Dozvole za 2011-tu godinu u Srbiji

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Vreme je za novu temu.
Moj povod da je otvorim je što sam prezadovoljan jedinstvenom dozvolom za 2010-tu!!! Za moj nomadski način pecanja, od Tamiša i Dunava preko Mlave, raznih bara i kanala, skokova do Visočice, ubijanja od pecanja na Drini i gde god mi duša želi ovo je najkomforniji a bogami i najjeftiniji način. Dogodine planiram da obiđem Rzav i Studenicu, na Đetinji nikad nisam pecao... Svaka reka je moja :)

Iskreno se nadam da se ništa (pa ni cena) neće menjati!

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Jeste dobro, ali bilo bi mnogo bolje da tu istu dozvolu mogu da biram gde hoću da kupim i tako JA biram koje udruženje i koje ribarsko područje ću uzeti deo mog novca (ostalo ide Savezu, Državi, kome već...) i na taj način ću ulagati u čuvanje i poribljavanje voda na kojima najčešće pecam.

Sada ste recimo vi iz Beograda i okoline primorani da tamo kupite dozvole i ostavite pare bandi neradnika koji dozvoljavaju da se u zimovnicima na Dunavu grabulja u sred Beograda u sred bela dana, da se smuđ masovno krivolovi u lovostau... umesto da, ako recimo najčešće pecate na Drini, imate izbor da dozvole kupite kod nekog ko će deo tog novca potrošiti na čuvanje Drine.

Ovim glupim pravilom su oštećena vredna udruženja, a zaštićeni neradnici i lopovi. Praktično možeš da budeš najgori korisnik ribarskog područja, da recimo svi znaju da si lopuža nad lopužama, ali ako se usred tvoje teritorije nalazi Beograd ti si konju i boli te uvo za sve, svi moraju da kupe dozvole baš kod tebe.

A zamisli recimo neku vrednu ekipu koja čuva vode negde "Bogu iza nogu", koja je toliko sačuvala riblji fond da pola Srbije dolazi kod njih da peca, oni prodaju 200 dozvola jer toliko ribolovaca živi na njihovoj teritoriji.

Od sve muke, što oni bolje čuvaju, to će viši ljudi da dolazi, pa će i više riba da ponese u skladu za zakonom...

raka HARDY

Junior member
Učlanjen(a)
17.02.2010.
Broj reagovanja
0
Dozvola je 4 600 rsd + članarina u Udruženju.
Novim Zakonom o ribarstvu, propisano je dadozvola važi UZ ČLANSKU KARTU UDRUŽENJA, čime su nas primorali da platimo članarinu Udruženjima i to, koliko oni propišu!  :mad:

Od prve sume ( 4600 rsd ) ; 4 000 rsd ide korisniku vode , a 600 rsd je porez....

Velika Udruženja uzimaju ogromne pare , zahvaljujući novom Zakonu, kojim smo primorani da kupimo dozvolu tamo gde živimo !
Ta velika udruženja, obično imaju najgore čuvare!

Dok, mi, mala Udruženja, iako imamo najatraktivniju vodu, propadamo. Odnosno ne udruženja već KORISNICI VODA - FIRME !

Tako imamo slučaj da u Malom Zvorniku i Ljuboviji imamo prodato 300 dozvola umesto 1000 , na 80km najatraktivnijeg dela reke Drine.

Lepo smišljeno, da bi se uzela voda!

MMartic

Hero member
Učlanjen(a)
16.05.2006.
Broj reagovanja
149
Već sam napisao (za 2010.) ali da se ponovim: Godinama sam kupovao godišnju dozvolu baš na Drini baš iz ovih razloga. Ove godine nije moglo, ako ponovo bude moglo,opet ću!

zvezdan

Hero member
Učlanjen(a)
12.02.2008.
Broj reagovanja
22
To su neopevani lopovi,bagra koja je zasela i nema nameru da se povuče sa svojih pozicija!Njihovom dozvolom moogu da obrišem dupe :-XSram ih i stid bilo,ako imaju stida i srama!Uopšte me ne interesuje ekonomska cena dozvole,mogućnost ribolova na svim ojađenim vodama u Srbiji.Bolje da sa njom mogu da pecam na deset kvadratnih kilometara a da viđam kontrolu svaki dan,nego što imam mogućnost da obilazim havarisane vode sa dozvolom od 5000.

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Sada ste recimo vi iz Beograda i okoline primorani da tamo kupite dozvole i ostavite pare bandi neradnika koji dozvoljavaju da se u zimovnicima na Dunavu grabulja u sred Beograda u sred bela dana, da se smuđ masovno krivolovi u lovostau... umesto da, ako recimo najčešće pecate na Drini, imate izbor da dozvole kupite kod nekog ko će deo tog novca potrošiti na čuvanje Drine.

