovanja
1
Ovo sam ubacio ovde a povod mi je bio medjunarodni dan maternjeg jezika i jedna strasna cinjenica da skoro po jedan maternji jezik nestaje na svake 2 nedelje od oko 6000 trenutno koliko ih je zvanicno registrovano. Dugorocnu prognozu pa i do kraja ovog veka i sami mozete zakljuciti. 

HIGIJENA MATERNJEG JEZIKA !

H

humphrey

Guest
Djole je napisao(la):
Ovo sam ubacio ovde a povod mi je bio medjunarodni dan maternjeg jezika i jedna strasna cinjenica da skoro po jedan maternji jezik nestaje na svake 2 nedelje od oko 6000 trenutno koliko ih je zvanicno registrovano. Dugorocnu prognozu pa i do kraja ovog veka i sami mozete zakljuciti. 

HIGIJENA MATERNJEG JEZIKA !

Nestacemo sa planete...uskoro ce rat Djole a i polovi se tope,automatski nastaje glad...
na celoj planeti,a Drina i dalje tece?Goriva ima jos za 30 godina posle toga akumulatori,da li da vozim dizel?

Strasna cinjenica i nije toliko da nestaju jezici,teorija evolucije normalna stvar,isto tako kao sto je cinjenica da Guliver ce uvek da nosi ribu :D :D

Strasne su mnoge druge stvari...da ne nabrajam imaginacija mi slaba :D :D

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Da, da, najbolje odmah svi da zajebemo maternji jezik, pocnemo da upraznjavamo totalni C&R i izbrisemo nasu kulturu u potpunosti i postanemo tupavi ameri.
To ne ide tako. Moramo da sacuvamo tradiciju da bi se razlikovali od drugih. Naravno uvek postoje oni koji bi da se uklope u sivilo ali generalno narodi se razlikuju po svojim tradicijama, kulturi i jeziku, pa ako hoces da sacuvas svoj nacionalni identitet sacuvaj svoj jezik i kulturu.

ps. za C&R sam se salio njega upraznjavaju i cenjeni evropljani pa je zato sigurno koristan

H

humphrey

Guest
Korteks nisi procitao dobro....niko ne pise o zaboravljanju sopstvene kulture,absolutno ne ..revizija jezika da...Ameri ne i nikada.C&R malo problematican zar ne tesko ga je izbaciti iz jelovnika,najjeftinije resenje zar ne?mozes i ovde da nosis sansa da imas problem je mala ali da li se osecas ok posle toga je nesto drugo....

rabbit

Full member
Učlanjen(a)
07.07.2007.
Broj reagovanja
0
Nemam ja pojma o čemu vi pričate.Ja govorim taj engleski,čak malo mucam i njemački,ali gdje god dođoh u EU,u bilo koju radnju,uvijek neko divani naški.SAD,dal' Srpski ili Hrvatski,meni to dođe isto,oba su mi materinja.Rijetko da sam imao potrebe da u D ili A govorim neki drugi jezik.

A da se amerikanizujemo,to jest.Što reče humphrey,isto se dešava i sa Njemačkim jezikom.Ubacili su hrpu engleskih slengova,pa mi ispade da njemački i nije baš tako težak.

Ali svoje treba da čuvamo.Samo,i ja se slažem da je revizija jezika potrebna.Ili bolje rečeno ,evolucija jezika.

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Ma ukapirao sam ja sta je receno ali sam pridodao jeziku i kulturu i tradiciju da bi sto vise istakao svoje misljenje o tupavim amerikacima koji ne znaju ni da nabroje tri kontinenta a kamoli da znaju nesto o svojoj tradiciji, istoriji itd. Hteli mi ili ne jezik se menja (a mislim da i cirilica polako nestaje), a da li ce neko izvrsiti reviziju ili ne cak nije ni vazno jer to nece promeniti mnogo u samoj "evoluciji" jezika.