Puno je istine u tvojim rečima. Najgore od svega je što centar Beograda pripada ribarskom području Srbija zapad pa samim tim i korisniku koji kontroliše i veći deo Drine.
    Činjenica je i da se u Beogradu mogu kupiti dozvole od četiri različita korisnika i u bilo kojem od udruženja pa ko želi da bira... Takođe velika većina ribolovaca (u šta se mušičari, naročito beogradski, ne mogu ubrojiti) peca u mestu gde živi i ovaj sistem dozvola je prema njima i napravljen. I naravno ovaj sistem dozvola upravo najviše odgovara nama koji živimo u Beograd jer više ne moramo da kupujemo po tri i više dozvola da bi mogli da pecamo na celoj teritoriji Beograda.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Čim su to uveli znači da nekom odgovara. Ali i da nisu uveli opet bi većina Beograđana dozvolu kupila u Beogradu.

Problem je što MORAJU tamo da je kupe. Moj drug Sale iz Niša, fanatični zaljubljenik u ribolov bassa, najčešće peca u Bačkoj i tamo već 15 godina kupuje dozvolu. Od prošle godine mora da je kupuju u Nišu. Korisinik ribarskog područja iz Bačke je tako izgubio jednog člana...

Mnogo logičnije zvuči da platiš onima gde pecaš, nego onima gde spavaš.

pera

Hero member
Učlanjen(a)
24.01.2010.
Broj reagovanja
1
Ja već zadnijh nekoliko godina pecam samo na Drini i Gradcu za Drinu plaćam godišnju dozvolu za celu Srbiju (ne treba mi) a za Gradac sam  takođe platio godišnju dozvolu ( 2010 )i sasvim sam za to da se Drina izdvoji iz sistema i bude posebna reka pa ko voli nek izvoli ,ionako plaćam dve dozvole za dve najlepše reke ,ništa se u mom slučaju ne bi promenilo ,ali...
pre nekoliko godina svaka opština na Drini je prodavala svoje dozvole i opet je bilo javašluka ,posebno u gornejm delu BB gde se pecalo i na tirolu i na vaserku i noću i ma na sve krivolovne načine ,ne kažem da je sada mnogo bolje ,ali ispada da je bitka samo oko para a ne oko čuvanja.Da li će čuvari iz recimo Ljubovije ili Zvornika tada bolje čuvati ribu nego do sada i ako hoće zašto hoće (u čemu je razlika ako primaju platu?).

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
Goci je napisao(la):
Korisinik ribarskog područja iz Bačke je tako izgubio jednog člana...

Ali su zato Zekafly i Milanče koji vole da mušičare i koji su dosad kupovali dozvole za Drinu, ili ko zna gde drugde, sad kupili dozvole u Vojvodini pa je taj isti korisnik iz Bačke, Banata i Srema (Vojvodina Šume), sada kad se sve oduzme i doda, u plusu za jednog člana.
   Ovaj sistem naprosto nije napravljen da odgovara svakom već većini. Sa moje tačke gledišta bolji je od onog prethodnog.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Malopre sam pričao sa ljudima iz niškog udruženja...

Godišnja dozvola se mora kupiti tamo gde živiš i te pare idu korisniku tog ribarskog područja.

Članarina od 900 din se može kupiti gde želiš (u bilo kom udruženju u Srbiji), i udruženja dobijaju taj novac, oni praktično od toga žive.

Dakle postoji bar delimični izbor kome ostaviti svoje pare...

Problem je što ribočuvare plaće korisnik ribarskog područja, a ne udruženje, tako da ne možeš ulagati i čuvanje vode na kojoj pecaš.

Zac, ja zaista ne vidim kako je dobro što ako ja redcimo živim u Nišu a pecam na Drini, moram pare da dam ribočuvarima iz Niša, gde recimo baš nikada ne pecam...

Ja sam KUPAC, plaćam da pecam na Drini, želim da platim ljudima koji čuvaju Drinu. Kako je dobro što plaćam Nišlijama?

Zac

Senior member
Učlanjen(a)
26.11.2007.
Broj reagovanja
0
   Ovaj sistem naprosto nije napravljen da odgovara svakom već većini.
[/quote]

Koliko ja znam ti uglavnom pecaš u Nišu i "okolini". A ako baš hoćes da platiš čuvarima sa Drine niko ti ne brani a i oni će biti sretni i zadovoljni. U ostalom svi oni koji žele da pomognu neko konkretno društvo to mogu da učine preko direktnih donacija a da pritom ne moraju ni da budu ribolovci.

Goci

Hero member
Učlanjen(a)
03.04.2007.
Broj reagovanja
1
Opravio me za desetku, sad bar znam šta da radim sa pare s koje ne znam šta da radim...  :doh:

tomos rider

Full member
Učlanjen(a)
27.11.2009.
Broj reagovanja
0
Zac,komentar nikako nije na mestu...iako pecam u okolini Vrsca,pre bi pare dao udruzenju u Beloj Crkvi ili bilo kom okolnom mestu koje zaista nesto i radi po pitanju ocuvanja voda na kojoj gazduju,i tako bar malo pomogao ljudima koji se stvarno trude da nesto naprave za razliku od nasih trutova....pa makar da odem tamo i jednom godisnje,ne bi mi bilo zao....nadam se da shvatas poentu.....a davanje donacija u Srbiji,od strane ljudi koji se posteno znoje za svoj dinar...priznaces,zvuci dosta nerealno...ne zbog toga sto to niko ne zeli,vec ne moze....matematika je jasna. :doh:

Vrh Dno