sasats

Hero member
Učlanjen(a)
18.12.2008.
Broj reagovanja
28
cerebrum je napisao(la):
da bi sto vise istakao svoje misljenje o tupavim amerikacima koji ne znaju ni da nabroje tri kontinenta a kamoli da znaju nesto o svojoj tradiciji, istoriji itd.
nemoj da mislis da ti protivrecim,jer se u velikoj meri slazem sa tobom.samo mi je nejasno kako ti amerikanci jebu ceo svet kad su toliko glupi?
a sto se tice tradicije i istorije pogledaj bilo koji americki film.u svakom se pojavi zastava,obavezno neko u uniformi,a stalno se potencira vaznost porodice.da ne pominjem koliko pricaju o danu nezavisnosti.a cisto sumnjam da neko sa foruma zna kad je dan drzavnosti srbije ,idoli omladine su lopovi i kriminalci a u vojsku nece da ide niko.mi se sami odricemo svoje kulture i tradicije .i niko nam za to nije kriv.koliko i ti i ja , a i ostali poznajemo svoju istoriju?niko nam ne brani da u biblioteci uzmemo neku knjigu i procitamo. mi smo narod koji malo ,ili ni malo ne ceni svoju kulturu i uvek nam je strano bolje.zato nemoj da vas cudi sto smo skloni prihvatanju stranih reci.bice toga sve vise

ttttt

Full member
Učlanjen(a)
01.04.2006.
Broj reagovanja
1
Imam prijatelje u USA i pricali su mi da obicni amerikanci nemaju pojma ni o cemu a kamo li o svojoj istoriji. Na kraju krajeva i Gringo je bio tamo pa verovatno i on ima neka iskustva (moguce drugacija jer to zavisi i od kruga ljudi sa kojima se druzio). Setimo se samo onih video klipova gde postavljaju najobicnija pitanja amerikancima a oni lupaju gluposti.
To se tesko moze videti i kod nas i u EU generalno. A na svakom od nas je da sacuvamo svoj jezik, kulturu i istoriju i da ljubav prema svemu tome prenesemo drugim ljudima.
Interesantna bi bila anketa da se vidi koliko je ljudi obislo manastire u krugu od 100km od mesta zivljenja, verujem da bi rezultati bili porazavajuci.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Ova je tema veoma ozbiljna. Ja volim ćirilicu i srpski jezik i uvek se trudim da ne koristim nametnute ili preuzete kovanice i reči ako imamo svoje.
Ništa ne označava narod i njegovo postojanje osim jezika. Sve ostalo se menja - himne, zastave, grbovi, politički sistemi, uređenja - ali samo je jezik ono što ga razdvaja od drugih. Mi imamo najsavšenije pismo na svetu - ĆIRILICU. Jedan glas - jedno slovo.
Ljudsko grlo može da proizvede trideset glasova i svako glas ima svoje slovo. Lepo i prosto - jezik oblikovan i isklesan dugotrajnom upotrebom od Lepenskog vira, Vinče i vinčanskog pisma 4500 g. pre Hrista do danas.
Od, recimo, 9,10,11, ili 16 veka narodni svakodnevni srpski jezik se nije uopšte promenio samo što je Vuk izbacio iz kniževnog jeziku  omekšivače slova koji još postoje u ruskom i  uveo je LJ, NJ, DŽ, J, Ć, a narod i danas govori isto kao kad je građen Hilandar ili Studenica.
Ne mislim na reči koje su nastale razvojem civilizacije, a koje su nastale u zadnjih 100 ili 150 godina.
Engleski jezik, kao i nemački se još uvek menjaju. Orginalne Šekspirove drame na staroengleskom današnji englezima moraju da prevode  - ne razumeju ga.
Amerika je nastala od Engleza i Nemaca - na referendumu za službeni jezik u Americi pobedio je engleski za nepunih 2 %.
Ameri su od ničega napravili svoju istoriju - mislim na stariju.
Njihova istorija je istorija lopova, razbojnika, kurvi i avanturista. Pa i građanski rat im je vođen ne zbog ropstva nego zbog čaja - pristanišnih takci, carina i poreza.
Prazna prebogata zemlja je oteta starosedeocima od kopača zlata, otimača, ubica, avanturista i razbojnika i napravila elitu - Vanderbiltove, Kenedijeve, Rotšildove ... i mnoge druge. Sve što nisu znali oni su kupovali - od dvorskih budala do naučnika. Ogroman točak sa zamajcem od para stvorio je finansijsku, vojnu, političku i jezičku dominaciju. Engleski danas govori samo oko trista miliona ljudi u svetu od 6 milijardi ljudi na planeti.
Zato i jesu topionica nacija - ali je tačno da je na prvom mestu DOLAR pa porodica, zemlja, zastava, grb, himna.
Mi smo sami krivi što nam uništavaju istoriju i jezik. Da ne obrazlažem sada, biće prilike.

Rancic

Hero member
Učlanjen(a)
26.09.2008.
Broj reagovanja
1
Морам да се надовежем.
Малопре прочитах да Словенија даје посебне стимулације фирмама које користе искључиво словеначки језик. Ону су у ЕУ, а ми ?.
На дресовима репрезентативаца не пише Србија, него Сербиа. Немци пишу своја слова са тачкама изнад, Шпанци са цртицом на Н (Еспања), кад игра Макаби немам појма шта пише на дресу - ко незна хебрејски - ко га јебе. Где су они, а ми ?.
Ћирилица је потомак старе Богвиедице = Буквице. Буква = слово = буквица = словарица = буквар. Она је директни изданак Винчанског писма старог колико и пирамиде - 4500 година. Могу да Вам напишем и Винчанско писмо - истоветна су 24 слова и са истим бројним вредностима.
Нас је срамота да то користимо. Да ли се Египћани стиде пирамида ?.
Докле год не почнемо да чувамо свој језик, дотле ће нам прекрајати памћење, прошлост и наслеђе.
Ево примара шта је наше, а заборавили смо или се тога одрекли што су други једва дочекали и оберучке прихватили.
Први:
Велики ратник против Турака, високи племић.
Деда му се звао Константин и имао висок положај на двору цара Душана.
Отац му се звао Иван (сахрањен у Хиландару), мајка Војислава.
Имао је три брата - Станишу, Константина и Репеша
Имао је пет кћери: Марију - удату за Стевана Уријевића, Влајку - удату за Стевана Балшића, Ангелину - удату за Валдана Аријанта, Марицу - идату за Мијата Дибранца и Јелу.
Колико Срба зна да је то ЂУРАЂ КАСТРИОТИЋ - поисламљени СКЕНДЕРБЕГ.
Други:
Ђак манастира Тврдош, потурчен у 10. години, био велики везир (прдседник владе) код три султана - Сулајмана Величанственог, Мурата 2. и Селима 1. на врхунцу снаге отоманске империје. До отприлике 1700 године на турском двору други службени језик је био Српски. Обновио Пећку патријаршију и његов рођени брат је био први патријарх Јоаникије. Подигао Пивски манастир, ћуприју на Дрини, цркву у Соколовићима.
Сви војни и административни управници у његово време од Персије до Беча или Виене су били Срби. Заповедник регуларне турске војске је био Михајло Константиновић - Али Ага. Србија је уништена пошто су њега убили верски фанатици.
Колико Срба зна да је то БОЈИЦА  или МЕХМЕД ПАША СОКОЛОВИЋ.
Трећи:
Лека Дукађин (Дукађин је географска одредница која се претворила у презиме) је имао два сина - Николу и Белог Павла.
Од Николиних потомака су постали Мирдите и Шалје (католици), а од потомака Белог Павла су настали - Гаши (муслимани) и Белопавлићи (остали православци).
Нећу даље, нећу новије и ближе и са других простора, а има мнооооогоооо.
Није ми намера да се сад нешто курчим - као Срби па амебе или ми смо небески народ и таква срања, али - ТО ЈЕ ТАКО - свиђало се то некоме или не.
Крајње је време да се напише истинита и стварна наша историја - па каква је таква је  - наша је.
ОД ЈЕЗИКА НЕМА НИШТА ПРЕЧЕ - СРБИ, У ПАМЕТ СЕ.

Vrh Dno